Jazda po pijanemu. pewien przypadek... :)

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Jazda po pijanemu. pewien przypadek... :)

Postprzez aliczek » czwartek 25 października 2007, 09:31

Witam wszystkich,
to moj "pierwszy raz" tutaj,licze na wyrozumialosc i zyczliwosc gdybym
"palnela" jakies glupstwo:)
Mam pytanie i bardzo prosze o jakas fachowa rade.
Moj kolega spowodowal wypadek po pijanemu( pierwsze "dmuchanie" 0.6, drugie: 0.2 ale te wartosci sie chyba mnozy,zeby uzyskac promile we krwi?no idea:)), nie bylo ofiar, ale wg swiadkow probowal uciec z miejsca zdarzenia, chociaz to w sumie facet wjechal w niego zza maszyny remontujacej, przez ktora jezdnia byla zwezona. Policja uznala go za sprawce, poniewaz byl pijany.( drugi uczestnik zdarzenia, nie mial prawa jazdy w ogole) Nie zostalo mu odebrane prawo jazdy, a postepowanie zostalo przeniesione do sadu w miejscu zameldowania kolegi. Sytuacja miala miejsce juz 2 miesiace temu(a ponoc sa sady 24-godzinne:)?) .
Moje pytanie wiaze sie z tym, czy on moze nadal jezdzic samochodem?? Czy w razie jakiejs rutynowej kontroli na drodze, policjant sprawdzajac jego prawo jazdy, ma gdzies odnotowane, ze toczy sie przeciwko niemu jakies postepowanie(chyba juz karne? ) ??
I,dla jasnosci, nie popieram jazdy pd wplywem, w stanie po spozyciu, czy jakkolwiek to ludzie nazywaja. Uwazam, ze taki czlowiek jest przestepca, poniewaz stanowi smiertelne zagorozenie dla pozosalych uczestnikow ruchu- sobie niech robi krzywde, ale nie kosztem innych!Nie bronie mojego znajomego. Po prostu, zal mi jego rodzicow, nie chcialabym aby mieli wiecej nieprzyjemnosci z powodu jego nieodpowieddzialnosci.
Dzieki bardzo za wszelkie odpowiedzi.
aliczek

Postprzez cman » czwartek 25 października 2007, 12:40

Twój znajomy nie może w tej chwili już jeździć, w razie kontroli oczywiście wszystko wyjdzie. Tylko nie bardzo rozumiem jakim sposobem ma prawo jazdy, policja od razu powinna je zatrzymać, a prokurator lub sąd musi najpóźniej w ciągu 14 dni wydać postanowienie o zatrzymaniu prawa jazdy.
cman

Postprzez BOReK » czwartek 25 października 2007, 13:41

Swoją drogą ciekawa sytuacja - wypadek z udziałem dwóch osób, które za Chińską Republikę Ludową nie powinny prowadzić samochodu (o ile dobrze zrozumiałem brak prawa jazdy u drugiego uczestnika). W sumie jedyną winą pijanego było to, że był pod wpływem (oczywiście ani myślę umniejszać wagi tego czynu), bo najwyraźniej drugi kierowca nie ustąpił mu pierwszeństwa.

Jeśli dobrze wszystko zrozumiałem, to bardzo mnie zastanawia rozstrzygnięcie tej sytuacji. Obaj powinni dostać po karku.

Poza tym fakt - twój znajomy, jeśli ma głowę na karku, to niech sobie lepiej nie robi większych problemów, niż ma obecnie. A ma całkiem duże (gorzej by miał chyba tylko wtedy, gdyby w wypadku ktoś zginął) >_>.
BOReK

Postprzez tom9 » czwartek 25 października 2007, 13:53

jedna osoba pijana
druga osoba bez prawka

zamiast sie dogadac problemy sobie zrobili :roll:
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez aliczek » czwartek 25 października 2007, 16:06

Dzięki za odzew, upewniłam sie tylko co do swoich racji :)
Uważam,to za skandaliczne ze ma nadal dokument, gdy dookoła słyszy sie o nagonce na pijanych kierowców.w sumie daje mu to taakie wrażenie, ze nic złego nie zrobił i nadal może spokojnie prowadzić pojazdy.
Niby dobry chłopak, a totalnie brak mu wyobraźni i za grosz poczucia odpowiedzialności:/ nie potrafie zrozumiec opieszalosci sądu, ktory nadal nie wydal orzeczenia/decyzji/wyroku.
Dzieki. :)
aliczek

Postprzez kamiles » czwartek 25 października 2007, 17:21

tom9 napisał(a):zamiast sie dogadac problemy sobie zrobili :roll:

i bardzo dobrze - niech się sami eliminują, zanim komuś naprawdę zrobią krzywdę
kamiles

Postprzez scorpio44 » niedziela 28 października 2007, 01:34

BOReK napisał(a):Jeśli dobrze wszystko zrozumiałem, to bardzo mnie zastanawia rozstrzygnięcie tej sytuacji. Obaj powinni dostać po karku.

Zgadzam się w 100%. Przecież minęły już czasy, kiedy to w kolizji, w której uczestniczył pijany kierowca, automatycznie on i tylko on był uznawany za winnego.

W tej sytuacji (jeżeli dobrze ją zrozumiałem) znajomy Aliczek powinien zostać surowo ukarany za jazdę pod wpływem (i najlepiej do końca życia prawa jazdy nie zobaczyć), natomiast za winnego stłuczki powinien zostać uznany tamten drugi (niezależnie od tego, czy miał prawko, czy nie).
scorpio44

Powrót do Luźna gadka