Jak opisać te znaki

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jak opisać te znaki

Postprzez Adex » środa 09 stycznia 2008, 19:55

Mimo iż jeżdżę już kilka lat autem to ostatnio mój instruktor (kat. C+E)
dał mi do myślenia. Zadał mi pytanie co oznaczają te znaki (poniżej)

Obrazek
Obrazek

Odpowiedziałem, że ostrzegają o przejeździe kolejowym bez zapór. No i po mojej odpowiedzi kazał mi się nauczyć wszystkich znaków na kolejne jazdy, gdyż podobno była to zła odpowiedź.
Zwracam uwagę, iż te znaki są jeden pod drugim tzn tak jakby były łączone.
Może jestem w błędzie i przy połączeniu ich wychodzi jakaś inna regułka z tego.
Jak wy na to patrzycie??
Adex

Postprzez adrian18 » środa 09 stycznia 2008, 20:26

1. znak ostrzegawczy A-30
Inne niebezpieczeństwo ostrzega o niebezpieczeństwie innego rodzaju niż określone pozostałymi znakami ostrzegawczymi.
Umieszczona pod znakiem tabliczka wskazuje rodzaj niebezpieczeństwa za pomocą symbolu lub napisu.

2. znak ostrzegawczy A-10
Ostrzega o zbliżaniu się do przejazdu kolejowego bez zapór lub półzapór. Jako uzupełnienie tego znaku stosuje się: Słupki wskaźnikowe, Sieć pod napięciem, Krzyż św. Andrzeja przed przejazdem jednotorowym, Krzyż św. Andrzeja przed przejazdem wielotorowym.

Pozdrawiam :D
adrian18

Postprzez dylek » środa 09 stycznia 2008, 21:29

Do autora pytania.... ;)
Jeśli zadajesz pytanie to zadaj je dobrze :D:D
Dla mnie jeśli poczytasz o znakach drogowych i zobaczysz różnicę między T-10, a A-10 to będziesz wiedział gdzie jest błąd w pytaniu i o co cię pytał instruktor..... :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Adex » środa 09 stycznia 2008, 21:43

dylek napisał(a):Jeśli zadajesz pytanie to zadaj je dobrze :D:D
Dla mnie jeśli poczytasz o znakach drogowych i zobaczysz różnicę między T-10, a A-10 to będziesz wiedział gdzie jest błąd w pytaniu i o co cię pytał instruktor..... :D

No ja wiem jaka jest między nimi różnica tzn miedzy t-10 a A-10.
Ale chodzi mi o to, że skoro powiedziałem, iż te znaki co pokazałem na obrazku ostrzegają o przejeździe kolejowym bez zapór, to instruktor powiedział, że tak nie jest. Dlatego więc pytam jaka jest prawidłowa odpowiedź. Bo mnie się wydaje, że dobrze odpowiedziałem.
:D
Adex

Postprzez dylek » środa 09 stycznia 2008, 22:14

Adex napisał(a):No ja wiem jaka jest między nimi różnica tzn miedzy t-10 a A-10.

Nie, nie wiesz :P
to jest A-10 -> Obrazek
a to jest T-10 -> Obrazek
Adex napisał(a):Bo mnie się wydaje, że dobrze odpowiedziałem.
:D

A mi się wydaje, że jednak nie :D:D:D
Pytanie powinno brzmieć: Czym się różni znak A-10 od znaku A-30 z tabliczką T-10.
Odpowiedź: Pierwsze to przejazd kolejowy bez zapór, a drugie to bocznica kolejowa .
dylek
Moderator

Postprzez Adex » środa 09 stycznia 2008, 22:30

Nie zrozumieliśmy sie...
Te znaki co pokazałem na rysunku są zamontowane na słupku przy drodze.
Znak A-30 a pod nim znak A-10. za tym znakiem są tory w poprzek ulicy. I instruktor zadał mi pytanie co oznaczają te dwa znaki tzn A-30 i ten pod nim A-10.
Więc odpowiedziałem że ostrzegają o przejeździe kolejowym bez zapór a on powiedział, że źle. Więc pytam się... jak powinienem odpowiedzieć, żeby było dobrze.
Adex

Postprzez dylek » środa 09 stycznia 2008, 23:06

Wróć na to miejsce i przyjrzyj się dokładnie.... wg mnie mylisz się i wcale pod A-30 nie ma A-10... Takie znaki nie powinny stać na jednym słupku....
To, że ciuchcię pod wykrzyknikiem zobaczyłeś to nie oznacza, że była ona na żółtym trójkącie :D:D:D:D
dylek
Moderator

Postprzez Adex » środa 09 stycznia 2008, 23:14

ok jutro tamtędy przejadę i dokładnie zobaczę. Może rzeczywiście źle spojrzałem. To dam jutro znać co i jak. Chociaż już niejednokrotnie nasi drogowcy pokazali że wszystko w Polsce jest możliwe.
Pozdrawiam :D
Adex

Postprzez DEXiu » czwartek 10 stycznia 2008, 14:54

Swoją drogą (sorry za lekki offtop ale to ku przestrodze przed podobnymi przypadkami :wink: ) znajoma raz pytała się mnie, co oznacza znak A-6e i że widziała skrzyżowanie, gdzie stał ten znak a mimo to dojazd z lewej nie miał zakazu wjazdu i można było w niego skręcić. Okazało się, że sobie pomyliła i tam w rzeczywistości była specyficzna tabliczka T-6 :lol: Więc takie pomyłki się zdarzają :)
DEXiu

Powrót do Sytuacje na drodze