Zakaz zatrzynywania a lewa strona? ;/

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zakaz zatrzynywania a lewa strona? ;/

Postprzez rocko19 » piątek 28 grudnia 2007, 22:26

Witam. Mam dla was pytanie nad ktorym predzej sie nie zastanawiałem, a mianowicie dotyczy znaku zakazu zatrzymywania i postoju.Mamy drogę dwukierunkową o dwoch pasach ruchu no i na początku drogi mam znak zakaz zatrzymywania a droga ma około 100-200 m no i chcący sie zatrzymyac po prawej nie mogę ponieważ naruszę kodeks drogowy ale nie do tego dążę, czyli po prawej nie mogę ale czy jak zawrucę i zatrzymam się na tej samej połówce drogi gdzie był znak zakaz zatrzymywania tylko będę stał po lewej stronie czy to jest juz dopuszczalne? i dodam jeszcze ze po lewej nie ma znaku zakazu zatrzymywania i postoju.Moje pyt dla was moze wydac sie dziwne bo mam juz prawo jazdy w kieszeni no ale akurat tu mam wątpliwosc.Z góry dzieki za odowiedzi.Pozdrawiam :)
rocko19

Postprzez dylek » piątek 28 grudnia 2007, 23:03

§ 28. 1. Znak B-35 "zakaz postoju" oznacza zakaz postoju pojazdu; dopuszczalny czas unieruchomienia pojazdu dłuższy niż jedna minuta jest wskazany napisem na znaku albo na umieszczonej pod nim tabliczce.
2. Znak B-36 "zakaz zatrzymywania się" oznacza zakaz zatrzymania pojazdu.
3. Zakaz wyrażony znakiem B-35 lub B-36:
1) dotyczy tej strony drogi, po której znak się znajduje, z wyjątkiem miejsc, gdzie za pomocą znaku dopuszcza się postój lub zatrzymanie,

A co do dalszej części pytania:
Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
(...)
7) na jezdni przy jej lewej krawędzi, z wyjątkiem zatrzymania lub postoju pojazdu na obszarze zabudowanym na drodze jednokierunkowej lub na jezdni dwukierunkowej o małym ruchu;
(...)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez cwaniakzpekaesu » piątek 28 grudnia 2007, 23:26

Wybierając miejsce do zatrzymania weź pod uwagę przede wszystkim to:

prd

Art. 46. 1. Zatrzymanie i postój pojazdu są dozwolone tylko w miejscu i w warunkach, w
których jest on z dostatecznej odległości widoczny dla innych kierujących i nie
powoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego lub jego utrudnienia.
cwaniakzpekaesu

Postprzez DEXiu » sobota 29 grudnia 2007, 01:33

Jeszcze inna rzecz że w takiej sytuacji istnieje spora (a w każdym razie niezerowa :wink: ) szansa, że od drugiej strony też jest znak zakazu (zabraniający zatrzymywania się/postoju tym razem z lewej strony), więc kogo chcesz oszukać? :lol:
DEXiu

Postprzez rocko19 » sobota 29 grudnia 2007, 12:39

Nie rozumiecie mnie i nie potrzeba mi cytatów z kodeksu drogowego poniewaz znam go bardzo dobrze lecz jest to pisane troche niejasno wiec tak na chlopski rozum, bo nie rozumie was czy moge sie zatrzymac po lewej stronie gdzie niemam znaku zakazu tylko jest on na tej samej polowce lecz od strony gdybym jechal prawej rozumiecie o co chodzi?? wyjasni to ktos /??
rocko19

Postprzez dylek » sobota 29 grudnia 2007, 13:15

Heh... chyba masz faktycznie problem z czytaniem przepisów... ;)
Więc po kolei:
Powiedzmy, że droga biegnie z południa na północ, a zakaz postoju stoi po wschodniej stronie.... jadąc z pd na pn widzisz go i tu nie ma wątpliwości, że stanąć nie możesz. Jadąc z pn na pd niby go po swojej lewej stronie nie widzisz, ale to nie zmienia faktu, że ten zakaz
dotyczy tej strony drogi, po której znak się znajduje
czyli nie możesz tam stanąć ;)
Inaczej mówiąc - obowiązuje na tej połówce drogi na której stoi niezależnie czy stoi frontem do ciebie czy tyłem. Jak jest na danej połówce drogi zakaz to tam stawać nie wolno czy to przodem, tyłem, bokiem na dachu czy jakkolwiek inaczej.
dylek
Moderator

Postprzez rocko19 » sobota 29 grudnia 2007, 13:52

Do Dylek: dobrze :) ale ja niewiem czy ten znak tam stoi poniewaz jest na poczatku drogi a ja wjedzam tak jak napisałem od pn czyli od konca a znak na poczatku wiec co mam jechac na poczatek drogi ooo stoi znak nie moge sie zatrzymac przy lewej stronie :D
rocko19

Postprzez dylek » sobota 29 grudnia 2007, 14:02

Podałem ci zapis zabraniający stawania po lewej stronie, więc po co kombinujesz? W prawdzie są wyjątki, ale oba możemy odrzucić w tym przypadku ;) (nie jest to ani jednokierunkowa, ani o małym natężeniu, bo przy małym natężeniu ruchu nie stawiano by zakazu postoju ;) )
Ale jeśli chcesz konkretnego przepisu jak się zachować to masz rację... musisz się sam upewnić, czy czasem nie ma zakazu postoju po tej stronie drogi po której stajesz.... inaczej ryzykujesz mandatem a nawet odholowaniem twojego samochodu...
dylek
Moderator

Postprzez DEXiu » sobota 29 grudnia 2007, 16:34

OK. Ja również zamieszczę dodatkowe wyjaśnienie:
Po pierwsze: takie kombinowanie na niewiele się zda bo niezależnie od tego i tak jest przepis zakazujący zatrzymywania się po lewej stronie drogi niezależnie od tego, czy stoi znak zakazu czy nie (z paroma wyjątkami, ale wątpię aby którykolwiek z nich miał w tej sytuacji miejsce).
Po drugie: mijając znak zakazu zatrzymywania/postoju stojący z prawej strony drogi powinieneś przypuszczać, że za kilkadziesiąt/kilkaset metrów stoi znak dla jadących z naprzeciwka, zabraniający im zatrzymywania z tej samej strony (dla ciebie to prawa - dla nich to lewa), więc zawracając sobie gdzieś pomiędzy tymi znakami i parkując po lewej jak masz zamiar wytłumaczyć policji, że zakazu nie było, skoro tak "od północy" jak i "od południa" są znaki zabraniające stawania po tej stronie po której zaparkowałeś? To trochę tak jakbyś wjechał na drogę jednokierunkową, dojechał do połowy po czym zawrócił i jechał pod prąd, w razie kontroli tłumacząc, że nie widziałeś nigdzie znaku "zakaz wjazdu" - twój problem, było nie kombinować.
DEXiu

Postprzez cwaniakzpekaesu » niedziela 30 grudnia 2007, 00:19

Rocko, koledzy już Ci wszystko powiedzieli; ja od siebie dodam, ze gdyby w sytuacji przez Ciebie opisanej po drugiej stronie drogi (jezdni, chodnika, pobocza) występował zakaz zatrzymywania się, a Ty byś sie o tym nie upewnił i zatrzymał pojazd- dostaniesz pajdę... A oto na jakiej podstawie:

kodeks wykroczeń
Art. 7. § 1. Nieświadomość tego, że czyn jest zagrożony karą, nie wyłącza odpowiedzialności, chyba że nieświadomość była usprawiedliwiona.

No chyba, że znajdziesz usprawiedliwienie (osobiście życzę powodzenia)...
cwaniakzpekaesu

Postprzez scorpio44 » niedziela 30 grudnia 2007, 18:11

A ja powiem tak: problemu by nie było, gdyby na wszystkich drogach, na których można na mocy wyjątków z przepisów ogólnych zatrzymywać się po lewej stronie, a po danej stronie obowiązuje zakaz zatrzymywania, stawiano znaki dla obydwu kierunków. Niestety, tak nie jest. Ulic o "małym natężeniu ruchu" (zresztą to pojęcie bardzo względne, to inna sprawa), na których z takiego czy innego powodu obowiązuje po jednej stronie zakaz zatrzymywania, wcale nie jest tak mało. Natomiast stosunkowo rzadko widuję znaki zakazu zatrzymywania stawiane po lewej stronie. I czasem niestety naprawdę można się naciąć, bo trudno przewidzieć, że kilkaset metrów dalej stoi po dla przeciwnego kierunku po tej stronie (po ich prawej) zakaz.
scorpio44

Postprzez KUBA_1 » niedziela 30 grudnia 2007, 18:25

Coś takiego znalazłem na stronie głównej.
(...)Jeżeli masz pytanie z zakresu przepisów ruchu drogowego zadaj pytanie naszym ekspertom pod telefonem +48 (0-22) 389 73 13:
Pn, godz. 16.30- 18.00 radca prawny Michał Łydka
Czw, godz. 16.30- 18.00 nadkom. Marek Rupental(...)

zawsze to jakiś głos fachowców od prawa,... choć tu już wszystko zostało wypisane.
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

zakaz zatrzymywania

Postprzez bercikh » czwartek 17 stycznia 2008, 14:00

Jak już jesteśmy przy zakazie zatrzymywania mam takie pytanie:
Czy można się zatrzymać za tym znakiem (sam znak bez tabliczek) na chodniku ta aby całe auto stało na chodniku i zostało jeszcze min. 1,5m dla pieszych?
bercikh

Postprzez cman » czwartek 17 stycznia 2008, 14:06

Nie.
cman

Powrót do Sytuacje na drodze