dziwna sytuacja z przelaczka i droga podporzadkowana

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

dziwna sytuacja z przelaczka i droga podporzadkowana

Postprzez Adam1 » czwartek 03 stycznia 2008, 17:41

Obrazek

Z gory przepraszam za niewyrazny rysunek ( jezli ktos potrzebuje dokaldniejszego i chce pomoc, bo np. nie wie o co chdozi to postarm sie narysowac jescze raz)

Nigdy nie wiem jak zachowac sie prawidlow na takiej przelacze gdzie jest jescze droga podporzadkowana. czy jest tu jakies okreslone prawidlowe zachowanie w kazdym przypadku? Bo np. jezeli jestem w przypadku samochodu nr. 2 i chce zawrocic to zablokuje droga dla osoby z dorghi podporzadkowanej i bedzie musial on jechac po skosie co mzoe prowadizc do kolizji. tak samo samochod nr 2 gdy chce wjechac na dorge podporzadkwona gdy stanie po lewej krawedzi bedize mus8al jechac na skos a gdy przy prawej zablokuje droge dla samochodu numer 1 ktory chialby zawrocic na przelaczce. rowneiz samochod nr 3 ktory chialby skrecic w lewo jakby nie jechal doprowadiz go to do "klopotliwej" sytuacji. Cala sytuacja jets ostro zagmatwana o czym mzoe swiadczyc fakt, ze w godiznach szczytu ta przelaczka prowadzi do nieporzomien miedzy kierwcami, poniewaz kazdy jedzi tu jak chce. czy jest jakies konkretne zachowanie regulujace ustawinie sie na takiej przelacze gdy jets jescze droga podporzadkwoana? Z gory dziekuje za odpowiedz
Adam1

Postprzez gazelek » czwartek 03 stycznia 2008, 19:27

W mojej opinii:

Jest to zawrotka ze skrzyzowaniem, zatem zachowujesz sie tutaj tak, jak na skrzyzowaniu (pojazd 2 powinien jechac niebieska droga, zaznaczona bardziej na lewo, pojazd 3 powinien jechac do prosta i dopiero wtedy skrecac, co do pojazdu 1 nie mam pewnosci..).

Natomiast jesli mamy do czynienia z miejscem do zawracania, ktore sluzy tylko do tego, to wtedy zawracamy 'najkrotsza droga' - tak mi tlumaczyl moj intruktor.

Ale ogolnie: zawracanie jest zdrowo powalone.
gazelek

Postprzez kamiles » czwartek 03 stycznia 2008, 20:00

W tej sytuacji nie ma nic niezrozumiałego - jest to najzwyklejsze skrzyzowanie z pasem zieleni rozdzielającym jezdnie (a nie przełączka do zawracania), więc zachowujemy się jak na skrzyżowaniu (ruch prawostronny).
kamiles

Postprzez scorpio44 » piątek 04 stycznia 2008, 14:55

Oczywiście, że tak, jak pisze Kamiles. I skręcający w lewo, i zawracający powinni jechać do swojej prawej strony.
scorpio44

Postprzez assik » piątek 04 stycznia 2008, 21:09

dla mnie te przełączki i to z ktorej strony ją brać to jakaś czarna magia...każdy mowi co innego,raz z prawej,raz z lewej...
26.06.07 -rozpoczęcie kursu
31.07.07-pierwsze 2h jazd :D :lol:
21.08.07 -pierwsza kolizja za kierownica :shock: "puk" w mój zderzaczek...
27.08.07-egz. wewn.
8.10.07 -egz. panstw. teoria+praktyka - "WYNIK POZYTYWNY" :D :D :D
assik

Postprzez DEXiu » sobota 05 stycznia 2008, 01:14

assik napisał(a):dla mnie te przełączki i to z ktorej strony ją brać to jakaś czarna magia...każdy mowi co innego,raz z prawej,raz z lewej...

A ja mam ciągle jedno i niezmienne zdanie, a mianowicie: w praktyce zwanej życiem lub normalną jazdą z reguły jest wolna amerykanka i "róbta jak chceta" :wink: , ale jeśli mamy się ściśle trzymać przepisów (czytaj: aby w przypadku kolizji była wina "tego drugiego" - choć najlepiej byłoby oczywiście kolizji w ogóle uniknąć) należy zarówno na "samodzielnych" przełączkach, jak i na tych powyższego typu zawsze zatrzymywać się/przejeżdżać prawą stroną, a więc niejako "objeżdżając" lub jak kto woli "nadkładając drogi". Obowiązuje nas ruch prawostronny, więc jeśli się "cmokniemy" karoserią z innym pojazdem - wina najprawdopodobniej będzie tego, który znalazł się po lewej :P Oczywiście nie dotyczy to sytuacji, w której sposób jazdy przełączką wyznaczają pasy.
DEXiu

Postprzez scorpio44 » sobota 05 stycznia 2008, 01:38

assik napisał(a):dla mnie te przełączki i to z ktorej strony ją brać to jakaś czarna magia...każdy mowi co innego,raz z prawej,raz z lewej...

Przełączki przełączkami, ale tutaj mamy po prostu rozległe skrzyżowanie, po którym pojazdy jadą z 4 stron. Po prostu nie możemy stanąć komuś na jego drodze!
scorpio44

Postprzez Sławek_18 » niedziela 06 stycznia 2008, 00:53

scorpio44 napisał(a):

Przełączki przełączkami, ale tutaj mamy po prostu rozległe skrzyżowanie, po którym pojazdy jadą z 4 stron. Po prostu nie możemy stanąć komuś na jego drodze!

późna godzina.... z 4 stron? ja tu widzę tylko 3, chyba, że już muszę google sobie zmienic na większe denka ;)

mam nadzieje, że Adam1 ma krótki staż za kółkiem, jak i Ci których "przerażają" takie "przełączki i inne wydziwiajki" Przy przełączkach do zawracania należy tylko i wyłącznie zawracać "bezkolizyjnie" w innym przypadku może dojść do zablokowania całkowicie przełączki.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez scorpio44 » niedziela 06 stycznia 2008, 01:13

Sławek_18 napisał(a):późna godzina.... z 4 stron? ja tu widzę tylko 3, chyba, że już muszę google sobie zmienic na większe denka ;)

Ojej, no tu są trzy. :P Ale mogłaby być droga w dół i by były 4 (jak często jest), a wtedy jeszcze skuteczniej można zablokować skrzyżowanie takim brakiem wyobraźni.
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze