C czy C1?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Wilk » niedziela 20 stycznia 2008, 04:41

Pomijając całą resztę, Wieśniak - jaja sobie robię, co widać na pierwszym poziomie odczytywalności i tyle, a tu się robi poważna sprawa - mylisz się, że wartość zdania p i nie p wynosi 0. Oczywiście nie umiesz tego sprawdzić, bo nie studiowałeś filozofii, nie miałeś rachunku zdań i nie wiesz, jak to się sprawdza, a piszesz nie do mnie a do siebie i do tych, dla których jest to nieweryfikowalne :D , ale gdybyś zadał sobie trud nauczenia się, to przekonałbyś się, że wartość tego zdania wynosi: 1 :D .
Właśnie dlatego zaraz na samym wstępie wstępu do przedmowy do elementarza logiki - to też żart, że się tak zastrzegę - wykładowcy logiki w Instytucie Filozofii (bo na innych kierunkach rzadko do tego w ogóle się dochodzi, a tu są to pierwsze 4 zajęcia, a dalej jest trudniej) wykładowcy tłumaczą, że należy to traktować jako fałsz logiczny, apriori i bez dowodu :D, bo gdy się dowodzi, to nie wychodzi 0 lecz 1 8) .
Spróbuj zadać sobie trud, dowiedzieć się, jak to się sprawdza, sprawdzić, powiedzieć potem, że wyszło równiutko 1 a nie 0, a potem ew. wyjaśnię Ci pomalutku i stopniowo resztę. 8) Pozdrawiam

PS
Tak na początek, dwa zdania prawdziwe a sprzeczne (może to Ci da do myślenia, że moje teksty nie musiały sobie zaprzeczać):
Astrofizyk na wykładzie dla studentów mówi:
- Ziemia w żadnym miejscu nie jest płaska.
Wraca z roboty i mówi do robotników, którzy stawiają mu nowy dom:
- O, tu proszę zrobić mi trawnik, bo tu ziemia jest zupełnie płaska.

Jasne? 8)

PS 2
Powtarzam: do ciągnika siodłowego potrzebne jest prawo jazdy C+E :))
Wilk

Postprzez Wilk » niedziela 20 stycznia 2008, 05:03

Zapomniałem, że muszę być baaardzo precyzyjny: to oczywiście są zdania pozornie sprzeczne, wykluczające się, dlatego dałem ten przykład :D 8)
Wilk

Postprzez wiesniak » niedziela 20 stycznia 2008, 05:56

Wilk napisał(a):mylisz się, że wartość zdania p i nie p wynosi 0. Oczywiście nie umiesz tego sprawdzić, bo nie studiowałeś filozofii

No nie, ale studiuje informatyke i zapytaj komputer, urzadzenie najbardziej logiczne, jakie do tej pory wymyslono, ktoremu nie w glowie jakiekolwiek filozofowanie, jaka jest wartosc logiczna wyrazenia a i ¬a :wink: .
To znaczy musialbys zadac sobie trud nauczenia sie, jak to pytanie zadac 8).
Wilk napisał(a):Właśnie dlatego zaraz na samym wstępie wstępu do przedmowy do elementarza logiki wykładowcy tłumaczą, że należy to traktować jako fałsz logiczny, apriori i bez dowodu :D, bo gdy się dowodzi, to nie wychodzi 0 lecz 1.

Natomiast to, ze jednak wychodzi 0, jest tlumaczone na pierwszych zajeciach matematyki... w szkole sredniej.

Tez podam przyklad 8):

Pewien czlowiek na pewnym forum internetowym wypowiada zdanie:
"na ciągnik siodłowy potrzebne jest C+E.",
pare postow dalej ten sam czlowiek mowi:
"wolno jeździć ciągnikiem siodłowym z prawkiem "C"",
po czym jednak stwierdza stanowczo:
"na ciągnik siodłowy potrzebne jest prawo jazdy C + E - kropka."

W przeciwienstwie jednak do sytuacji z pewnym profesorem astrofizyki sprzecznosc tutaj wcale nie jest pozorna :P .
wiesniak

Postprzez Wilk » niedziela 20 stycznia 2008, 09:57

Nie zadałeś sobie trudu, więc nie ma sensu kontynuowanie.
Jest to uważane za fałsz apriori, tak się to "mówi" komputerowi, gdybyś sprawdził, to przekonałbyś się, że wychodzi 1. To są podstawy.
Informatycy od logików dowiedzieli się, że należy to przyjąć apriori, tak przyjmują, tak to traktują i tak "mówią " komputerom, co następnie pokazuje komputer :D .
Nie rozumiesz prostych rzeczy, które do Ciebie się mówi więc ja już się z tego wyłączam - klikam "przestań śledzić ten temat" i żegnam 8)
Wilk

Postprzez Ad_aM » niedziela 20 stycznia 2008, 13:19

No i kolega zaniknął wśród tej filozoficznej brei... ciekawe czy umie kanapkę masłem posmarować bez tego :lol:
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez ella » niedziela 20 stycznia 2008, 14:18

klikam "przestań śledzić ten temat" i żegnam

Ja też żegnam i w takim razie zamykam :D
ella
Moderator

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka