Parkowanie po prawej stronie...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Parkowanie po prawej stronie...

Postprzez gexix » wtorek 15 stycznia 2008, 14:09

Witam.

Mam taki problem. za miesiac czeka mnie drugi egzamin i bardzo mnie dreczy jedna kwestia dotyczaca parkowania, tzn:

Na przyklad na parkingu LIDLa mamy dwa pasy ruchu pomiedzy kazdymi miejscami parkingowymi. Jeśli mamy skręcić w lewo aby zaparkować to wszystko ok (wlaczam lewy kierunkowskaz i wioo), ale jeśli egzaminator mi kaze zaparkowac po prawej stronie to wtedy bede musial raczej wyjechac na lewy pas (bede przez chwile na przeciwnym pasie) zeby moc sie jakos wyrobic do miejsca parkingowego po prawej stronie.
Noi tu jest moje pytanie, kiedy i czy mam uzywac lewego kierunkowskazu przy zjechaniu na lewy pas a pozniej prawego do zjechania na miejsce parkingowe po prawej stronie ?
gexix

Postprzez ulala » wtorek 15 stycznia 2008, 14:24

nic z tego nie rozumiem :(
Ktoś powiedział, że kochanie
się jest teraz nieomal tak trudne
technicznie jak pilotowanie helikoptera.
Tymczasem pilotowanie helikoptera jest
nieco łatwiejsze, bo drążki sterownicze
nie wiotczeją nagle w najmniej
spodziewanym momencie
ulala

Postprzez Driver'ka » wtorek 15 stycznia 2008, 15:15

Ja też nie rozumiem. Jak wjechać na lewy pas, żeby zaparkować po prawej stronie? :roll: Do tego nie trzeba wjeżdżania na lewy pas... Na jednym pasie ruchu jest zwykle wystarczająca ilość miejsca, żeby nie robić nie wiem jak szerokich manewrów...
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez DEXiu » wtorek 15 stycznia 2008, 15:16

Zmieniasz pas ruchu, więc powinieneś to zasygnalizować. Powinno to wyglądać tak:
1) egzaminator wydaje polecenie
2) włączasz lewy kierunkowskaz
3) upewniasz się, że nikt Cię nie wyprzedza, nie nadjeżdża z naprzeciwka, ani nie wyjeżdża z miejsca parkingowego
4) zjeżdżasz na lewy pas
5) przełączasz na prawy kierunkowskaz
6) skręcasz

punkty 2 i 3 można zamienić miejscami :)
DEXiu

Postprzez ross » wtorek 15 stycznia 2008, 15:20

Obrazek

jesli jest miejsce nie zmieniasz pasa jesli nie ma i boisz sie ze nie wyrobisz to tak jak poprzednik powiedzial ...
ross

Postprzez TOMASZEK » wtorek 15 stycznia 2008, 15:38

w takiej sytuacji wykorzystał bym korekte toru jazdy przyslugujaca do tego manewru a nie kombinowal ze zmiana pasów to nie pojazd ponadgabarytowy :)
TOMASZEK

Postprzez zenlok » wtorek 15 stycznia 2008, 23:24

Ja popieram TOMASZKA dojedz do osi jezdni i wal w prawo , jeżeli nie wyrabiasz sie na raz ...zastosuj korektę i napewno wjedziesz ...przećwicz to wczesniej z instruktorem ....powodzenia
zenlok

Powrót do Sytuacje na drodze