Policja i obszar nie zabudowany??

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Policja i obszar nie zabudowany??

Postprzez boro111 » środa 28 listopada 2007, 23:56

Mam pytanie bo ostatnio słyszałem że w miejscu nie zabudowanym na sygnał policji np. w sytułacj że jade samochodem i stoi na poboczu policja i daje mi np. znak lizakiem abym zjechał z drogi na bok.
I tu pojawia się moje pytanie czy musze koniecznie zjechać na bok. Ponieważ słyszałem że na obszarze nie zabudowanym nie trzeba się zatrzymać na taki sygnał tylko trzeba jechać na najbliższy komisarjat i zgłosić że zaistniała taka sytułacja. i czy to jest prawda że nie musze się zatrzymać??
boro111

Postprzez Ad_aM » czwartek 29 listopada 2007, 00:07

Jeśli masz uzasadnione podejrzenie że to nie policja. A takim przypadkiem nie jest oznakowany widoczny radiowóz, policja w mundurach. Możesz sie nie zatrzymać w środku lasu, gdzie stoi jakiś zwykły samochodzik (albo go w ogóle nie ma). W takim wypadku natychmiast dzwonisz na 112 i udajesz sie za wskazówkami na najbliższy posterunek
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez boro111 » czwartek 29 listopada 2007, 00:11

ale jeżeli stoji policja wiesz samochód i mundur ale ja mam jednak podejrzenie ponieważ mundur można sobie ogarnąć tak samo jak wlepe z napisem policja na auto i koguta bo w tych czasach tak naprawde to nie problem i mam podejrzenia że to jednak nie jest policja to musze się zatrzymać nawet jak są w mundurch itp. czy jednak moge sie nie zatrzymać i zadzwonić na 112.
boro111

Postprzez mjk » czwartek 29 listopada 2007, 00:16

Mogą być przebierańcy. Możesz się zatrzymać kilkaset metrów dalej, zadzwonić na 112 i spytać czy to prawdziwy patrol. Generalnie jeśli dasz do zrozumienia, że nie uciekasz to nie ma problemu.
mjk

Postprzez cwaniakzpekaesu » środa 05 grudnia 2007, 00:30

Może to rozjaśni choć trochę wątpliwości:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 30 grudnia 2002 r. w sprawie kontroli ruchu drogowego (Dz.U z 2003 r. Nr 14, poz. 144; z późn.zm.)
cwaniakzpekaesu

Powrót do Sytuacje na drodze