Chciałabym Was o coś spytać. Jest dla mnie rzeczą jasną, że elką na kursie jeździ się najczęściej prawym pasem wiadomo z jakich względów. Zastanawia mnie jednak fakt, dlaczego wielu instruktorów uczy kursantów, by zjeżdżali od razu na prawy pas po skręceniu w lewo... Podam przykład. Mamy dajmy na to jezdnię o dwóch pasach ruchu w jednym kierunku... Zbliżamy się do skrzyżowania. Prawy pas jest przeznaczony do jazdy na wprost lub w prawo, natomiast lewy tylko do skręcania w lewo. Elka jedzie na ten lewy pas, bo ma skręcić na skrzyżowaniu w lewo. I teraz często się zdarza - sama nawet tak nie raz jeździłam i widzę, że w wielu szkołach tak uczą, że kursant skręcając w lewo pcha się od razu na prawy pas jezdni na którą wjechał... Sama nawet tak zrobiłam niedawno, już po zdaniu egzaminu - po prostu pozostałości po nawykach z kursu, za co dostałam opierdziel od ojca, jak zakładam - słusznie. I tu nie chodzi o to, że nie wiem, że z lewego pasa skręca się tylko w lewo, a z prawego pasa do skrętu w lewo tylko zjeżdża się na prawy. To wiem doskonale i się do tego stosuję, gdy mam dwa pasy do skrętu na przykład w lewo. Ale zaczęłam mieć właśnie wątpliwości jak to jest kiedy mamy tylko jeden pas do skrętu w lewo. Ojciec powiedział, że mimo wszystko muszę zjechać na lewy skrajny pas, bo ktoś inny mógłby w tym czasie jechać prawym itd. Więc dlaczego na kursach tak nie uczą? :/ Bo później może wejść to kursantowi w nawyk (jak na przykład mnie) i będzie później jeździł jak sierota. Nawet jeśli instruktor mówi, że jako elka może sobie tak zrobić, ale normalnie zjeżdża się w takiej sytuacji na pas lewy (nie wiem, może mnie też tak mówiono, ale nie zapamiętałam tego :P ), to mimo wszystko kursant może później przez to jakieś tam błędy popełniać, bo może być to dla niego mylące. Więc jak to jest w praktyce? Też tak zdarzało Wam się jeździć? Czy są jakieś przepisy, które mówią, że elki mogą w ten sposób jeździć? Rozumiem, że często jest to pokierowane tym, że kursant za chwilę i tak musi zjechać na ten prawy pas i tak, więc robi to od razu...
Proszę o Wasze opinie i zdania na ten temat.