Znów rondo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Znów rondo

Postprzez Moog » piątek 28 września 2007, 13:32

Witam. Dziś po raz kolejny dostałem po łbie od Matulki (choć uważam że niesłusznie) jadąc przez rondo.

Obrazek

Sytuację przedstawia wyżej zamieszczony rysunek. Marny bo marny ale... różowy to mniemanie mojej mamy o pokonywaniu ronda (prawo jazdy ma 20lat). Niebieski to ja... i sposób pokonywania ronda którego uczyłem się na kursie. Czekam na opinie kto ma rację?
Moog

Postprzez RaideR » piątek 28 września 2007, 13:43

Bardziej twoja wersja choć ja bym minimalnie później zmieniał pas ruchu, bo można by zrozumieć że chce pojechać na wprost przez skrzyżowanie z powodu wcześnie włączonego prawego kierunkowskazu ;P
Wersja mamy jest niedopuszczalna

PS. Kierunek w lewo przy wjeździe na rondo też niedopuszczalny (a przynajmniej instruktor tak mnie uczył i WORD tak przestrzega) :)
RaideR

Postprzez Moog » piątek 28 września 2007, 14:10

eee rysunek niedokładny, pas zmieniam jak sie wysepka po prawej zaczyna. A co do kierunku wjeżdzając na rondo... to mnie uczono że skręcając w lewo lub zawracająć należy dać kierunek... I na egzaminie robiłem identycznie.
Moog

Postprzez RaideR » piątek 28 września 2007, 14:18

to jest właśnie niedokładność w przepisach :D
u mnie w WORDzie za włączenie kierunkowskazu w lewo sie oblewa egzamin :D
Jeśli chodzi o zmianę pasa i wyjazd z ronda to zgadzam się z twoją wersją :)
RaideR

Postprzez tom9 » piątek 28 września 2007, 14:37

ja sie zgadzam z wersja rozowej strzalki.
mnie tak przynajmniej uczono.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez Moog » piątek 28 września 2007, 15:27

tom9 gdzie Cię tak uczono? kiedyś oglądałem program w którym łapano na rondach osoby jadące tak jak różowa strzałka i dostawały mandaty... za co? Za to że z lewego pasa skręca w prawo!
Moog

Postprzez tom9 » piątek 28 września 2007, 16:01

w nauce jazdy.
i tutaj to jest skret w lewo! wiec mozna wykonac ten manewr z lewego pasa (wewnetrznego) gdyz on sluzy do skretu w lewo badz zawracania.

tom9

Postprzez Moog » piątek 28 września 2007, 16:30

nie zgadzam się... poczekajmy na inne opinie
Moog

Postprzez wiesniak » piątek 28 września 2007, 17:29

tom9 napisał(a):i tutaj to jest skret w lewo! wiec mozna wykonac ten manewr z lewego pasa (wewnetrznego) gdyz on sluzy do skretu w lewo badz zawracania.

Jedziesz prosto, masz 2 pasy, nagle postanawiasz skrecic w prawo, z ktorego pasa to uczynisz?

Moim zdaniem obie wersje sa poprawne, w zadnym przypadku nie lamie sie zadnego przepisu.
wiesniak

Postprzez tom9 » piątek 28 września 2007, 17:42

wiesniak napisał(a):Jedziesz prosto, masz 2 pasy, nagle postanawiasz skrecic w prawo, z ktorego pasa to uczynisz?

nie do konca rozumie o co pytasz.
pas wewnetrzny sluzy do skrecania w lewo badz zawracania.
pas zewnetrzny do jazdy na wprost badz skrecania w prawo.
tak mnie uczyl instruktor.
Jesli jade pasem zewnetrznym (zamierzalem skrecac w prawo) ale sie rozmyslilem i chce np objechac jeszcze raz te rondo (zawrocic) wtedy w rondzie zmieniam pas na wewnetrzny.

tom9

Postprzez chupacabra » piątek 28 września 2007, 18:03

Ostatnio na wykładach to mieliśmy i instruktor mówił tak jak ty teraz. Tylko nasz instruktor mówił, że pod żadnym pozorem nie włącza się lewego kierunkowskazu :| Kazał włączać prawy w miejscu gdzie zamierzamy opusić skrzyżowanie o ruchu okręznym (kazał też uwazać, żeby nie było to odebrane jak poróba wyjechania na wcześniejszej drodze). Moim zdaniem poprawna jest niebieska z czerwonym grotem tylko trzeba nieco później zmienić pas. PS: mam marny dorobek jako kierowca - raczej napewno się myle.
chupacabra

Postprzez rocko19 » piątek 28 września 2007, 19:19

moim zdaniem to prawidlowo jedzie strzalka niebieska chociaz różowa ten przepisu nie łamie bo jest tam linia przerywana wiec moze skrecic w lewo ! takie moje zdanie
rocko19

Postprzez Moog » piątek 28 września 2007, 19:36

rysunek umowny, a zauważcie że wyjeżdżając według niebieskiego od razu jesteśmy ustawieni na prawym pasie... a na egzaminie to bardzo ważne
Moog

Postprzez wiesniak » piątek 28 września 2007, 20:08

tom9 napisał(a):nie do konca rozumie o co pytasz.
pas wewnetrzny sluzy do skrecania w lewo badz zawracania.
pas zewnetrzny do jazdy na wprost badz skrecania w prawo.

Pas lewy służy do jazdy na wprost i w lewo.
Pas prawy służy do jazdy na wprost i w prawo.
Jazda dookoła ronda jest jazdą na wprost, zjazd z ronda jest natomiast jazdą w prawo.
Pytanie: z którego pasa zjedziesz z ronda?

Moim skromnym zdaniem wybór pasa na rondzie w zależności od tego, jaki manewr się wykonuje jest trochę bezsensowny, bo niezależnie od tego manewru objeżdżamy wyspę w ten sam sposób i w końcu i tak zjeżdżamy w prawo. No ale cóż, przepisy na ten temat nie są zbyt precyzyjne.
wiesniak

Postprzez kamiles » piątek 28 września 2007, 20:42

obie wersje są poprawne - ja najczęściej zjeżdżam z ronda tak, jak biegnie różowa strzałka (po to są dwa czy trzy pasy po zjeździe, żeby nimi jechać, a nie przepychać się na siłę juz na rondzie na prawy pas)
RaiderR - jeżeli znasz sytuacje tylko ze swojego podwórka, to zapoznaj się z wątkiem o kierunkowskazach na rondzie - w wielu miastach niedopuszczalne jest nieużywanie lewego kierunkowskazu
kamiles

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze