Bykom stop

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez babcia_samo_zło » piątek 23 listopada 2007, 12:06

kopan napisał(a):Każden cwaniak - nie wontpiem rze wię.
Hmm tajemniczy :lol:

Kopan robi to chyba specjalnie : )

A co do pisowni to polecam najnowszą wersję Mozilla Firefox, w której to zaimplementowano słownik i to co piszemy jest na bieżąco sprawdzane, tak jak w Word'zie.

scorpio44, ja tylko żartowałem ;)
Zdane 22.09.2007 za pierwszym podejściem :]
2.10.2007 - odebrałem... i polskie drogi nigdy nie będą już takie same ;)
Complex solutions for wineries
babcia_samo_zło

Postprzez scorpio44 » piątek 23 listopada 2007, 19:26

babcia_samo_zło napisał(a):Kopan robi to chyba specjalnie : )

Kopanowi można zarzucić wiele rzeczy jeżeli chodzi o samą treść, ale co do formy to szczerze mówiąc nigdy nie miałem wątpliwości co do tego, że tego typu "błędy" robi specjalnie. ;) Chociaż swoją drogą... żebym się tylko nie przeliczył! :D
scorpio44

Postprzez ella » piątek 23 listopada 2007, 20:11

że tego typu "błędy" robi specjalnie

Ja nie mam co do tego wątpliwości :D
Jakoś pisząc PW nie robi błędów :spoko:

A może to dwóch Kopanów :D
ella
Moderator

Postprzez Black_Mamba » piątek 23 listopada 2007, 22:43

Tak sobie przeglądam ten kącik poprawnej polszczyzny i zaobserwowałam,że niektóre osoby poprzez swoją orografię stają się sławne i godne cytowania :lol:

Przez chwilę zaczęłam się obawiać,że Najwyższa Izba Kontroli wyłapała jakieś błędy w moich postach,przez co na pewno zostałabym wyróżniona na jednej z tych 14 stron :lol: ale na szczęście nominacji nie dostałam,choć mogłam jej zwyczajnie nie zauważyć.

Celem mojego postu jest pewna niejasność. Mianowicie zastanawia mnie,która forma jest poprawna: "dziś byłam w szkole" czy może "dzisiaj byłam w szkole"? A może obydwie są dopuszczalne?

Jeszcze jedno. Najbardziej,obok błędów ortograficznych,denerwuje mnie,gdy ktoś pisząc o jakiejś osobie (nie używając imienia,nazwiska czy pseudonimu) zaczyna wyraz "on", "ona", "jemu", "jego", "jej" wielką literą. Na przykład "Paweł wczoraj źle się czuł,więc siedziałam z Nim w domu". Powiem szczerze,że gdy spotykam takie sytuacje,to chce mi się śmiać. Ja rozumiem,że ktoś chce okazać szacunek drugiej osobie,ale przecież nie jest ona Bogiem,żeby takie wyrazy pisać wielką literą.
people usually comin` to knock you on your ass... aren`t they?
Black_Mamba

Postprzez kamiles » sobota 24 listopada 2007, 14:21

aigot napisał(a):Prosze Pana swiatel mijanie nie ma stylu"

hmm... co to jest stył? :mrgreen:
Zastanawiałam się, skąd taki błąd i wygląda na to, że niektórzy piszą dokładnie tak, jak słyszą :roll:
kamiles

Postprzez Black_Mamba » sobota 24 listopada 2007, 15:05

Poeta na pewno miał na myśli,że mijanie świateł po prostu nie ma stylu :lol: (bez względu na to czy to zdanie ma jakikolwiek sens :P)
Black_Mamba

Postprzez scorpio44 » sobota 24 listopada 2007, 15:56

Black_Mamba napisał(a):Celem mojego postu jest pewna niejasność. Mianowicie zastanawia mnie,która forma jest poprawna: "dziś byłam w szkole" czy może "dzisiaj byłam w szkole"? A może obydwie są dopuszczalne?

Pełno jest takich par: dziś - dzisiaj, choć - chociaż itd. Obydwa warianty jednakowo poprawne. Szczerze mówiąc, aż mnie trochę zaskoczyło, że może to budzić wątpliwości. W moim odczuciu różnica jest tylko taka, że te krótsze są trochę bardziej oficjalne/książkowe (co może i trochę dziwne, bo chyba przeważnie jest odwrotnie).

Co do tego "styłu" - chyba najczęstszym tego typu błędem jest "spowrotem". :D Swoją drogą tego typu błędy mogą dać trochę do myślenia tym, którzy są mylnie przekonani, że w języku polskim wymawia się tak samo, jak się pisze. ;)
scorpio44

Postprzez BOReK » sobota 24 listopada 2007, 20:20

Black_Mamba napisał(a):mijanie świateł po prostu nie ma stylu

W wolnym tłumoczeniu - świateł mijania nie ma z tyłu :P. Jedyne, co mi przyszło do głowy...
BOReK

Postprzez scorpio44 » sobota 24 listopada 2007, 22:58

Ojej, no to chyba oczywiste, że o to w rzeczywistości chodziło. :) Jaja sobie po prostu robimy.
scorpio44

Postprzez babcia_samo_zło » sobota 24 listopada 2007, 23:17

BOReK napisał(a):tłumoczeniu

Czy to ma coś wspólnego z tłumokiem :?: ;P
Zdane 22.09.2007 za pierwszym podejściem :]
2.10.2007 - odebrałem... i polskie drogi nigdy nie będą już takie same ;)
Complex solutions for wineries
babcia_samo_zło

Postprzez BOReK » niedziela 25 listopada 2007, 02:08

Scorpio - ja wim, chciałem się upewnić :P.

Babcia_samo_zło - tak, termin powstał w odniesieniu do wielu tłumaczeń z obcego na nasz, któee wywołują salwy gromkiego śmiechu (Szklana Pułapka powstała z Die Hard to taki przedsmak ;)).
BOReK

Postprzez Black_Mamba » niedziela 25 listopada 2007, 02:17

Pełno jest takich par: dziś - dzisiaj, choć - chociaż itd. Obydwa warianty jednakowo poprawne. Szczerze mówiąc, aż mnie trochę zaskoczyło, że może to budzić wątpliwości.

Moje wątpliwości potrafią być wzbudzone nawet przez najbardziej proste i oczywiste rzeczy :lol:

Co do tego "styłu" - chyba najczęstszym tego typu błędem jest "spowrotem". Very Happy Swoją drogą tego typu błędy mogą dać trochę do myślenia tym, którzy są mylnie przekonani, że w języku polskim wymawia się tak samo, jak się pisze.

Do tego można dorzucić jeszcze słowo "spomiędzy".

Innymi słowami,które przychodzą mi na myśl,a z którymi często występują kłopoty to: "co nieco", "ni stąd ni zowąd" (no,może to akurat nie jest aż tak popularne :P), "na co dzień", "do widzenia", "naprawdę", "gdzieniegdzie", "na pewno".

Chociaż,tak szczerze mówiąc,to są Polacy,którzy z prostego,pojedynczego zdania mogą zrobić pogmatwaną zagadkę,która daje więcej do myślenia niż wynik działania 4² x 8³ x 15² x 16³ x 23² x 41³ :) :)
Black_Mamba

Postprzez scorpio44 » niedziela 25 listopada 2007, 21:35

Black_Mamba napisał(a):Do tego można dorzucić jeszcze słowo "spomiędzy".

No niestety, ale akurat "spomiędzy" tak się właśnie pisze. ;) "Z" z innymi przyimkami się zrosło, a przed bezdźwięcznymi spółgłoskami ufonetyczniło. :D I piszemy spomiędzy, spoza, spod itd.
scorpio44

Postprzez Black_Mamba » poniedziałek 26 listopada 2007, 00:35

Tak masz rację,że akurat wyrazu "spomiędzy" nie można zaliczyć do tych,które piszemy inaczej,niż słyszymy. Po prostu zobaczyłam w Twoim poście wyraz "z powrotem",oczywiście w błędnej formie ("spowrotem") i podejrzewam,że właśnie przez tą drugą formę skojarzył mi się wyraz "spomiędzy". Jak widać,późne godziny nocne nie sprzyjają racjonalnemu myśleniu :P bez bicia przyznaję się do błędu i okazuję skruchę :lol:
Black_Mamba

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 26 listopada 2007, 00:56

Black_Mamba napisał(a):Tak masz rację,że akurat wyrazu "spomiędzy" nie można zaliczyć do tych,które piszemy inaczej,niż słyszymy.

Jak najbardziej możemy, bo wymawiamy go [spomjendzy]. ;) :) Ale nie wnikajmy aż tak głęboko w fonetykę... Chociaż prawda jest taka, że wyrazów, które tak piszemy, jak czytamy, jest wbrew pozorom mało w języku polskim. Z czego mało kto zdaje sobie sprawę.
scorpio44

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka