Czy słusznie nie zdałem

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Czy słusznie nie zdałem

Postprzez pechowiec22 » środa 07 listopada 2007, 19:27

Cześć,

Moja sytuacja, miałem dwóch egzaminatorów (normalny) oraz jakiś inspektor.

Sytuacja:
Skręcam w lewo z lewego pasa na skrzyżowaniu (prawy pas do jazdy na wprost oraz w prawo). Jadę więc (jest zielone światło). niestety z naprzeciwka samochody jadą więc puszczam wszystkich. Następnie jadą z prawej i lewej strony samochody. Puszczam wszystkich. Ja już stoję za światłami w wyznaczonym miejscu (nie widzę świateł). Po chwili nie ma już żadnych samochodów na skrzyżowaniu.

EDITPrzejeżdzam i opuszczam skrzyżowanie, egzaminator mówi że nie zdałem i żebym jechał dalej tam nastąpi przesiadka.

W tym momencie egzamin jest przerwany bo wjechałem na czerwonym świetle. Moje pytanie - czy słusznie.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony środa 07 listopada 2007, 20:08 przez pechowiec22, łącznie zmieniany 1 raz
pechowiec22

Postprzez Driver'ka » środa 07 listopada 2007, 19:38

Nie widziałeś świateł, a egzaminator je widział? ;)

Moim zdaniem jeśli już stałeś poza światłami, mogłeś przejechać, bo co? Miałeś zablokować skrzyżowanie stojąc na jego środku? :roll: Tak mi się przynajmniej wydaje.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez withme » środa 07 listopada 2007, 19:44

Mialem podobna sytuacje na moim egzaminie. Tzn opisze ją:
Ustawiam sie do skretu w lewo (wjezdzam na zielonym), przepuszczam wszystkie samochody nagle zapala sie swiatlo czerwone (zauwazylem, ze po drugiej stronie samochody sie zatrzymaly) przepuscilem samochody, ktore mialy zielone swiatlo i pojechalem... egzaminator nic wtedy nie powiedzial, wg mnie zachowalem sie dobrze gdyz wjechalem na skrzyzowanie na swietle zielonym. Nie jechalem prosto wiec nie przekroczylem drugiego sygnalizatora, ktory pokazywal czerwone swiatlo a pojechalem w lewo (zielone swiatlo).
Juz kierowca :P
withme

Postprzez Black_Mamba » środa 07 listopada 2007, 19:45

Może trochę więcej szczegółów? Napisz chociaż gdzie się dokładnie zatrzymałeś czekając na umożliwienie przejazdu przez skrzyżowanie. No i właśnie... czy widziałeś światła?
people usually comin` to knock you on your ass... aren`t they?
Black_Mamba

Postprzez pechowiec22 » środa 07 listopada 2007, 19:53

Świateł nie widziałem, gdy dojeżdzałem do świateł miałem zielone i dojechałem gdzie jest wyznaczone miejsce do zatrzymania się za światłami (wtedy przepuszczałem z naprzeciwka) Zatrzymałem się w dobrym miejscu.
pechowiec22

Postprzez withme » środa 07 listopada 2007, 19:59

Hmm jezeli zatrzymales sie przed tymi trojkatami, ktore wskazuja miejsce do ustapienia pierwszenstwa to jednak powinienes byl czekac na zielone..
Juz kierowca :P
withme

Postprzez ella » środa 07 listopada 2007, 21:05

pechowiec22 napisał(a):Świateł nie widziałem, gdy dojeżdzałem do świateł miałem zielone i dojechałem gdzie jest wyznaczone miejsce do zatrzymania się za światłami (wtedy przepuszczałem z naprzeciwka) Zatrzymałem się w dobrym miejscu.

Tak stojąc nie mogłeś pojechać dalej. Co innego gdybys stał na środku skrzyżowania a Ty na nie jeszcze nie wjechałeś. Wykonałeś więc potem nanewr wjazdu na nie na czerwonym.
nie widzę świateł).

Nie widziałeś bo stałeś za sygnalizatorem, jednak były jeszcze inne sygnalizatory na przykład dla pieszych. Pewnie te widział egzaminator.
Zatrzymałem się w dobrym miejscu.

Jak wyglądało to skrzyżowanie. Duże, małe, ile pasów?[/code]
ella
Moderator

Postprzez tom9 » środa 07 listopada 2007, 21:10

zdawales w katowicach ?

hm, mialem podobno sytuacje.
ale jakos z niej wyszedlem.
skoro auta z przeciwka juz nie jechaly oznacza ze bylo czerwone.
do tego mozna obserowac sygnalizacje od pieszych oraz "ruchu" samochodow po prawej i lewej stronie ktorym ma sie zaraz zapalic zielone.
ja ze swojej sytuacje wybrnolem tak, ze auta z przeciwka sie zatrzymaly a Ci po lewej jeszcze nie ruszyli, wiec gaz i ucieklem ze skrzyzowania bo nie moglem zostac na tym miejscu (brak mozliwosci przejazdu dla pojazdow z lewej strony). Przyznaje ze nie pomyslalem gdyz moglem stanac przed sygnalizatorem...
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Powrót do Egzamin na prawo jazdy