Przekazanie samochodu innej osobie

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Przekazanie samochodu innej osobie

Postprzez Axelf » sobota 26 stycznia 2008, 19:28

Witam,
Czy orientuje się ktoś jak wygląda cała procedura gdy rodzice chcą przekazać synowi samochód z powodu kupna nowego auta? Mam na myśli jak to jest z przerejestrowaniem oraz ubezpieczeniem i innymi kosztami. Powiedzmy że obecnie rodzice mają Corsę B 1.0l na którą mają wszystkie możliwe zniżki i chcą kupić Fiata Grande Punto, ile by mnie to wszystko kosztowało oraz jakie papiery muszę wyrobić żeby stać się legalnym użytkownikiem corsy, oraz gdzie mam się zgłosić, prosze o pomoc dziękuję.
Axelf

Postprzez marcij » sobota 26 stycznia 2008, 21:07

Nie wyrabiasz zadnych papierow , ani nie przerejestrowywujesz samochodu, bo nie urobisz na ubezpieczenie. Opcja szukaj.
Obrazek
marcij

Postprzez sweet-she » wtorek 12 lutego 2008, 17:41

Najpierw musicie załatwić kwestię darowizny. Zgłosić do do US, żeby dostać pieczątkę na umowie i z tym idziesz do Urzędu Miasta i przerejestrowujesz auto.
Z ubezpieczeniem jest tak, że jeżeli chcesz na siebie mieć samochód to ubezpieczenie też musi być na Ciebie. Można zdecydować się albo na aneks do umowy i dopłacić tyle ile trzeba, albo rodzice mogą zrezygnować z umowy (dostaną zwrot pieniędzy za pozostały okres) i podpisujesz nową umowę na siebie.

Co do tego, że nie urobisz na ubezpieczenie to zależy od Ciebie. Każdy kiedyś musiał pierwszy raz zarejestrować auto na siebie, żeby zaczęli mu liczyć zniżki.
Możesz np. poprosić rodziców, aby dopisali Ciebie jako współwłaściciela auta i wtedy to chyba jakoś inaczej jest obliczane - wychodzi taniej niż jakby samochód był tylko na Ciebie, a dodatkowo zbierasz sobie zniżki.
Anusia :)

Egzamin 17.01.2008
teoria +, plac +, miasto +
Odbiór dokumentu 28.01.2008

Obrazek
sweet-she

Powrót do Porady techniczne