Problemy z zawracaniem kto ma pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Problemy z zawracaniem kto ma pierwszeństwo

Postprzez raftt » poniedziałek 10 grudnia 2007, 20:34

Obrazek

Pojazd zielony chce zawrócić a czerwony skręcić w swoje prawo ( ma jednak czerwone światło z zieloną strzałką )

Kto ma pierwszeństwo
ja uważam że zielony
Niestety często samochody typu czerwonego wymuszają uważając że oni mają pierwszeństwo.
Dlaczego ja tak uważam
Większość strzałek zielonych w Warszawie ( i pewnie nie tylko ) jest likwidowana.
Wówczas nie ma żadnego problemu dla zielonego samochodu zawrócić, a w obecnej chwili musi obserwować sygnalizator czy jest tam zielona strzałka czy nie. ( jeżeli moja diagnoza jest błędna )
Bardzo potrzebuję przepis i podstawy prawne opisanego pierwszeństwa wynikające z kodeksu drogowego.
Chcę pomóc koledze, który miał taką sytuację jako zielony a został ukarany mandatem ( oczywiście odmówił i sprawa trafiła do sądu grodzkiego)
Wysłałem maila do drogówki z Warszawy mijają 3 tygodnie i nadal nie mam odpowiedzi.
Pomóżcie ludzie dobrej woli
Ostatnio zmieniony poniedziałek 10 grudnia 2007, 21:09 przez raftt, łącznie zmieniany 1 raz
raftt

Postprzez ella » poniedziałek 10 grudnia 2007, 20:52

Zawracający jedzie pierwszy. Pojazd znajdujący się na drodze z pierwszeństwem (światło zielone) również podczas zawracania ma pierwszeństwo w stosunku do pojazdu wyjeżdżającego z drogi podporządkowanej (światło czerwone) Zielona strzałka pozwala skręcić tylko wtedy jak droga jest wolna. W tym przypadku nie była.

Warto wiedzieć, że do 1997 roku obowiązywała zupełnie inna zasada postępowania w takich sytuacjach: wtedy pojazd zawracający był obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi wyjeżdżającemu z drogi podporządkowanej.
Nowa ustawa zmieniła te zasady
ella
Moderator

Postprzez raftt » poniedziałek 10 grudnia 2007, 20:53

ella
duże dzięki
raftt

Postprzez tom9 » poniedziałek 10 grudnia 2007, 21:03

można w ten sposób zawracać ? nawet nie wiedziałem...
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez raftt » poniedziałek 10 grudnia 2007, 23:23

tom9 napisał(a):można w ten sposób zawracać ? nawet nie wiedziałem...

nie rozumiem ?
nie zawracał Pan nigdy na skrzyżowaniu ze światłami ?
raftt

Postprzez scorpio44 » wtorek 11 grudnia 2007, 00:18

Ella, tutaj nie ma drogi z pierwszeństwem i podporządkowanej, tutaj są ŚWIATŁA. I zasady dotyczące pierwszeństwa przy zawracaniu nie mają tutaj nic do rzeczy (ani obecne, ani tym bardziej jakie były kiedyś). Ale mimo to udzieliłaś właściwej odpowiedzi. :)

Odpowiedź jest prosta - samochód czerwony, jadąc na skręcie warunkowym, ma obowiązek ustąpić wszystkim innym.

PS: Raftt, na forum nie ma "panów". ;) Ale podzielam Twoje zdziwienie co do wypowiedzi Toma...
scorpio44

Postprzez ella » wtorek 11 grudnia 2007, 00:31

Ella, tutaj nie ma drogi z pierwszeństwem i podporządkowanej, tutaj są ŚWIATŁA. I

Owszem masz rację. Ale mnie łatwiej było tłumaczyć na zasadzie głównej z zielonym a podporządkowanej z czerwonym.
I zasady dotyczące pierwszeństwa przy zawracaniu nie mają tutaj nic do rzeczy

Owszem mają i są dokładnie takie same jak przy zawracaniu na skrzyżowaniu bez świateł.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » wtorek 11 grudnia 2007, 00:48

No to taki przykład. Załóżmy, że obowiązują jeszcze te stare zasady sprzed 1997 r. i wyjeżdżający z drogi podporządkowanej ma pierwszeństwo przed zawracającym. Czy w sytuacji z rysunku zmieniłoby to coś i wtedy czerwony miałby pierwszeństwo? Nie! Czerwony ma skręt warunkowy i zawsze jedzie ostatni (i teraz, i w 1996 r.).
scorpio44

Postprzez ella » wtorek 11 grudnia 2007, 00:58

zielony zawracając jedzie kawałek tą samą drogą co czerwony (tylko z naprzeciwka). Więc obydwaj byliby na jednakowych pozycjach. I pewnie pan policjant tak to rozpatrywał uznając winę zielonego.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » wtorek 11 grudnia 2007, 13:07

Ella, zupełnie nie czaję Twojego rozumowania. W tym wypadku ważne jest, kto skąd jedzie. Dlatego że zielony ma zielone światło, a czerwony czerwone (czyli ruch zamknięty i wjeżdża tylko warunkowo, a co za tym idzie musi ustąpić wszystkim).
I gdyby nawet obowiązywały jeszcze zasady, że zawracający ustępuje wszystkim, to w tej sytuacji niczego by to nie zmieniło. Zielony ma zielone światło i wtedy, owszem, miałby ustąpić wszystkim, ale w domyśle wszystkim tym, którzy mają tak jak on otwarty ruch. A czerwony ma ruch zamknięty i wjeżdża warunkowo (patrz wyżej). Więc zielony nawet wtedy jechałby przed czerwonym.

Prawa i obowiązki tego, kto wjeżdża spod zielonej strzałki, można porównać do manewru włączania się do ruchu.

Czy mógłby się ktoś jeszcze wypowiedzieć?
scorpio44

Postprzez cman » wtorek 11 grudnia 2007, 13:41

PoRD napisał(a):§ 96. 3. Skręcanie lub zawracanie, o których mowa w ust. 1 i 2, jest dozwolone pod warunkiem, że kierujący zatrzyma się przed sygnalizatorem i nie spowoduje utrudnienia ruchu innym jego uczestnikom.

Czy jest to pieszy przechodzący przez środek skrzyżowania, czy jest to pojazd zawracający na zakazie zawracania - pojazd mający czerwone światło i zieloną strzałkę nie może utrudnić mu ruchu.
Porównanie do włączania się do ruchu jest moim zdaniem całkiem trafione.
cman

Postprzez tom9 » wtorek 11 grudnia 2007, 15:16

zawracalem, ale zawsze robilem to gdy byl pas zieleni. Tak jak narysunku to szczerze nigdy nie probowalem i nawet do glowy mi to nie przyszlo ze tak jest dozwolone :oops:
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez Ciechu » wtorek 11 grudnia 2007, 19:21

Mam takie zdanie jak poprzednicy. Pojazd zielony ma pierwszeństwo w tej sytuacji. Jeżeli kolega dostał mandat to może po prostu przed skrzyżowaniem był znak zabraniający zawracania (zakaz zawracania/skrętu w lewo/nakaz prosto). Jeżeli znaku nie było to ma absolutną rację, że nie przyjął mandatu.
Obrazek
07.12.2007 - Zdane za 1 razem! :)
Ciechu

Postprzez raftt » środa 12 grudnia 2007, 20:00

Witam

dziękuję za pomoc

ale z jeszcze jednym pytaniem się zwrócę.

załóżmy że tu nie ma świateł, manewry obaj wykonują takie same ale :

Czerwony ma znak ustąp pierwszeństwa

Zielony ma drogę główną

Czy nadal zielony ma pierwszeństwo ?

Dlaczego pytam czerwonu może powiedzieć że zielony nie zawracał a jechał z naprzeciwka i skręcał w swoje lewo.
Wtedy to zielony ustępuje czerwonemu.

Pomóżcie raz jeszcze.
raftt

Postprzez Ciechu » środa 12 grudnia 2007, 21:05

No to i tak ma znak ustąp pierwszeństwa, więc musi ustąpić pierwszeństwa zjeżdżającym z drogi z pierwszeństwem :P
Obrazek
07.12.2007 - Zdane za 1 razem! :)
Ciechu

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze