Znów rondo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Ad_aM » piątek 28 września 2007, 21:05

Jeśli nie ma blokady w postaci ciągłej linii czy czegoś podobnego to możesz zjechać z lewo nawet jeśli to "rondo" ma 15 pasów ruchu . :wink: :P Bylebyś ustąpił pierwszeństwa wszystkim jadącym prawymi pasami
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez Moog » piątek 28 września 2007, 21:27

poszukam filmu na którym pokazana jest interwencja Policji przy pokonywaniu ronda sposobem "różowym"

-------edit

tutaj najlepiej widać jak z wewn. pasa skręcają pięknie w prawo...
http://media.putfile.com/mogilskie
Moog

Postprzez kamiles » sobota 29 września 2007, 00:03

Moog napisał(a):poszukam filmu na którym pokazana jest interwencja Policji przy pokonywaniu ronda sposobem "różowym"

obie sytuacje, wbrew pozorom, nie są identyczne - na rondzie mogilskim kierowcy chcąc pojechać z wewnętrznego pasa przejeżdżali linię ciągłą, na Twoim rysunku takowych nie ma
kamiles

Postprzez RaideR » sobota 29 września 2007, 09:36

kamiles: czytałem ten temat, ale wyraziłem tylko opinię jakie u mnie w okolicy panują warunki :)

Instruktor, uczył mnie by przy zjeździe z ronda łagodnie zmieniać pasy gdyż jest to po prostu bezpieczniejsze i daje innym użytkownikom ruchu czas na ocenę naszego manewru a tym samym zachowanie szczególnej ostrożności.
Jazda przez rondo jest uważana tak jak jazda prostą drogą. Kto oglądał ostatni odcinek na TVN Turbo programu Nauka jazdy czy jakoś tak podobnie (program prowadzi instruktor i ekspert) widział jak był opisany wątek zmiany pasów na prostej drodze. Niedopuszczalna jest zmiana kilku pasów jednocześnie, a z lewego pasa nie możemy skręcić w prawo gdy prawy pas zezwala na jazdę na wprost. Rondo nie ma skrętu w lewo lecz wszystkie w prawo (i podobnie mój instruktor tak tłumaczył nie używanie lewego kierunkowskazu na rondzie bo nie skręcamy w lewo)
RaideR

Postprzez Moog » sobota 29 września 2007, 10:11

kamiles rysunek był podglądowy, postaram się przejechać w poniedziałek i obejrzeć dokładnie
Moog

Postprzez tom9 » sobota 29 września 2007, 10:50

wiesniak napisał(a):Pas lewy służy do jazdy na wprost i w lewo.
Pas prawy służy do jazdy na wprost i w prawo.
Jazda dookoła ronda jest jazdą na wprost, zjazd z ronda jest natomiast jazdą w prawo.
Pytanie: z którego pasa zjedziesz z ronda?

zjade z tego z ktorego sie ustawilem przed rondem.
nie bede zmienial pasa w rondzie skoro nie mam takiej potrzeby.
czyli skrecajac w prawo zjade z zewnetrznego
skrecajac w lewo z wewnetrznego.
jadac prosto z zewnetrznego.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez kamiles » sobota 29 września 2007, 15:45

RaideR napisał(a):wyraziłem tylko opinię jakie u mnie w okolicy panują warunki :)

nie - powiedziałeś, że jest niedopuszczalne, dodając tylko, że tak Cię uczył instruktor
RaideR napisał(a):nie ma skrętu w lewo lecz wszystkie w prawo (i podobnie mój instruktor tak tłumaczył nie używanie lewego kierunkowskazu na rondzie bo nie skręcamy w lewo)

a inni tłumaczą inaczej i dopóki nie będzie uregulowań prawnych, każdy będzie jeżdził tak, jak go nauczyli i jak jeżdzi się w okolicy - tyle na ten temat, bo sprawa już dawno została przedyskutowana i wszyscy pozostali przy swoich stanowiskach, nie ma więc potrzeby odgrzewania jej na nowo
Moog napisał(a):rysunek był podglądowy,

raczej poglądowy ;-) ale jak widzisz, od dokładnego rysunku zależy odpowiedź na Twoje pytanie
kamiles

Postprzez Moog » sobota 29 września 2007, 15:52

tak kamiles masz rację. Dlatego pojadę w pon. i się rozejrzę. Tak czy inaczej - uczono mnie żeby zmienić na pas zewn. przy wyjeżdżaniu z ronda.
Moog

Postprzez kamiles » sobota 29 września 2007, 15:54

ale to też zależy od wielkości ronda - jeśli jest niewielkie, prawy kierunkowskaz do zmiany pasa na zewnętrzny przez oczekującego na wjazd może być odebrany, jako sygnalizowanie zjazdu z ronda i... nietrudno wtedy o kolizję
kamiles

Postprzez wiesniak » sobota 29 września 2007, 15:58

tom9 napisał(a):skrecajac w lewo z wewnetrznego.

Z ronda nie da sie skrecic w lewo...

Na normalnym skrzyzowaniu jadac w lewo ustawiamy sie na lewym pasie z tego prostego powodu, ze jest z niego blizej. Na rondzie jest dokladnie odwrotnie, wiec powolywanie sie na analogie ze zwyklym skrzyzowaniem jest troche bez sensu.
wiesniak

Postprzez Moog » sobota 29 września 2007, 16:30

kamiles pas z wewn. zmieniam na zewn. dopiero za zjazdem poprzedzającym mój docelowy. Więc nie można źle zrozumieć mojego zamiaru.
Moog

Postprzez tom9 » sobota 29 września 2007, 16:41

wiesniak napisał(a):Z ronda nie da sie skrecic w lewo...

dobrze wiesz o co mi chodzi.
tak zawsze przy wyjezdzie musimy wykonac manewr w prawo.
ale jesli ktos powie przed wjazdem na rondo zdanie "na rondzie w lewo" to chyba wiesz o co chodzi? czy mowisz ze nie da sie skrecic w lewo ?
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez kamiles » sobota 29 września 2007, 17:48

Moog napisał(a):pas z wewn. zmieniam na zewn. dopiero za zjazdem poprzedzającym mój docelowy. Więc nie można źle zrozumieć mojego zamiaru.

no widzisz, z rysunku wynika inaczej
ale nie chodziło mi o rysunek, tylko o niewielkie ronda - na nich prawidłowe i czytelne sygnalizowanie manewru zmiany pasa i sygnalizowanie zjazdu z ronda odbywa się praktycznie w tym samym czasie, dlatego z takich rond (moim skromnym zdaniem) bezsensowne jest zjeżdżanie na prawy pas (chyba, że znaki poziome mówią coś innego, ale to już inna bajka)
kamiles

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 29 września 2007, 19:35

Nie da sie jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czy sygnalizować zamierzoną zmiane kierunku jazdy przed wjazdem na rondo- bo to zależy od wielu czynników. Natomiast nie ma wątpliwości co konieczności włączania prawego kierunkowskazu przy opuszczaniu ronda.

Jak znajdę chwilę czasu przepiszę część książki pana Zbigniewa Drexlera wyjaśniającą tę kwestię.
cwaniakzpekaesu

Postprzez scorpio44 » sobota 29 września 2007, 21:44

cwaniakzpekaesu napisał(a):Nie da sie jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czy sygnalizować zamierzoną zmiane kierunku jazdy przed wjazdem na rondo

No można by chyba stwierdzić chociaż tyle, że należałoby zawsze sygnalizować już przed wjazdem na rondo, jeżeli zamierza się skręcić w prawo (czyli najbliższym wylotem). Jest wtedy możliwość sygnalizowania zawczasu i wyraźnie i nie ma obawy o wprowadzenie w błąd. ;)
scorpio44

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze