Kupno auta a OC

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Kupno auta a OC

Postprzez Ad_aM » piątek 27 lipca 2007, 15:42

Na początku zaznaczę, że szukałem, ale to co tam znalazłem tylko mnie zamętliło :wink: (znalazłem nawet swoją poradę :lol: http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 95&start=0 )

Kupiłem dwa dni temu autko, którego OC opłacone jest do stycznia 2008. Co teraz mam zrobić, aby to funkcjonowało nadal (do tego rzeczonego stycznia 2008)? Wiem tylko, że będę musiał ją wypowiedzieć dzień przed upływem, bo inaczej naliczą mi kolejną składkę :)
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez fibi » piątek 27 lipca 2007, 21:15

Jeżeli chcesz mieć OC u tego samego ubezpieczyciela - zgłaszasz się do niego, naiczają Ci jeszcze raz składkę (być może masz więcej zniżek albo mniej niż poprzedni właściciel) na te miesiące, ktore pozostały do końca okresu ubezpieczeniowego, dopłacasz jeśli trzeba (jesli masz mniej zniżek niż poprzedni właściciel) i jeździsz dalej - to znacyz prawdopodobnie dostajesz OC na swoje nazwisko i na nowe numery rejestracyjne swojego auta.

P.S. tylko OC przechodzi na nowego właściciela, gdybyś chciał to samo zrobić z AC to niestety się nie da.
Pzdr
"...z wiarą w następny zakręt drogi,
co znów okaże się nie ten...
w tajne przymierze z panem Bogiem,
naszego trudu ... jakiś sens..."
fibi

Postprzez disco » czwartek 02 sierpnia 2007, 21:42

pytanko co to OC i rejestracji:

to, że OC przechodzi na nowego właściciela to oczywiste (chociaż i tak mam zamiar zrezygnować przed upływem 30 dni).
Przypyśćmy, że auto mam juz przerejestrowane, a w polisie znajduje sie jeszcze stary numer rej, nazwisko poprzedniego wł itp.
Właściwie jedyne co sie zgadza porównując OC i dowód rejestracyjny to numer nadwozia i model samochodu. I tu moje pytanie: czy wystarczy to podczas kontroli drogowej ? czy może trzeba ze sobą wozić kopie umowy kupna/sprzedaży lub np. karte pojazdu ?
disco

Postprzez kkk6969 » wtorek 04 września 2007, 11:50

Musisz sie zgłosić do nowego ubezpieczyciela - celem ponownego naliczenia składki i sporzadzenia aneksu do polisy - z tym aneksem bedziesz jeździł.
Krzysztof
kkk6969

Postprzez BOReK » wtorek 04 września 2007, 13:01

Bzdura. Zgłoś się do obecnego ubezpieczyciela 30 dni od zakupu auta - nie naliczą ci nowej składki, tylko przedłużą ubezpieczenie. Sam tak miałem, wystarczy zgłosić się dzień lub dwa po upływie miesiąca od zakupu. Tak mi doradził gościu, który się tym zajmuje.
BOReK

Postprzez kkk6969 » wtorek 04 września 2007, 13:57

Miałem na myśli nowego ubezpieczyciela dla ciebie a starego dla sprzedajacego

art Art. 31. 1. (16) ubezpieczen obowiazkowycgh mówi:
W razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na nabywcę pojazdu przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego. W przypadku wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu mechanicznego. Przepisy art. 28 stosuje się odpowiednio.
2. (17) W razie niewypowiedzenia przez nabywcę pojazdu umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w terminie określonym w ust. 1, zakład ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia zbycia pojazdu, z uwzględnieniem zniżek przysługujących nabywcy oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej taryfy składek. W przypadku gdy nabywca pojazdu złoży wniosek o dokonanie ponownej kalkulacji należnej składki, zakład ubezpieczeń jest obowiązany do jej dokonania.

Nowa kalkulacja zawsze nastepuje tylko nie zawsze wiąże sie to z dopłatą - zależy to od wielu czynników np. rejonu kraju zbywcy i nabywcy/rejonizacja składki/, posiadanych zniżek przez zbywcę i nabywcę itp. jeżeli zbywca i nabywca przy wyliczeniu składki mają takie same warunki to dopłaty nie bedzie.
Sprawdz czy polisa sprzedajacego nie została opłacona w ratach i jezeli jakieś raty nie zostana opłacone to bedzie ciebie obciażać zapłata.
Krzysztof
kkk6969

Postprzez scorpio44 » środa 05 września 2007, 14:42

BOReK napisał(a):wystarczy zgłosić się dzień lub dwa po upływie miesiąca od zakupu. Tak mi doradził gościu, który się tym zajmuje.

A czemu niby dopiero po upływie tego miesiąca?
scorpio44

Postprzez BOReK » wtorek 25 września 2007, 18:39

Odgrzewam lekko ostygły temat, ale cóż, konieczność :D.

Mam zamiar zmienić sobie ubezpieczyciela (z HDI na Allianz), przy czym na dniach kończy mi się umowa z HDI. Teraz pytanie - najpierw załatwić z Allianz i potem wymówić umowę z HDI, czy odwrotnie? Jak to wygląda?
BOReK

Postprzez marcij » wtorek 25 września 2007, 20:21

Wszystko jedno w jakiej kolejnosci. Wazne zebys umowe z pierwszym ubezpieczycielem wymowil z dniem wygasniecia polisy (oczywiscie pismo do nich skladasz wczesniej), a ubezpieczenie u nowego ubezpieczyciela zaczal od tego samego dnia(tutaj rowniez formalnosci zalatwiasz wczesniej).
Obrazek
marcij

Postprzez scorpio44 » wtorek 25 września 2007, 20:35

marcij napisał(a):Wazne zebys umowe z pierwszym ubezpieczycielem wymowil z dniem wygasniecia polisy

Nie - najpóźniej dzień przed.
scorpio44

Postprzez loser » środa 26 września 2007, 10:54

Jak najprędzej musisz wysłać list do HDI.
Polecony- priorytet, za potwierdzeniem odbioru. Ewentualnie osobiście w jakimś ich biurze. Pismo muszą otrzymać przed dniem zakończenia umowy.
NIE liczy się data stempla pocztowego!

Było o tym kiedyś w prasie motoryzacyjnej. Facet wysłał list ostatniego dnia umowy i musiał mieć dwa OC.

Tak niestety wynika z Kodeksu Cywilnego. Nie chce mi się szukać, który to artykuł.

Ale to na Tobie ciąży obowiązek zachowania wszelkiej staranności aby o wypowiedzeniu umowy, ubezpieczyciel dowiedział się, przed upływem jej ważności.
loser

Postprzez BOReK » czwartek 27 września 2007, 11:42

E tam list, sam do nich zajrzę, mam ich zaraz obok. Dzięki za odpowiedzi, nowe OC już niedługo się zacznie ;).
BOReK

Postprzez maciunio_2007 » poniedziałek 01 października 2007, 19:21

Witam wszystkich na forum.

Temat polis OC jest mi dość dobrze znany, jako że stoje można powiedzieć po drugiej stronie. A ściślej pracowałem jako windykator zadłużeń, wynikających z nieopłacenia polis ubezpieczeniowych.

Co było przyczyną tych zadłużeń ? - niewiedza ludzi, wiara w agentów ubezpieczeniowych.

Chciałbym może dokładniej przybliżyć państwu kilka przesłanek prawnych, które pomogą uniknąć niepotrzebnych kłopotów(czytaj kosztów).

Otóż wyobraźmy sobie sytuację że Pan A sprzedaje używany samochód dla Pana B. Jak wiadomo polisa OC jest ubezpieczeiem obowiązkowym dla każdego użytkownika auta, tak więc pojazd sprzedawany przez Pana A musi mięc takową polisę opłacaną na bierząco. W momencie gdy Pan A sprzedaje auto Panu B, MA OBOWIĄZEK przekazać również tę polisę. Ostatnim obowiązkiem Pana A jest wysłanie Umowy kupna/sprzedaży do zakładu ubezpieczeń w celu powiadomienia o sprzedaży oraz tym samym podaniu nowych danych nabywcy auta. Wg tych danych zostanie wystawiony aneks do polisy który to będzie obowiazywał Pana B do końca okresu zawarcia polisy przez Pana A.... ale.......
Oczywiście Pan B wcale nie ma obowiązku tej polisy kontynuować, ponieważ być może inna firma proponuje mu lepsze(tańsze warunki). Tak więc Pan B ma okres 30 dni na to aby powiadomić ubezpieczyciela Pana A - w formie PISEMNEJ(tylko i wyłącznie list polecony, najlepiej za potwierdzeniem odbioru) o tym iż rezygnuje z ubezpiecznia po zbywcy pojazdu.
Proszę nie kierować się datą stępla pocztowego, gdyż większość ubezpieczycieli tego nie respektuje, a tym iż należy to zrobić ok. 3 dni wcześniej.
Pada pytanie, a co z tym okresem 30 dni, przez które nowy właściciel auta może wykorzystać. Otóż za ten okres jest zobowiązany pokryć to sprzedający Pan A.

Oczywiście w wypadkach, gdy ktoś opłaca polisę OC z góry na cały rok, sprzedaje auto przed upływem tego okresu, należy mu się zwrot składki za niewykorzystany okres ubezpieczenia.
Oczywiście jest jeszcze temat zniżek, które to będą rekalkulować polisę. Natomiast nie chcę się w to zagłębiać.

Kolejna kwestia. Umowa polisy OC zawarta na okres 12 miesięcy ulega automatycznemu przedłużeniu, w momencie jej niewypowiedzenia nie później niż na 1 DZIEŃ przed końcem okresu na który została zawarta.
Nie należy tego robić w ostatnim dniu, gdyż takie wypowiedzenia nie są skuteczne. I tutaj jak w poprzednim wypadku w formie pisemnej, wysyałemy do ubezpieczyciela pisemne wypowiedzenie, najlepiej ok 3 dni przed wymaganym terminem.

Następna kwestia - nie dotycząca wszystkich ubezpieczycieli dostępnych na rynku, ale niektórych
Płatność ratalna. Bardzo często na wniosku o zawarcie polisy drobnym drukiem jest umieszczony zapis mówiący o tym iż:
Jeśli którakolwie z rat nie wpłynie na okres zgodny z harmonogramem spłat polisy, wszystkie raty tej polisy zostają postawione w stan natychmiastowej wymagalności.
Czyli jeśli ktos się spóźni z jakąkolwiek ratą, musi wpłacić od razu pozostałe zaległe.
Wiele osób o tym niewie, lub niedokładnie czyta umowę jaką zawiera z ubezpieczycielem.

Narazie to tyle co przyszło mi do głowy, jeśli któs będzie miał jakieś pytania, chętnie pomogę.

ps. być może jest to dość haotyczne, może nie zrozumiale, natomiast trudno jest mi to zwięźle i czytelnie przekazać.

Chciałbym ustrzec ludzi, przed niepotrzebną wiarą w agentów ubezpieczeniowych oraz wyżej przytoczone przykłady, powierzać im do rozwiązania. Wierzcie mi Państwo, iż nie raz i nie dwa to agent ubezpieczeniowy zawodził - na niekorzyść jego klienta. A mało który w obliczu probelmu poczuwał się do odpowiedzialności.

Pozdrawiam.
maciunio_2007

Postprzez scorpio44 » sobota 02 sierpnia 2008, 16:15

Wiele na forum wątków na temat ubezpieczeń, ale chyba tutaj moje pytanie będzie najbardziej "w aproposie". :D

Otóż wszyscy tutaj piszą, że po zakupie samochodu, aby kontynuować ubezpieczenie, należy zgłosić się do ubezpieczalni celem naliczenia nowej składki i wydania aneksu do polisy. Ja kupując swoje samochody również tak właśnie robiłem. Tymczasem ostatnio, przymierzając się do kupna nowego samochodu, troszkę wertowałem przepisy dotyczące ubezpieczeń, coby sobie pewne rzeczy odświeżyć i utrwalić, i nigdzie w nich nie znalazłem poparcia tego! Mowa jest tam tylko o tym, że sprzedający ma obowiązek przekazać mi polisę oraz to on ma zgłosić w ubezpieczalni, że sprzedał samochód i komu sprzedał. Ja (kupujący) natomiast biorę tę polisę i... tyle. Wszelkie formalności wymagane od kupującego dotyczą tylko ewentualnej rezygnacji z kontynuacji tego ubezpieczenia. Więc jak to w końcu jest? A może wygląda to tak, że kiedy sprzedający zgłosi w ubezpieczalni zbycie, to ona sama po jakimś czasie mnie wezwie w tym właśnie celu?

I zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Co wtedy, kiedy sprzedający mi ten samochód nie zgłosi tego faktu w ubezpieczalni, a ja się tam nie zgłoszę? Czy wygląda to wtedy po prostu tak, że samochód dalej jest ubezpieczony na niego i wszelkie moje ewentualne poczynania (stłuczki itd.) idą na jego konto? Czyli że koleś ma pecha, że nie dopełnił wymaganych formalności (bo było to w jego interesie), a ja jestem czysty?
scorpio44

Postprzez skov » poniedziałek 11 sierpnia 2008, 17:17

W moim aneksie podpierają się art.31 Ustawy z dnia 22 lipca 2003 r.
Dz.U. Nr.124 z dnia 16 lipca 2003.
Zapisy w tym artykule nie są precyzyjne, kto do kogo ma się zgłosić. Ja też za bardzo nie wiedziałem co zrobić.
Musiałem tylko dopłacić drugą ratę składki do końca okresu ubezpieczenia poprzedniego właściciela auta.
skov

Następna strona

Powrót do Porady techniczne