zawracanie na 3

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez scorpio44 » niedziela 04 listopada 2007, 01:31

rocko19 napisał(a): wiec jak to nazwiesz inaczej z uzyciem biegu wstecznego?? ok ale z uzyciem biegu odbywaja sie wszystkie zawracania

Sugeruejsz, że nie da się w żaden sposób zawrócić bez użycia biegu wstecznego?!
scorpio44

Postprzez kewes » niedziela 04 listopada 2007, 18:27

scorpio44 napisał(a):Sugeruejsz, że nie da się w żaden sposób zawrócić bez użycia biegu wstecznego?!

dać się da...ale na egzaminie trzeba zawrócić z UŻYCIEM biegu wstecznego, wiec o zawracaniu bez tego biegu nie dyskutujmy.

Co do samego zawracania, to podzielam zdanie wypowiedziane wyżej przez Barbarę.
kewes

Postprzez cman » niedziela 04 listopada 2007, 18:33

Tyle tylko, że na egzaminie jest również zawracanie BEZ użycia biegu wstecznego.
cman

Postprzez withme » niedziela 04 listopada 2007, 18:57

Ja mialem na egzaminie 2 zawracania na skrzyzowaniu, jedno na rondzie i jedno z wykorzystaniem bramy wjazdowej.
Juz kierowca :P
withme

Postprzez barbra » poniedziałek 05 listopada 2007, 18:50

cman napisał(a):Tyle tylko, że na egzaminie jest również zawracanie BEZ użycia biegu wstecznego.

Ja mialem na egzaminie 2 zawracania na skrzyzowaniu..

Co do tego nie mamy raczej wątpliwości,ale sumiennie trzymamy się tego co stanowi problem wątku,a autor mówi,że ma problem z zawracaniem tzw."na trzy",kiedy to ,należy użyć bieg wsteczny,a za nami jest kierowca.Bo jak robimy zawracanie bez wstecznego,na skrzyżowaniu w mieście,to ważne by ustawić się na właściwym pasie do tego manewru,a raczej ten kierowca za nami nas zbytnio nie obchodzi...,bo to on ma być bardziej czujny...by zachować bezpieczną odległość i nie wjechać nam w "kuperek".
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez kewes » wtorek 06 listopada 2007, 19:29

cman napisał(a):Tyle tylko, że na egzaminie jest również zawracanie BEZ użycia biegu wstecznego.

No tak, ale to jest zawracanie podczas jazdy, np na skrzyzowaniach, rondach.
kewes

Postprzez zooey » niedziela 02 grudnia 2007, 22:03

ja proponuje tak:
jedziesz aż pas z naprzeciwka będzie miał "przerwę" i nie będzie nikogo za tobą ( w przypadku elki to prawie niemożliwe :lol: :lol: :lol: ) i wtedy wykonujesz manewr - inaczej zawsze (no prawie) wymusisz

możesz tak jechać do końca świata? no tak ale raczej do pierwszego skrzyżowania , bramy, parkingu, pubu :roll: gdzie ci bedzie o wiele łatwiej

wydaje mi sie że niezłym rozwiązaniem byłoby skręcić w lewo na najbliższym skrzyżowaniu (wtedy nie wymuszasz) i jeśli nic nie jedzie to wsteczny i wracasz a jeśli jedzie to z wyluzowaną miną :roll: wykorzystujesz jakieś miejsce parkingowe etc. i wracasz skręcając w prawo na skrzyżowaniu na którym zjechałeś

No i tu pytanie do zawodowca żeby przyklepał/odrzucił to co zaproponowałem bo nie wiem czy to nie podchodzi pod niewykonanie zalecenia ale nie powinno bo nie spowalniasz ruchu i w efekcie robisz to o co cię prosil
zooey

Postprzez kamiles » poniedziałek 03 grudnia 2007, 18:19

zooey napisał(a):nie wiem czy to nie podchodzi pod niewykonanie zalecenia ale nie powinno bo nie spowalniasz ruchu i w efekcie robisz to o co cię prosil

niestety, podpada to pod niewykonanie zadania - odpowiedź masz w poście Dylka
kamiles

Postprzez zooey » poniedziałek 03 grudnia 2007, 20:02

Tiaaa ale Dylek opowiada (cytując zadanie egzaminacyjne) że może odbyć sie z wykorzystaniem infrastruktury czyli skrzyżowanie ok i musi być z użyciem wstecznego też ok to co napisałem odbywa sie za każdym razem z wykorzystaniem wstecznego
więc co nie gra :?:
zooey

Postprzez kamiles » poniedziałek 03 grudnia 2007, 20:50

zooey napisał(a):więc co nie gra :?:

a no nie gra to, że egzaminator każe zawrócić z wykorzystaniem szerokości drogi (co potocznie nazywamy zawracaniem na 3) i o to pytał autor wątku
kamiles

Postprzez Mikołaj » wtorek 04 grudnia 2007, 06:24

Znajomy otrzymał polecenie - proszę zawrócić z wykorzystaniem krawężników, co oznaczało właśnie zawracanie "na 3".
Mikołaj

Postprzez kamiles » wtorek 04 grudnia 2007, 17:47

Mikołaj napisał(a):proszę zawrócić z wykorzystaniem krawężników

to akurat trochę dziwnie brzmi ;) skoro z wykorzystaniem krawężników, to trzeba na nie najechać :roll: słyszałam podobną wersję, ale chyba bardziej sensowną: "proszę zawrócić między krawężnikami"
kamiles

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze