hierarchia warotsci :/

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

hierarchia warotsci :/

Postprzez rocko19 » piątek 21 września 2007, 10:10

Czesc.
Chciałem sie od was dowiedziec jak rozumiecie tę hierarchię ..
1.Osoba kierująca ruchem(policja,straż,wojsko)
2.Sygnalizacja swietlna
3.Znaki drogowe
4.Skrzyzowania równorzędne./
A mianowicie jezeli mamy sygnalizację swietlną a przed ta sygnalizacją mamy rzeczywisty przebieg drogi z pierszeństwem wiec nas nie interesuje to bo mamy swiatła tak??
A tutaj mam dylemat jezeli mamy nakaz skretu w prawo czy lewo to jednak sie stosujemy do tego nie baczac czy jest sygnalizacja czy nie a jednak hierarchia nam pokazuje ze znaki drogowe sa po swiatłach.Chcialbym przeczytac opinie innych osob.Pozdro
rocko19

Postprzez Neonix » piątek 21 września 2007, 11:26

Do wszystkich nakazów znakowych trzeba się stosować bezwzglednie.
I czy są światła czy nie.

Według mnie światła zatępują w hierachi tylko znaki droga z pierwszeństwem i droga podporządkowana.
Neonix

Postprzez rocko19 » piątek 21 września 2007, 11:36

tu sie z toba nie zgodze bo jak mamy krzyzowke tzn droga z pierszenstwem czy tam jej przebieg to nie stosoujemy sie do tego kiedy mamy swiatła wiem napewno ze swiatla odwołują znaki STOp,ustap, droga podporzodo\kowna po obu stronach tylko do znakow nakazu trzeba sie stosowac bezwzglednie takei moje zdanie
rocko19

Postprzez cwaniakzpekaesu » piątek 21 września 2007, 11:38

Sprawa jest prosta i uregulowana w art. 5 ust. 3 p.r.d.

Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu.

Przepis aktualny wyjasnił kontrowersyjną hierarchię uregulowaną w ustawie Prawo o ruchu drogowym z 1983 r. , ktora występowała przy pierwszeństwie łamanym na skrzyżowaniu przy działającej sygnalizacji świetlnej.

Na podstawie obowiązujących aktualnie przepisów kierujący pojazdem ma obowiązek stosować sie do sygnalizacji świetlnej i nie musi zwracać uwagi na treść znaków i tabliczek H-15. Kwestia znaków innych niz regulujących pierwszeństwo pozostaje bez zmian.
cwaniakzpekaesu

Postprzez scorpio44 » piątek 21 września 2007, 13:50

Cwaniak..., chyba operujesz starym "numerownictwem" i chodzi Ci o tabliczki T-6. ;) A co do tych tabliczek - konia z rzędem Ci, jeżeli przekonasz Kopana. ;) :D
scorpio44

Postprzez cwaniakzpekaesu » piątek 21 września 2007, 14:53

Cwaniak..., chyba operujesz starym "numerownictwem" i chodzi Ci o tabliczki T-6.

Oczywiście, że mój błąd. Ma być T-6, i nawet się nie będę usprawiedliwiał, co było powodem tego lapsusa. No ale to tak jest, jak się korzysta z literatury wydawanej w różnych okresach.

Cwaniak..., chyba operujesz starym "numerownictwem" i chodzi Ci o tabliczki T-6. A co do tych tabliczek - konia z rzędem Ci, jeżeli przekonasz Kopana.

To zagadnienie nie podlega dyskusji... To są fakty.
cwaniakzpekaesu

Postprzez scorpio44 » piątek 21 września 2007, 15:20

Przeszukaj forum, może uda Ci się znaleźć burzliwą wielozakładkową dyskusję na ten temat, zresztą do złudzenia pod każdym względem przypominająca tę naszą na temat znaku A-7 w obrębie skrzyżowania. ;) :D
scorpio44

Postprzez rocko19 » piątek 21 września 2007, 17:46

no tak jak myslalem :) ale dzieki za potwierdzenie mych mysli pozdrawiam
rocko19

Powrót do Sytuacje na drodze