Kupno samochodu

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Kupno samochodu

Postprzez zikos17 » czwartek 27 grudnia 2007, 22:48

witam zamierzam kupic samochód,i jest tak moj ojcec bedzie jako właścicel pojazdu a ja i muj braciak wspólwłascicelami, i mam takie pytanie czy w uzedzie skarbowym, on policzą sobie jako za jedną osobę czy za 3 osby, bo oni biorą jakis tam procent
zikos17

Postprzez cman » czwartek 27 grudnia 2007, 23:25

Ich niespecjalnie interesują współwłaściciele. Podatek płaci się od czynności cywilnoprawnej (umowa kupna-sprzedaży) w wysokości odpowiadającej wartości przedmiotu (samochodu) tejże umowy.
cman

Postprzez zikos17 » piątek 28 grudnia 2007, 11:02

aha czyli oni biorą 2% od ceny kupna??
zikos17

Postprzez disco » piątek 28 grudnia 2007, 12:30

2% od jego wartości rynkowej a nie od kwoty z umowy. (oczywiście jeśli kwota na umowie będzie wyższa niż wartość rynkowa to wezmą Ci z tej wyższej :Wink:)

nie trzeba tego placic jesli:
- wartość samochodu nie przekracza 1000 zł
- jedna ze stron jest podatnikiem VAT (tu nie jestem pewien do końca, sprawdz sobie na necie, być może jest to wtedy 1%)

druk jaki trzeba wypełnić to bodajże PCC-3 (na necie mozna znaleźć jeszcze stare porady odnośnie druku PCC-1, ale od 2007 obowiązuje właśnie PCC-3) - również do sprawdzenia ;)

PS. jeśli są wspołwłaściciele to oprócz PCC-3 trzeba jeszcze wypełnić PCC-3a
disco

Postprzez zikos17 » środa 02 stycznia 2008, 22:15

a jak juz podpiasałem umowe i mam samochód to ta osba powiedziała ze wyrejestruje go, to moge niem jezdzic prze jakis czas czy nie
zikos17

Postprzez cman » środa 02 stycznia 2008, 22:40

Możesz, musisz tylko mieć przy sobie dowód rejestracyjny, który dostałeś i na wszelki wypadek umowę kupna-sprzedaży (no i oczywiście OC).
cman

Postprzez BOReK » czwartek 03 stycznia 2008, 09:44

disco napisał(a):2% od jego wartości rynkowej a nie od kwoty z umowy. (oczywiście jeśli kwota na umowie będzie wyższa niż wartość rynkowa to wezmą Ci z tej wyższej :Wink:)

Nie do końca - biorą od ceny rynkowej, jeśli kwota w umowie stanowi mniej niż bodajże 70% rynkowej.
BOReK

Postprzez zikos17 » czwartek 03 stycznia 2008, 22:18

juz jest wyrejestrowany to jezdzic mi sie zdaje ze nie moge, czy mozna, teraz czekam az sam zarejestruje
zikos17

Postprzez cman » czwartek 03 stycznia 2008, 23:02

No ale dostałeś chyba dowód rejestracyjny? To jest teraz Twój dowód i nie interesuje Cię, co zrobił poprzedni właściciel.
cman

Postprzez zikos17 » piątek 04 stycznia 2008, 15:36

aha dzieki
zikos17

Postprzez booze » piątek 04 stycznia 2008, 17:01

przy okazji sie podlacze do dyskusji, bo mam teraz podobne problemy. Wiec jesli dobrze zrozumialem, po transakcji moge od razu jezdzic sobie autem, majac dowod rejestracyjny od sprzedajacego i jego wazne ubezpieczenie (i prawko wiadomo)? a jesli auto jest sprowadzone i ma niemieckie blachy i jest zarejest. w Niemczech powiedzmy? nie smiejcie sie jakby co, jestem zupelnym laikiem, dopiero zdalem prawko, a sie szykuje na kupno wozu :D :oops:
booze

Postprzez gazelek » piątek 04 stycznia 2008, 20:18

booze napisał(a):przy okazji sie podlacze do dyskusji, bo mam teraz podobne problemy. Wiec jesli dobrze zrozumialem, po transakcji moge od razu jezdzic sobie autem, majac dowod rejestracyjny od sprzedajacego i jego wazne ubezpieczenie (i prawko wiadomo)? a jesli auto jest sprowadzone i ma niemieckie blachy i jest zarejest. w Niemczech powiedzmy? nie smiejcie sie jakby co, jestem zupelnym laikiem, dopiero zdalem prawko, a sie szykuje na kupno wozu :D :oops:

Mozesz, ale jesli przypadkiem gdzie wykurzysz, to problemy bedzie mial ten, co jest 'napisany' w papierach.
gazelek

Postprzez booze » piątek 18 stycznia 2008, 23:26

czy jesli mam auto, ktore teoretycznie bedzie mojego ojca, a w praktyce moje i w OC bede jako wspolwlasciciel, to czy w dowodzie rejestracyjnym tez musze byc zapisany jako wspolwlasciciel, czy starczy ze jest zapisany ojciec, a moje prawa co do tego auta beda wynikac z OC?
booze

Postprzez Adex » sobota 19 stycznia 2008, 00:23

booze napisał(a):czy jesli mam auto, ktore teoretycznie bedzie mojego ojca, a w praktyce moje i w OC bede jako wspolwlasciciel, to czy w dowodzie rejestracyjnym tez musze byc zapisany jako wspolwlasciciel, czy starczy ze jest zapisany ojciec, a moje prawa co do tego auta beda wynikac z OC?

Żeby być w OC jako współwłaściciel to najpierw musisz być wpisany w dowodzie rejestracyjnym, inaczej na OC też cię nie uwzględnią.
No i oczywiście w umowie też przydałoby się żebyś był, bo inaczej później tata chcąc cię zrobić współwłaścicielem będzie ci musiał sprzedać połowę auta a to wiąże się z kolejną opłatą w urzędzie skarbowym. Miałem identyczną sytuację, bo zapomniałem wpisać się do umowy i musiałem dwa razy płacić w urzędzie skarbowym :evil:
Adex

Postprzez RaideR » sobota 19 stycznia 2008, 02:09

Adex napisał(a):Żeby być w OC jako współwłaściciel to najpierw musisz być wpisany w dowodzie rejestracyjnym, inaczej na OC też cię nie uwzględnią.
No i oczywiście w umowie też przydałoby się żebyś był, bo inaczej później tata chcąc cię zrobić współwłaścicielem będzie ci musiał sprzedać połowę auta a to wiąże się z kolejną opłatą w urzędzie skarbowym. Miałem identyczną sytuację, bo zapomniałem wpisać się do umowy i musiałem dwa razy płacić w urzędzie skarbowym :evil:

Ja troche się już orientowałem i aby łatwiej to poszło niż "sprzedaż połowy auta" to należy zawrzeć umowę darowizny udziału we własności samochodu pomiędzy jego właścicielem (lub właścicielami) a osobą, która dopiero ma stać się współwłaścicielem auta.
Niektóre towarzystwa pozwalają na jeszcze łatwiejsze obejście wysokich cen dla młodych kierowców, pozwalając "dopisać się" do polisy rodzica na podstawie umowy użyczenia. Jeżeli darowizny dokonują osoby spokrewnione, może się okazać, że nie zapłacimy od niej ani grosza tytułem podatku od spadków i darowizn, ale to już trzeba mieć konkretne wyliczenia co do wartości pojazdu itp. Wywód nie na taki post :D
RaideR

Następna strona

Powrót do Luźna gadka