DEXiu napisał(a):Szczerze mówiąc, to chyba jeszcze nie widziałem aby "powtarzacze" (te sygnalizatory wiszące nad jezdnią już za pasami a często nawet nad samym skrzyżowaniem) również miały przymontowaną warunkową strzałkę :roll:
Są, są.
_Sylwan_ napisał(a):Jak będziesz już miał prawko też tak będziesz jeździł
Sylwan, mów za siebie i nie propaguj nieprzepisowej jazdy. Ja zawsze się zatrzymywałem i będę się zatrzymywał. Ty se jeźdź jak chcesz, ale nie namawiaj do tego innych!
assik napisał(a):a ja tak chcialabym wiedzieć DLACZEGO jest tak a nie inaczej :)
Przepis ten wprowadzono parę lat temu (tak, tak, wcześniej nie było obowiązku zarzymania przed strzałką) z myślą głównie o pieszych. A to dlatego że póki nie było obowiązku zatrzymania, to często kierowcy w ogóle nie zwracali uwagi na pieszych i nie ustępowali im nawet wtedy, gdyby byli na przejściu na zielonym świetle. Teraz mało kto się zatrzymuje, ale przynajmniej się rozglądają, czy można przez to przejście przejechać. Tak że uważam, że mimo to w jakimś tam stopniu ten przepis wpłynął na poprawę bezpieczeństwa. Tak jak już ktoś pisał - za tym sygnalizatorem tak naprawdę może w ogóle nie być przejścia. ;) No ale przepis jest jeden i obowiązuje w każdej sytuacji.
Ciekawe, że tłumacząc, gdzie należy się zatrzymać, nikt nie podał najprostszego porównania - masz się zatrzymać dokładnie tak, jakby świeciło zwykłe czerwone światło bez strzałki! A potem, jeżeli przejście wolne, ruszasz i ustępujesz wszystkim pozostałym, w razie potrzeby się zatrzymujesz (niekoniecznie przed linią zatrzymania - jeżeli pod względem znakowego oznakowania pierwszeństwa, które obowiązuje w razie niedziałania sygnalizacji, jesteś na drodze z pierwszeństwem, to żadnej linii zatrzymania przed drogą poprzeczną zwyczajnie nie będzie :D).