zawracanie na 3

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

zawracanie na 3

Postprzez ross » wtorek 30 października 2007, 18:46

jak to wykonac jade droga dwukierunkowa jeden pas ruchu przeznaczony do jazdyw tym samym kierunku wlaczam lewy kierunkowskaz i nawet jak ktos za mna jedzie to wykonuje ten manewr a on czeka czy ustawiam sie jak najblizej prawej krawedzi i przepuszczam go ?
ross

Postprzez barbra » wtorek 30 października 2007, 19:04

ja bym zjechała na prawo i go przepuściła ... :wink:
Ostatnio zmieniony wtorek 30 października 2007, 19:12 przez barbra, łącznie zmieniany 1 raz
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez dylek » wtorek 30 października 2007, 19:11

Zawracając masz to zrobić w sposób nie utrudniający ruchu....
Cofając masz ustąpić pojazdom w ruchu....
Resztę sam sobie dopowiedz ;)
Ja bym nie rozpoczynał tego manewru nie mając pewności, że nie zrealizuję wymienionych przeze mnie zapisów ustawy.... ;)

EDIT: Nie ma dla kategorii B czegoś takiego jak w topicu tzn. zawracania na 3 :P
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez rocko19 » środa 31 października 2007, 16:24

Do Dylek: odwołam sie do twego zdania ze niema czegos takiego jak "zawracanie na 3 " to moze powiesz mi czemu instruktor wydajac polecenie zawrócenia także mowi mi zawroc na "3" zawroc z wykorzystaniem drogi po prawej czu tam po lewej stronie, wiec jak to nazwiesz inaczej z uzyciem biegu wstecznego?? ok ale z uzyciem biegu odbywaja sie wszystkie zawracania wiec chcąc sprecyzować zawracanie własnie tak sie to nazywa.To na tyle.Pozdro
rocko19

Postprzez dylek » środa 31 października 2007, 16:58

Tabela 7

Poz. Zadania egzaminacyjne
(...)
c) zawracanie na drodze jednojezdniowej - dwukierunkowej -
możliwość wykonania manewru przy wykorzystaniu infrastruktury
drogowej (bramy, wjazdy, podjazdy, zatoczki itp.) - zawracanie
musi odbyć się przy użyciu biegu wstecznego
- miejsce do zawracania wyznacza egzaminator.

Jak widzisz zawracanie ma się odbyć na drodze jedniojezdniowej- dwukierunkowej.
Może się odbyć z wykorzystaniem szerokości drogi , bądź też z wykorzystaniem infrastruktury drogowej...
Masz rację, że musi być w nim użyty bieg wsteczny ;)
Nigdzie nie pisze, że ma być 3 zmiany kierunku jazdy ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez barbra » środa 31 października 2007, 17:27

Myślę,że instruktorzy używają tego określenia-" zawracanie na 3 ",by początkującemu kursantowi ułatwić zrozumienie,o co chodzi,ale nie jest to fachowa nazwa i na egzaminie nie jest używana.Przynajmniej ja się z tym określeniem na egzaminie nie spotkałam,a i tu na forum już ten temat był wałkowany.A manewr zawracania jest obowiązkowy.
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez assik » środa 31 października 2007, 18:12

dylek napisał(a):Może się odbyć z wykorzystaniem szerokości drogi , bądź też z wykorzystaniem infrastruktury drogowej...
Masz rację, że musi być w nim użyty bieg wsteczny ;)
Nigdzie nie pisze, że ma być 3 zmiany kierunku jazdy ;)

Ehh...czepiasz sie.Skrajne zboczenie zawodowe... :)
26.06.07 -rozpoczęcie kursu
31.07.07-pierwsze 2h jazd :D :lol:
21.08.07 -pierwsza kolizja za kierownica :shock: "puk" w mój zderzaczek...
27.08.07-egz. wewn.
8.10.07 -egz. panstw. teoria+praktyka - "WYNIK POZYTYWNY" :D :D :D
assik

Postprzez barbra » środa 31 października 2007, 18:21

....no ja jednak myślę,że skoro jest to forum motoryzacyjne,to warto wyjaśniać pewne sprawy fachowo i osobiście jestem wdzięczna za te uwagi,bo skoro te nasze "wypociny" mają pomóc innym,to niech będzie to jednak sensowna pomoc,a przede wszystkim fachowa.
Bo na egzaminie dopiero może być rozczarowanie,że nie rozumiemy poleceń...,co to forum niejednokrotnie potwierdziło.
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez ross » czwartek 01 listopada 2007, 11:50

dzieki za odpowiedzi tylko jak narazie to dowiedzialem sie jak fachowo nazywa sie to zawracanie a bylby ktos tak dobry i odpowiedzial czy jesli egzaminator kaze mi wykonac owe zawracanie a za mna jada pojazdy jak sie w takiej sytuacji zachowac zjechac na prawo i przepuscic je czy od razu wykonac a pojazdy za mna niech czekają ?? z gory dzieki za odpowiedz :lol:
ross

Postprzez rocko19 » czwartek 01 listopada 2007, 12:27

Ross może lepiej niech sie tu wypowie ktos kto zna sie na rzeczy ja tylko dodam ze ja zawracając na "3" włączałem kierunek i zawracałem a pojazdy za mną czekały aż wykonam manewr a skoro instruktor mi nic nie gadał wiec chyba jest ok ale nie jestem pewien i sam z checia bym sie upewnil.Pozdro
rocko19

Postprzez cman » czwartek 01 listopada 2007, 14:25

PoRD napisał(a):6. Zabrania się zawracania:
1) w tunelu, na moście, wiadukcie lub drodze jednokierunkowej;
2) na autostradzie;
3) na drodze ekspresowej, z wyjątkiem skrzyżowania lub miejsca do tego przeznaczonego;
4) w warunkach, w których mogłoby to zagrozić bezpieczeństwu ruchu na drodze lub ruch ten utrudnić.
cman

Postprzez barbra » czwartek 01 listopada 2007, 20:03

ross napisał(a):...a bylby ktos tak dobry i odpowiedzial, czy jesli egzaminator kaze mi wykonac owe zawracanie a za mna jada pojazdy jak sie w takiej sytuacji zachowac zjechac na prawo i przepuscic je czy od razu wykonac a pojazdy za mna niech czekają ?? :lol:

zawracanie na drodze jednojezdniowej-2kierunkowej,więc zgodnie z tym co podaje
:PoRD -Zabrania się zawracania:..

4) w warunkach, w których mogłoby to zagrozić bezpieczeństwu ruchu na drodze lub ruch ten utrudnić.

przepuściłam tych co jechali z przeciwka,potem upewniłam się,czy z tyłu za mną jest bezpiecznie ..i dopiero potem, nie utrudniając nikomu przejazdu wykonalam manewr zawracania.U mnie wiązało to się z tym,że chwilę dłuższą musiałam odczekać,ale nie zwrócił mi egzaminator uwagi,że trwało to za długo,bardziej obawiałam się tego,że mogę wymusić pierwszeństwo,gdybym komuś utrudniła przejazd.
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez asiuk » piątek 02 listopada 2007, 12:43

No to może ja się wypowiem, choć nie wiem, czy w czymś pomogę. Na egzaminie kazano mi zawrócić z użyciem bramy, która znajdowała się po lewej stronie drogi. Ze stresu chyba ;) dałam kierunek w lewo, zatrzymałam się i dojechałam do prawej strony jezdni. Kierowca jadący za mną zatrzymał się. Trochę zgłupiałam, bo chciałam go przepuścić, ale on stał dalej. Egzaminator wtedy się odezwał (zniecierpliwionym tonem), że skoro sygnalizuję zamiar wykonania manewru, to mam go wykonać sprawnie i szybko, a w tej chwili kierowca za nami nie wie, o co nam chodzi.

Oczywiście, wykonując manewr zawracania, trzeba się upewnić, że nie utrudni się innym poruszania po drodze, jednak pierwszeństwa ustępuje się wtedy, gdy cofamy, czyli wykonujemy drugą fazę zawracania z użyciem biegu wstecznego.
7.05.2007 - rozpoczęcie kursu
26.10.2007 - teoria i praktyka - zdane za pierwszym razem :)
asiuk

Postprzez DEXiu » piątek 02 listopada 2007, 15:44

asiuk ==> Nie do końca jest tak jak mówisz. Przy zawracaniu pierwszeństwa ustępujemy w zasadzie przez cały czas - jeśli chcemy skręcić w bramę po lewej to przepuszczamy tych z naprzeciwka, gdy cofamy - przepuszczamy tych jadących dotąd "naszym" pasem, a gdy chcemy ruszyć ponownie do przodu - należałoby ustąpić tym którzy jadą po pasie na który chcemy wjechać (choć należałoby tak "zaplanować" manewr zawracania, aby w trakcie jego wykonywania nie pojawił się nikt takowy)
DEXiu

Postprzez asiuk » piątek 02 listopada 2007, 17:50

Oczywiście, że jest tak, jak piszesz :). Nie wspominałam o tym, że ustępujemy pierwszeństwa temu, komu przecinamy kierunek jazdy, bo to oczywiste.
Pytanie dotyczyło tego, czy ustępujemy komuś, kto jedzie za nami tym samym pasem, a my mamy zamiar za chwilę zawrócić.

Pozdrawiam.
7.05.2007 - rozpoczęcie kursu
26.10.2007 - teoria i praktyka - zdane za pierwszym razem :)
asiuk

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze