Badania lekarskie a zapisanie na egazmin panstwowy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Badania lekarskie a zapisanie na egazmin panstwowy

Postprzez miszatrabi » niedziela 27 stycznia 2008, 05:29

Witam

Mam wielki problem, poniewaz kurs na kat. D zaczalem w listopadzie 2007 a badania lekarskie zrobilem na poczatku stycznia 2008 (poniewaz nikit mnie nie poinformowal o tym fakcie ze musze zrobic to w tym samym dniu). Otuz idac do WORD pani w (okienku) powiedziala mi ze nie zapisze mnie na Ów egzamin powniewaz data moich badan nie jest zgodna z rozpoczeciem kursu na prawo jazdy. Moja pytanie brzmi:

Czy jest jakas ustawa prawa nakazujaca robienie badan przed lub w trakcie rozpoczenia kursu oraz czy nie ma jakiejs innej mozliwosci zapisania sie na egazmin panstwowy

Pytanie drugie brzmi: wrazie negatywnej odpowiedzi czy moge liczyc na zwrot kosztu nauki jazdy iz nie zostalem poinformowany o tym fakcie bo czuje sie w tym momencie oszukany i zainwestowane pieniadze moga przepasc a koszt takiego prawa jazdy nie jeest taki maly na czlowieka ktory nie ma stalych dochodow dziekuje za szybka i rzetelna odpowiedz
miszatrabi

Postprzez cman » niedziela 27 stycznia 2008, 11:07

Rozporządzenie napisał(a):§ 6. 1. Szkolenie podstawowe lub dodatkowe może rozpocząć osoba, która posiada:
(...)
2) orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem;

Teoretycznie, nie mieli prawa przyjąć Cię na kurs, bez orzeczenia lekarskiego.
Najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie i dla nich byłoby w tej chwili ponowne wystawienie zaświadczenia o ukończeniu szkolenia ze zmienioną datą rozpoczęcia, dopasowaną do orzeczenia lekarskiego. W zależności jak rozpisują godziny, mogą mieć problem z rozpisaniem tego od razu, ew. potrwa to parę tygodni, ale i tak lepsze to niż próby zwrotu kosztów szkolenia. Gdyby nie chcieli w ogóle na to pójść, powiedz, że złożysz skargę w Starostwie Powiatowym (oczywiście nie na to, że chcesz "fałszywe" zaświadczenie, tylko na to, że dopuścili Cię do kursu bez badań).
cman

Postprzez scorpio44 » niedziela 27 stycznia 2008, 14:54

Nie sposób też nie dodać, że nieznajomość prawa szkodzi i nie zwalnia z obowiązku jego przestrzegania. ;) Niestety.
scorpio44

Powrót do Luźna gadka