Jest lepiej ?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Jest lepiej ?

Postprzez lled3 » wtorek 04 grudnia 2007, 10:18

Podzielę się kolejnymi spostrzezeniami z drogi.

a mianowicie zauwazam wzrost kultury wsrod kierowcow :)
98% dziękuje awaryjnymi.
i nie trzeba dlugo czekac by np. zmienic pas na zatloczonej drodze czy tez przy wlaczaniu sie na taka droge.

kiedys bylo zdecydowanie gorzej ! - awaryjne mozna bylo zobaczyc tylko od autobusow, czy jakis tirow.
lled3

Postprzez ivytomek » wtorek 04 grudnia 2007, 11:12

to prawda, jest coraz lepiej. Aczkolwiek kierowcy autobusów miejskich przesadzają z dziękowaniem, przecież wpuszczenie autobusu włączającego się do ruchu to obowiązek kierowcy. Brakuje jeszcze, żeby kierowcy pojazdów uprzywilejowanych dziękowali awaryjnymi :D
Ja staram się dziękować ręką, żeby nie nadużywać świateł awaryjnych.
ivytomek

Postprzez babcia_samo_zło » wtorek 04 grudnia 2007, 11:20

A ja szybkim przełączeniem kierunków prawo/lewo : )

A z tym wzrostem kultury to bym nie przesadzał ;)
Ostatnio zostałem otrąbiony bo zatrzymałem się na pomarańczowym :shock:, miałem na tyle czasu żeby spokojnie przejechać ale bez przesady : )
Zdane 22.09.2007 za pierwszym podejściem :]
2.10.2007 - odebrałem... i polskie drogi nigdy nie będą już takie same ;)
Complex solutions for wineries
babcia_samo_zło

Postprzez fafal » wtorek 04 grudnia 2007, 12:35

Proszę tylko nie "jakieś tiry" co to jest ten "tir"? Jeśli chodzi o ciężarówkę to na pewno nie jest ona "tirem".
Interesujesz sie motoryzacja? a moze ciezarowkami?
Sprawdz http://www.fan4truck.yoyo.pl/forum
Prawo jazdy:
kat. B
kat. C
kat. C+E
fafal

Postprzez BOReK » wtorek 04 grudnia 2007, 12:47

babcia_samo_zło napisał(a):Ostatnio zostałem otrąbiony bo zatrzymałem się na pomarańczowym :shock:

Wiesz, ja wczoraj zostałem otrąbiony przez gościa za mną, gdy jadąc drogą podporządkowaną ustąpiłem pierwszeństwa pojazdowi jadącemu drogą z pierwszeństwem ;). Co prawda na tym skrzyżowaniu później zrobił się prawdziwy burdel (Łódź, Piotrkowska x Radwańska, godziny popołudniowe - jechał ktoś?), a i wcześniej nie było ciekawie, no ale bez jaj... A, gdy już ruszyłem, to zostałem na tymże skrzyżowaniu wyprzedzony przez kolejnego delikwenta...

Tak czy owak faktycznie nie pamiętam, żebym rok temu podczas wycieczek z kolegami zauważał tyle uprzejmości na drogach. Moja teoria jest taka, że przez tegoroczne ciężkie remonty niejeden kierowca był w kropce, został uprzejmie potraktowany i teraz sam pomaga.
BOReK

Postprzez Tincu » wtorek 04 grudnia 2007, 12:55

Zauważcie też że uczy się kultury młodszych kierowców - nieraz jak jakiś starszy stażem jedzie z młodzikiem i widzi cos takiego jak kultura z jego strony to sam to podłapuje - przykład mój ojciec uczacy sie kilka lat temu od brata - wcześniej nikogo by nie wpuścił, wtrybiał się na drogę itp - teraz kulturka pełna, podziękuje, wpuści jakiś samochód itp
Tincu

Postprzez lled3 » wtorek 04 grudnia 2007, 13:27

Proszę tylko nie "jakieś tiry" co to jest ten "tir"? Jeśli chodzi o ciężarówkę to na pewno nie jest ona "tirem".

tir - powszechnie przyjmowany skrot myslowy 8)

by ulatwic sobie zycie.
lled3

Postprzez cman » wtorek 04 grudnia 2007, 14:01

fafal napisał(a):Proszę tylko nie "jakieś tiry" co to jest ten "tir"? Jeśli chodzi o ciężarówkę to na pewno nie jest ona "tirem".

http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2529707
cman

Postprzez tom634 » wtorek 04 grudnia 2007, 18:46

Ja wolę tą definicję: http://pl.wikipedia.org/wiki/TIR
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Re: Jest lepiej ?

Postprzez Kotot » wtorek 04 grudnia 2007, 20:40

lled3 napisał(a):98% dziękuje awaryjnymi.

Moim zdaniem typowo polski, brzydki zwyczaj. Tego typu podziękowania w wykonaniu naszych rodaków np. na zachodzie Europy przyprawiają autochtonów o napady paniki ("matko jedyna, Polacy się znów zepsuli!"). Zwykłe machnięcie ręką powinno wystarczyć :P

A odnośnie kultury - faktycznie, mniej kierowców chce mnie przejeżdżać w trakcie jazdy po mieście (póki co jeszcze brykam na rowerze, ale w pełnym ruchu miejskim), pas dają zmienić na spokojnie, nawet na światłach się czasem uśmiechają itp. :lol:
Kotot

Postprzez AgaA » wtorek 04 grudnia 2007, 21:20

uśmiechają to sie z zazdrości, bo sami też by pośmigali na rowerku :P
05.06.2007 - początek kursu
27.11.2007 - zdałam :D (3 podejście)
AgaA

Postprzez Piratka :) » wtorek 04 grudnia 2007, 21:30

Szkoda, że to się nie tyczy jazdy podczas egzaminu. Przy pierwszym podejściu zajeżdżali mi drogę ile wlezie, o wpuszczeniu na pas mogłam pomarzyć. Chociaż tak z drugiej strony to wczoraj byłam mile zaskoczona- na wąskiej uliczce Panowie Policjanci mnie przepuścili, na światłach ktoś pomachał....Ale wczoraj to w ogóle był mój szczęśliwy dzień :D
Obrazek
Piratka :)

Postprzez scorpio44 » środa 05 grudnia 2007, 01:43

lled3 napisał(a):98% dziękuje awaryjnymi.

:shock:
O jakim kraju mówisz? :D Ja tam bym szacował, że max 50%.

ivytomek napisał(a):przecież wpuszczenie autobusu włączającego się do ruchu to obowiązek kierowcy.

Ja również nigdy nie byłem za dziękowaniem za coś, co mi się należy. Ale z drugiej strony kierowcy ułatwiający autobusom włączenie się do ruchu zdarzają się na tyle rzadko, że wcale się nie dziwię co uprzejmiejszym autobusistom, że dziękują. :)

ivytomek napisał(a):Ja staram się dziękować ręką, żeby nie nadużywać świateł awaryjnych.

Ręką można dziękować w sytuacjach, kiedy ten, któremu za coś dziękujemy, widzi nas od przodu/z boku. W pozostałych mało kto to zauważy.

tom634 napisał(a):Ja wolę tą definicję: http://pl.wikipedia.org/wiki/TIR

W tej definicji TIR występuje jako nazwa własna. A oprócz tego jest w języku polskim zwyczajne słowo pospolite "tir", którego definicję przywołał Cman (a wcześniej wielokrotnie ja). Tak jak adidasy niekoniecznie muszą być firmy Adidas, a pekaes może być każdego innego przewoźnika. Przykładów znalazłoby się dużo więcej.
scorpio44

Postprzez ivytomek » środa 05 grudnia 2007, 22:32

Scorpio44
Ręką można dziękować w sytuacjach, kiedy ten, któremu za coś dziękujemy, widzi nas od przodu/z boku. W pozostałych mało kto to zauważy.

Zawsze można tak podziękować ręką, żeby zostało to zauważone: wtedy, kiedy inny kierujący widzi nas od przodu/z boku.
Napisałem, że staram się, a nie, że zawsze tak robię. Zresztą za granicą (w Belgii) widziałem, że kierowcy w ogóle sobie nie dziękują, bo wpuszczenie jest dla nich rzeczą tak naturalną, jak zatrzymanie się na czerwonym świetle. Ale nie u nas.
ivytomek

Postprzez starek » środa 05 grudnia 2007, 22:58

Tincu napisał(a):Zauważcie też że uczy się kultury młodszych kierowców

Przyznaję, że w czasach "elkowych" moi instruktorzy zwracali uwagę na to, żeby zawsze w miarę możliwości dziękować innym kierowcom, którzy np. ułatwili mi zmianę pasa. Wydaje mi się, że dzięki temu jestem spokojną i bardzo kulturalną kierowniczką :lol: No, a jak jakiś wariat mnie minie z zawrotną szybkością, to przypominam sobie prosty podział istot z gatunku homo sapiens na "ludzi i parapety" i się nie denerwuję ;)
Prawo Jazdy wydane dnia 30.08.2007
starek

Powrót do Luźna gadka