Po raz kolejny rondo.....

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez scorpio44 » środa 19 września 2007, 00:10

DEXiu napisał(a):jest ono dozwolone i ma powinności się zatrzymać. Interpretując zacytowaną przez Ciebie definicję w całości a nie wybiórcze słowa dochodzimy do wniosku, że dopóki nie zmuszamy nikogo do zmiany kierunku, pasa ruchu lub prędkości to nie musimy się zatrzymywać.

Owszem. Tylko na egzaminie poza przestrzeganiem przepisów dochodzi jeszcze jedno - spełnianie poleceń wydawanych przez egzaminatora. ;) Jeżeli egzaminator zażyczy sobie skrętu w lewo, a egzaminowany minie ten zjazd i pojedzie sobie jeszcze raz naokoło, to jestem prawie pewien, że zostanie to uznane właśnie za niespełnienie polecenia. Jeżeli nie ma możliwości zmienić pasa, to trzeba się po prostu zatrzymać i czekać! Ewentualnie zasugerować egzaminatorowi, że tamuje się ruch, a ten być może zmieni decyzję co do kierunku jazdy (dyskutowaliśmy kilka razy na ten temat na przykładzie "zwykłego" - czyli innego niż rondo - skrzyżowania, rondo tu niczego nie zmienia).
scorpio44

Postprzez cwaniakzpekaesu » środa 19 września 2007, 00:14

DEXiu:
Interpretując zacytowaną przez Ciebie definicję w całości a nie wybiórcze słowa dochodzimy do wniosku, że dopóki nie zmuszamy nikogo do zmiany kierunku, pasa ruchu lub prędkości to nie musimy się zatrzymywać.

Powstają zatem pytania -

1. po co sie wtedy zatrzymywać?

2. i czy to jest dozwolone - nie sądzisz, ze jest to unieruchomienie nie wynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego?

Ja powiem więcej - wtedy nie możemy się zatrzymywać...

Art. 49.
1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
1) na przejeździe kolejowym, na przejeździe tramwajowym, na skrzyżowaniu
oraz w odległości mniejszej niż 10 m od przejazdu lub skrzyżowania;
cwaniakzpekaesu

Postprzez scorpio44 » środa 19 września 2007, 00:19

Cwaniakzpekaesu, o ile umiem jeszcze czytać, to wychodzi na to, że zmieniłeś zdanie o 180 stopni od swojego poprzedniego posta sprzed godziny...
scorpio44

Postprzez cwaniakzpekaesu » środa 19 września 2007, 00:38

W tej kwestii zdanie mam wyrobione i nie widzę potrzeby go zmieniać... A jeśli wolno spytać - po czym tak sądzisz?
cwaniakzpekaesu

Postprzez scorpio44 » środa 19 września 2007, 09:09

I
cwaniakzpekaesu napisał(a):powinnaś powstrzymac sie od ruchu - a więc zatrzymujesz się, przepuszczasz jadącego równoległym pasem ruchu, i kontynuując jazdę opuszczasz skrzyżowanie
Pytasz czy możesz jeździć dookoła wyspy, ja pytam po co, jeśli możesz się zatrzymać (patrz wyżej)

II
cwaniakzpekaesu napisał(a):2. i czy to jest dozwolone - nie sądzisz, ze jest to unieruchomienie nie wynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego?
Ja powiem więcej - wtedy nie możemy się zatrzymywać...

Chyba że coś źle zrozumiałem.

EDIT: Teraz dopiero zczaiłem, że w tym drugim wypadku mówiłeś chyba o sytuacji, gdybyśmy zatrzymali się, nie mając ku temu żadnych powodów (czyli chcemy wjechać na pas, na którym jest pusto, i mimo to się zatrzymujemy). Ale to trochę nie na temat. DEXiowi chodziło o to, że dopóki istnieje możliwość niezatrzymywania się (czyli objechanie wyspy dookoła), to należy z tej możliwości skorzystać.
Choć ja nadal uważam, że będzie to niewykonanie polecenia egzaminatora.
scorpio44

Postprzez cwaniakzpekaesu » środa 19 września 2007, 10:15

EDIT: Teraz dopiero zczaiłem, że w tym drugim wypadku mówiłeś chyba o sytuacji, gdybyśmy zatrzymali się, nie mając ku temu żadnych powodów (czyli chcemy wjechać na pas, na którym jest pusto, i mimo to się zatrzymujemy).

Dokładnie.

Ale to trochę nie na temat.

I na temat.

Poza tym:

§ 11. Podczas egzaminu praktycznego:
3) egzaminator przekazuje osobie egzaminowanej
polecenia dotyczące kierunku jazdy lub wykonania
określonego zadania egzaminacyjnego; polecenia
te nie mogą być sprzeczne z obowiązującymi na
drodze zasadami ruchu
lub stwarzać możliwości
zagrożenia jego bezpieczeństwa
;

I nie są to polecenia podobne do tych wydawanych na zasadzie art. 6 p.r.d. (mówiąc kolokwialnie i w telegraficznym skrócie)
cwaniakzpekaesu

Postprzez krislee » czwartek 18 października 2007, 15:04

cwaniakzpekaesu napisał(a):
Mnie kiedys uczono ze jesli chce skrecic w lewo to zajmuje lewy pas(1 na obrazku), gdy chce w prawo to prawy(2 na obrazku). Do jazdy prosto moge uzyc obu pasow(1 i 2 na obrazku).

Dobrze Cie uczono:

Prawo o ruchu drogowym
art. 22 ust. 2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni – jeżeli zamierza skręcić w prawo;
2) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi
– jeżeli zamierza skręcić w lewo.
3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie
zgodnie z zasadą określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie
w jednym kierunku.

Ale tu nie ma nic na temat tego, że z dowolnego pasa można jechać prosto ?
krislee

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze