Znaki drogowe - po czym poznać oryginały?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Znaki drogowe - po czym poznać oryginały?

Postprzez trueno2 » niedziela 07 października 2007, 11:43

Czy każdy znak drogowy ma identyczną moc prawną? Czy znak "nieoryginalny", na przykład powieszony przez wspólnotę mieszkaniową na bramie zakaz parkowania obowiązuje tak samo, jak znak "miejski". Czy każdy może sobie na chodniku wymalować kopertę i zakazać na niej postoju? Czy jeśli znak oryginalny jest nieczytelny (na przykład został pomazany sprajem) nadal obowiązuje? Wiem, że pytania mogą z pozoru wydawać się absurdalne, ale w gruncie rzeczy mają sens.
trueno2

Postprzez cwaniakzpekaesu » niedziela 07 października 2007, 11:46

Zapoznaj się z ustawa o drogach publicznych...
cwaniakzpekaesu

Postprzez trueno2 » niedziela 07 października 2007, 12:17

I ja się jeszcze podłącze pod temat:

Można czasem zaobserwować sytuacje, kiedy policja zatrzymuje osoby, wlepia mandaty osobom jadącym pod prąd na parkingach koło hipermarketów. Moje pytanie brzmi. Czy niebiescy mają takie prawo, skoro wydaje mi się, ze taki parking jest wyłączony z ruchu, czyli nie obowiązują takie prawa jak na drodze publicznej?
trueno2

Postprzez LOBUZ88 » niedziela 07 października 2007, 13:13

trueno2 napisał(a):I ja się jeszcze podłącze pod temat:

Można czasem zaobserwować sytuacje, kiedy policja zatrzymuje osoby, wlepia mandaty osobom jadącym pod prąd na parkingach koło hipermarketów. Moje pytanie brzmi. Czy niebiescy mają takie prawo, skoro wydaje mi się, ze taki parking jest wyłączony z ruchu, czyli nie obowiązują takie prawa jak na drodze publicznej?

na kilku parkingach spotkałem sie z tablicami informującymi że na tym parkingu obowiązują przepisy ruchu drogowego itp czyli wyłączony z ruchu nie jest chyba :wink:
Teoria : 28.03.2007 +
Praktyka : 13.04.2007 +
Odbiór : 27.04.2007 :)
LOBUZ88

Postprzez scorpio44 » niedziela 07 października 2007, 13:46

No ogólnie to jest tak, że poza drogami publicznymi przepisy ruchu drogowego obowiązują wtedy, kiedy ma to zapobiec stworzeniu zagrożenia bezpieczeństwa. A zatem w praktyce (o czym mało kto wie) jest to tak, że np. znaki regulujące pierwszeństwo czy kierunek ruchu są obowiązujące (chociaż gdyby ktoś pojechał pod prąd w sytuacji, kiedy widać, że nie ma w pobliżu żadnego innego uczestnika ruchu, również można by się wykręcić), natomiast różne inne, np. zakaz zatrzymywania w miejscu, gdzie zatrzymanie nie spowoduje zagrożenia, tak naprawdę nie mają żadnej mocy. Są de facto tylko zaleceniami porządkowymi.
scorpio44

Postprzez assik » niedziela 07 października 2007, 15:26

To prawda ,ze umieszczanie znaku "zakaz wjazdu eLek" na osiedlu jest bezprawne? Chyba,ze jest to prywatne osiedle i wtedy mieszkancy moga sobie stawac takie znaki?
26.06.07 -rozpoczęcie kursu
31.07.07-pierwsze 2h jazd :D :lol:
21.08.07 -pierwsza kolizja za kierownica :shock: "puk" w mój zderzaczek...
27.08.07-egz. wewn.
8.10.07 -egz. panstw. teoria+praktyka - "WYNIK POZYTYWNY" :D :D :D
assik

Postprzez cwaniakzpekaesu » niedziela 07 października 2007, 15:45

cwaniakzpekaesu

Powrót do Sytuacje na drodze