Wyprzedzanie - traktor, rowerzysta, skuter itp

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wyprzedzanie - traktor, rowerzysta, skuter itp

Postprzez tasiorek666 » wtorek 06 listopada 2007, 21:45

witam czy na ciągłej linii mozna wyprzedzac traktory itp? gdzies czytalem ze mozna ale chce sie upewnic :)
tasiorek666

Postprzez dylek » wtorek 06 listopada 2007, 21:48

bzdura - ciągłej nie możesz przekraczać (zasadniczo ;) ) Jak ci się baaaardzo spieszy to spróbuj może przeskoczyć ???
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez withme » wtorek 06 listopada 2007, 21:54

Przeciez wiadomo, ze w niektorych sytuacjach trzeba przekroczyc linie ciagla. Przeciez nie bedziesz sie wlekl za traktorem 20km/h...
Juz kierowca :P
withme

Postprzez dylek » wtorek 06 listopada 2007, 21:55

withme napisał(a):Przeciez wiadomo, ze w niektorych sytuacjach trzeba przekroczyc linie ciagla. Przeciez nie bedziesz sie wlekl za traktorem 20km/h...

A skąd to niby "wiadomo" Może jakiś cytat z PORD skoro "wiadomo" ??
dylek
Moderator

Postprzez withme » wtorek 06 listopada 2007, 22:01

Postaraj sie pomyslec... czy inteligentna osoba bedzie jechala 20km/h za traktorem? Z reszta nie ma w tym temacie nigdzie mowy o egzaminie wiec traktuje to jako jazde "normalna" a nie egzamin. Z reszta na egzaminie jesli sie powie, ze jest sie zmuszonym przekroczyc linie ciagla aby nie tamowac ruchu jest to dopuszczalne. Wszystko jeszcze zalezy od danej sytuacji, nie da sie jednoznacznie okreslic "tak" lub "nie".
withme

Postprzez dylek » wtorek 06 listopada 2007, 22:20

Oczywiście, jak się upierasz, że można to można, ale to kosztuje:
218 19) P-2 N~linia pojedyncza ciągła § 86 ust. 3 [1] 100zł
219 20) P-3 N~linia jednostronnie przekraczalna § 86 ust. 4 [1] 200zł
220 21) P-4 N~linia podwójna ciągła § 86 ust. 5 [1] 200zł
221 22) P-7b N~linia krawędziowa ciągła § 86 ust. 8 pkt 2 [1] 100zł
222 23) P-17 N~linia przystankowa § 90 ust. 1 [1] 100zł

A co do przepisów czy można , czy nie to:

Znak P-2 "linia pojedyncza ciągła" oddziela pasy ruchu o tym samym kierunku i oznacza ponadto zakaz przejeżdżania przez tę linię i najeżdżania na nią.
4. Znak P-3 "linia jednostronnie przekraczalna" oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię od strony linii ciągłej i najeżdżania na nią, z wyjątkiem powrotu po wyprzedzaniu na położony przy linii przerywanej pas ruchu zajmowany przed wyprzedzaniem.
5. Znak P-4 "linia podwójna ciągła" rozdziela pasy ruchu o kierunkach przeciwnych i oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię i najeżdżania na nią.

Jedyna sytuacja, kiedy możesz ją przekroczyć to taka, gdy nie masz możliwości kontynuowania jazdy (wykopy, awaria innego pojazdu) Jazda za traktorem to dalej jazda... możesz jechać przepisowo to tak jedziesz, a nie kombinujesz
Linie ciągłe nie są przypadkowo malowane.... ich przekraczanie naprawdę może stworzyć zagrożenie... (wierzchołki wzniesień, zakręty, itp... )
dylek
Moderator

Postprzez withme » wtorek 06 listopada 2007, 22:26

Widze, ze ciagle nie potrafisz czytac :/ napisalem wyraznie, ze wszystko zalezy od sytuacji i wiem, ze mam racje. Juz widze jak sie wleczesz za traktorem, ktory sobie jedzie 20km/h... nie osmieszaj sie.

aha jesli na egzaminie trafi ci sie taka sytuacja to jedz sobie to 20km/h bo ci sie nigdzie nie spieszy a cenne minuty beda lecialy..
withme

Postprzez tom9 » wtorek 06 listopada 2007, 22:31

przepisowo masz sie wlec za tym traktorem.
jesli zdecydujesz sie wyprzedzic traktora stwarzasz zagrozenie.
wierz mi ze wieksze niz jak ty to nazwales "tamowac ruch"

Z reszta na egzaminie jesli sie powie, ze jest sie zmuszonym przekroczyc linie ciagla aby nie tamowac ruchu jest to dopuszczalne.

nie dziwie sie ze zdales za 3 razem.
Ostatnio zmieniony wtorek 06 listopada 2007, 22:33 przez tom9, łącznie zmieniany 1 raz
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez kamiles » wtorek 06 listopada 2007, 22:32

withme napisał(a):Postaraj sie pomyslec... czy inteligentna osoba bedzie jechala 20km/h za traktorem?

uważaj, bo ta "inteligencja" może Cię zgubić... przelicz sobie (z postu Dylka) jak szybko możesz stracić dopiero co odebrane prawko
withme napisał(a):i wiem, ze mam racje.

Boże, chroń nas przed "nieomylnymi" z czterodniowym prawkiem!
edit: ups... przedobrzyłam - cztery dni temu dopiero udało Ci się zdać egzamin... no comments
withme napisał(a):Juz widze jak sie wleczesz za traktorem, ktory sobie jedzie 20km/h... nie osmieszaj sie.

szkoda gadać...
Ostatnio zmieniony wtorek 06 listopada 2007, 22:34 przez kamiles, łącznie zmieniany 1 raz
kamiles

Postprzez dylek » wtorek 06 listopada 2007, 22:33

withme napisał(a):wiem, ze mam racje.

No to ją uzasadnij... Ja swoją poparłem odpowiednimi cytatami...
A co do twojej racji to coś mi się wydaje, że to taka, że można mieć przepisy w d...alekim poważaniu... Niech frajerzy się stosują nie, a ciebie to nie dotyczy, bo ty się q..wa śpieszysz, nie ?? Zgadłem??

P.S. Ciągła nie będzie wiecznie... za kilka, naście... góra dziesiąt metrów się skończy... I powinno się spokojnie zaczekać na ten koniec.

I albo poprzesz swoje zdanie jakimś konkretnym przepisem, albo przestań pierdzielić głupoty i ludzi w błąd wprowadzać.
EOT
dylek
Moderator

Postprzez withme » wtorek 06 listopada 2007, 22:38

tom9 napisał(a):
nie dziwie sie ze zdales za 3 razem.

Nie masz najmniejszego pojecia jak wygladaly moje 2 poprzedzajace razy wiec sie nie udzielaj na ten temat.

No spoko jezeli wy uwazacie, ze wleczenie sie za traktorem jest takie fajne to ok... niech wam bedzie a przepisow zadnych podawac nie musze, bo wiem jak wyglada to wszystko w zyciu codziennym.
withme

Postprzez tom9 » wtorek 06 listopada 2007, 22:41

nie jest fajne, ale mozna manewr wykonac gdy bedzie przerywana linia.
linia ciagla nie bedzie przez 10 km.
zgadza sie nie wiem jak wygladaly, ale skoro na ten temat masz takie zdanie i twardo za nim stoisz (nie masz nawet watpliwosci) to nie watpie ze w innych kategoriach-przepisach-sytuacjach tez masz powazne/podobne "dziury".

tom9

Postprzez withme » wtorek 06 listopada 2007, 22:48

napisalem tez, ze wszystko zalezy od sytuacji niestety nikt nie byl w stanie tego wychwycic a szkoda.

A co do przepisow.. to ja na pewno bede przestrzegal wszystkich, bo za duzo wlozylem w to prawko zeby je stracic =]
withme

Postprzez cman » wtorek 06 listopada 2007, 22:57

W życiu codziennym to sobie rób co chcesz, może przynajmniej instynkt samozachowawczy będzie Ci chronił tyłek. Natomiast z racji charakteru tego forum, kolega pytał raczej o egzamin, a tu wszystko jest oczywiste.

Napisałeś, że wszystko zależy od sytuacji, tyle tylko, że ta sytuacja dla Ciebie to traktor jadący 20 km/h...
cman

Postprzez tom9 » wtorek 06 listopada 2007, 22:58

niezmiernie nam milo ze bedziesz przestrzegal przepisow.
dobrze by bylo bys je jeszcze swietnie znal.
bo raczej z tym traktorem sie nie popisales.
zalezy od sytuacji ? ok w takim razie wytlumacz mi jaka to bedzie sytuacja ktora nie pozwoli nam jechac za traktorem 20km/h poki nie skonczy sie linia ciagla.

tom9

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze