dzwon punkty i sprawa w sadzie czy polskie prawo dziala wst

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

dzwon punkty i sprawa w sadzie czy polskie prawo dziala wst

Postprzez Baran_ » czwartek 20 września 2007, 11:38

Witam pytanie mam nastepujace !
Spowodowalem wypadek , sprawa trafila do sadu na dniach bedzie final sprawy dostane wyrok w zawiasach . Czy sad daje punkty karne , czy jedyna kara sa zawiasy ? Czy jezeli sad daje punkty to z data wypadku ? ( wtedy polskie prawo dziala wstecz ) czy z data zakonczenia postepowania sadowego ? Prosze o wyczerpujace odpowiedzi
Baran_

Postprzez marcij » czwartek 20 września 2007, 12:08

Napisz jaki dostales zarzut, jesli mowisz ze dostaniesz wyrok pozbawienia wolnosci w zawieszeniu , to sprawa jest powazna. Raczej punktow nie dostaniesz , sad moze jednak wydac Ci zakaz prowadzenia pojazdow na jakich czas (od kilku miesiecy do kilku lat).
Obrazek
marcij

Postprzez cwaniakzpekaesu » czwartek 20 września 2007, 12:14

Twoje punkty "wiszą" (tzn. czekają na prawomocny wyrok). Po uprawomocnieniu wyroku przypisane Ci zostana punkty - od dnia popełnienia czynu zabronionego (oczywiście pod warunkiem, że za to przewinienie przewidzaine są punkty karne).

§ 4. 1. Wpisu ostatecznego do ewidencji dokonuje się, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, jeżeli naruszenia zostaną stwierdzone prawomocnymi wyrokami sądów, postanowieniami sądu o warunkowym umorzeniu postępowania albo nakazami lub mandatami karnymi.
2. Dopuszcza się dokonanie wpisu tymczasowego do ewidencji przed wydaniem rozstrzygnięcia, o którym mowa w ust. 1, jeżeli po ujawnieniu naruszenia wszczęto postępowanie przygotowawcze lub skierowano wniosek o ukaranie do sądu albo skierowano sprawę do organu właściwego do uchylenia immunitetu parlamentarnego, sędziowskiego lub prokuratorskiego. Wpis tymczasowy zawiera informację o liczbie punktów, które zostaną przypisane w przypadku potwierdzenia naruszenia prawomocnym orzeczeniem.
4. Wpis tymczasowy staje się wpisem ostatecznym po stwierdzeniu naruszenia odpowiednim rozstrzygnięciem, o którym mowa w ust. 1.
5. Organ wydający prawomocne rozstrzygnięcie, o którym mowa w ust. 1, niezwłocznie przekazuje informację właściwemu organowi prowadzącemu ewidencję na formularzu, którego wzór stanowi załącznik nr 2 do rozporządzenia, z zastrzeżeniem ust. 6.
cwaniakzpekaesu

Postprzez dma3 » czwartek 20 września 2007, 12:44

sprawa trafila do sadu na dniach bedzie final sprawy dostane wyrok w zawiasach

a skad ta pewnosc ze dostaniesz "w zawiasach" :roll:
dma3

Postprzez Baran_ » czwartek 20 września 2007, 15:19

no dobra wiec jezeli czyn popelnilem w marcu to dostane te 10 punktow + punkty ktore juz mialem w marcu ? zostana mi cofniete uprawnienia i jak chce mgoe ponownie isc na kurs i zdawac prawko tak ?

A czy po zabraniu i zrobieniu nowego prawka nowe prawo jest tymczasowe badz z jakimis ogarniczeniami ?
Baran_

Postprzez marcij » czwartek 20 września 2007, 16:35

To wszystko zalezy od tego , czy uprawnienia zostana Ci cofniete , wtedy mozesz odrazu robic od nowa , czy otrzymasz zakaz prowadzenia pojazdu na x miesiecy i wtedy , jesli x<12 (mniej niz 365dni) to dostajesz spowrotem prawko, w innym przypadku masz kolejny egzamin. Oczywiscie po uplynieciu tego okresu.

Punkty zostaja ci przypisane z data popelnienia wykroczenia.

Naprzyklad za nieumyslne spowodowanie wypadku ze skutkiem smiertelnym nie sa przewidziane punkty karne.
Obrazek
marcij

Postprzez kamiles » czwartek 20 września 2007, 20:28

kolega pyta o to już kolejny raz
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... ght=#95828
Od lipca nic się nie zmieniło! Nie wiem, na jaką odpowiedź czekasz? - taką która Cię usatysfakcjonuje?
kamiles

Postprzez cwaniakzpekaesu » czwartek 20 września 2007, 22:28

Po pierwsze:
N
a przyklad za nieumyslne spowodowanie wypadku ze skutkiem smiertelnym nie sa przewidziane punkty karne.

Są - i to aż (albo jak kto woli tylko) 10 (kod A-01); istotne jest popełnienie przestępstwa drogowego z art. 173, 174, 177 lub 355 i skazania prawomocnym wyrokiem.

Ponieważ miałeś 17 pkt. i zakładamy, że dojdzie Ci kolejne 10 (w razie skazania prawomocnym wyrokiem to jest nieuniknione) - razem będziesz miał 27. Jak wynika z danych udostępnionych przez Ciebie w okresie 1 roku od daty uzyskania uprawnień przekroczyłeś limit punktów, a więc:

§ 7. 1. Komendant wojewódzki Policji występuje do organu właściwego w sprawach wydawania prawa
jazdy z wnioskiem o:

1) cofnięcie uprawnienia do kierowania pojazdami silnikowymi w stosunku do kierowcy, który w ciągu
roku od dnia otrzymania po raz pierwszy prawa jazdy
przekroczył liczbę 20 punktów za naruszenie
przepisów ruchu drogowego;

i w drodze decyzji administracyjnej tracisz uprawnienia do kierowania pojazdami. Dla osób, którym cofnięto uprawnienia droga do ich odzyskania jest jedna - to znana Ci procedura uzyskiwania uprawnień (kurs, egzamin, wydanie prawka). Ale ponieważ już wiesz, że to bułka z masłem - to ... głowa do góry.
cwaniakzpekaesu

Postprzez marcij » czwartek 20 września 2007, 23:07

cwaniakzpekaesu napisał(a):....
Są - i to aż (albo jak kto woli tylko) 10 (kod A-01); istotne jest popełnienie przestępstwa drogowego z art. 173, 174, 177 lub 355 i skazania prawomocnym wyrokiem.

.....

PoRD napisał(a):spowodowanie zagrożenia życia ludzi i ich mienia lub
spowodowanie uszkodzenia ciała innych uczestników ruchu
lub mienia (chodzi o wypadek dwóch i więcej pojazdów);

Faktycznie , przepraszam w takim razie moj blad. Wzial sie on z tego , ze moj ojciec mial wlasnie taka nieprzyjemnosc i nigdy nic o punktach nie wspominal , a rozmawialismy o tym kilka razy.
Obrazek
marcij

Postprzez Baran_ » piątek 21 września 2007, 10:08

pytam jak ten debil juz drugi raz na forum i 20 razy pytalem w wordzie bo jakas niekompetenta urzedniczka powiedziala mi ze dostane 10 pkt i to wiem ale nie powiedziala mi z jaka data :) wykombinowalem sobie ze pojde na ten specjalny kurs + odejma mi punkty za mandaty po roku czasu i sie wyrobie w 20 :) ale niestety bedzie mnie czekala powtorka z rozrywki mam tylko nadzieje ze zdam za pierwszym razem lol2
Baran_

Postprzez cwaniakzpekaesu » piątek 21 września 2007, 11:45

Nie każdemu kierowcy można odpisać punkty.

art. 130 ust. 33. Kierowca wpisany do ewidencji, o której mowa w ust. 1, może na własny koszt
uczestniczyć w szkoleniu, którego odbycie spowoduje zmniejszenie liczby
punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego.

Nie dotyczy to kierowcy w
okresie 1 roku od dnia wydania po raz pierwszy prawa jazdy
.
cwaniakzpekaesu

Postprzez scorpio44 » piątek 21 września 2007, 13:54

Baran_ napisał(a):pytam jak ten debil juz drugi raz na forum

Przez grzeczność nie zaprzeczę. :D
Skoro pytałeś w tamtym wątku, to naprawdę nie za bardzo zrozumiałe jest, dlaczego pytasz w tym samym miejscu (czyli de facto tych samych ludzi) jeszcze raz.
scorpio44

Postprzez dma3 » piątek 21 września 2007, 19:21

[quote]ale niestety bedzie mnie czekala powtorka z rozrywki mam tylko nadzieje ze zdam za pierwszym razem/quote]

ja mysle ze jednak stety 8)
dma3

Powrót do Sytuacje na drodze