Niepewnośc przy skręcie w lewo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Niepewnośc przy skręcie w lewo

Postprzez Axelf » czwartek 29 listopada 2007, 19:48

Witam,
Mam pewien problem oto sytuacja :Obrazek

Załóżmy że jest to skrzyżowanie równorzędne bez znaków i jadę sobię pojazdem A i chcę skręcić w lewo więc przybliżam sie maksymalnie środka jezdni żeby skręcić aż naglę widzę pojazd b z przeciwka wiec zatrzymuję się na środku skrzyżowania i czekam aż ten przejedzie , nagle pojawia się pojazd c kótry chce jechać prosto i nie wiem co teraz niby mam go po prawej stronie ale ja już czekam na środku skrzyżowania i nie wiem czy mam go przepuścić według zasad czy mam skręcić w lewo i ten pojazd dopiero pojedzie za mną proszę o pomoc dziękuję
Axelf

Postprzez chupacabra » czwartek 29 listopada 2007, 19:59

C po prawej stronie ma B więc czeka. Jak przejedzie B to jedziesz wtedy ty. I wtedy C może ruszyć. Tak mi sie wydaje...
Obrazek
chupacabra

Postprzez Axelf » czwartek 29 listopada 2007, 20:30

że b ma pierwszeństwo to wiem ,tylko nie wiem co zrobić z tym c <hmm>
Axelf

Postprzez mjk » czwartek 29 listopada 2007, 20:33

Czekaj gdzie czekasz. Jeśli Ty nie masz możliwości przejazdu to C tym bardziej nie.
mjk

Postprzez DEXiu » czwartek 29 listopada 2007, 20:43

W zasadzie to w tej sytuacji można uznać, że C już nie jest po Twojej prawej, bo Ty już tak jakby "stoisz ustawiony poprzecznie" (piszę tak jakby bo oczywiście z reguły nadal stoi się równolegle do osi drogi po której się jechało, ale można sobie tak wyobrazić, że w momencie wjechania na skrzyżowanie celem skrętu dojeżdża się do punktu, w którym prawy pas naszej jezdni krzyżuje się z prawym pasem jezdni poprzecznej i w tamtym punkcie nagle nas "obraca"), więc już nie masz C po swojej prawej, a bardziej "za" sobą :wink:
DEXiu

Postprzez Axelf » czwartek 29 listopada 2007, 20:44

ale mam go po prawej stronie więc czy na 100% mogę tam czekać czy musiałbym się zatrzymać troszkę przed środkiem skrzyżowania żeby umożliwić przejazd pojazdowi c ? coś takiego Obrazek
Ostatnio zmieniony czwartek 29 listopada 2007, 20:46 przez Axelf, łącznie zmieniany 1 raz
Axelf

Postprzez ella » czwartek 29 listopada 2007, 20:44

Przy takim małym skrzyżowaniu czekasz przed skrzyżowaniem a nie na środku. Jak masz obie strony (mające pierwszeństwo) wolne to robisz skręt w lewo.
ella
Moderator

Postprzez Axelf » czwartek 29 listopada 2007, 21:42

ella masz rację , a jakby były na górze i na dole znaki stop to tak samo muszę stanąć przed skrzyżowaniem czy wówczas mogę wjechać na skrzyżowanie i tam czekać ?
Axelf

Postprzez ella » czwartek 29 listopada 2007, 22:48

Znaki STOP na skrzyżowaniu równorzędnym?

Nawet gdyby ktoś sobie postawił cztery znaki STOP to nic nie zmienia.

Natomiast jeżeli byłbyś na głównej to mógłbyś spokojnie wjechać i stanąć na środku skrzyżowania.
ella
Moderator

Powrót do Sytuacje na drodze