"Ustąp pierwszeństwa" a droga dwujezdniowa

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez ella » poniedziałek 17 września 2007, 22:19

Konkrety podali moi poprzednicy i chyba nie muszę ich od nowa cytować.

Jedno jest pewne jak Ty będziesz jechał 2 i traktował to jako skrzyżowanie równorzedne i ja jakbym jechała 2 i traktowała drogę jako podporządkowaną to na jedno wyjdziemy, zawsze ustąpimy :D
Ostatnio zmieniony poniedziałek 17 września 2007, 22:24 przez ella, łącznie zmieniany 1 raz
ella
Moderator

Postprzez jjaacc » poniedziałek 17 września 2007, 22:19

Sam oznaczyłeś drogę z pierwszeństwem, sam oznaczyłeś skrzyżowanie, czy pojazd 1 zbliżą się do skrzyżowania drogą z pierwszeństwem. Tak czy nie?
jjaacc

Postprzez cwaniakzpekaesu » poniedziałek 17 września 2007, 22:23

Może inaczej - ja podałem dlaczego nie obowiązuje... Może ktoś uzasadnić dlaczego według niego obowiązuje?
cwaniakzpekaesu

Postprzez jjaacc » poniedziałek 17 września 2007, 22:26

A co my robimy przez 5 zakładek odpowiedz na pytanie. 1 zbliża się do skrzyżowania drogą z pierwszeństwem tak czy nie?
jjaacc

Postprzez ella » poniedziałek 17 września 2007, 22:28

ja podałem dlaczego nie obowiązuje

jak dla mnie nie podałeś dlaczego nie obowiązuje. Sam zaznaczyłeś kreskami całość skrzyżowania (Jjaacc kilka razy to podkreslał) więc znak A-7 ustawiony przed skrzyżowaniem zgodnie z rozporządzeniem o znakach ...obowiązuje na całym skrzyżowaniu a nie na jego kawałku. Więc żadnego dowodu że nie obowiązuje tu nie widzę.
ella
Moderator

Postprzez cwaniakzpekaesu » poniedziałek 17 września 2007, 22:29

Wczuj sie w jego sytuację - on tego nie wie, widzi pojazd z prawej, nic poza tym, jak wie o co chodzi ustepuje na zasadzie art. 25 ust. 1.
cwaniakzpekaesu

Postprzez cwaniakzpekaesu » poniedziałek 17 września 2007, 22:30

Ella, nie na całym skrzyżowaniu - tylko najbliższej jezdni - tak stanowi przytoczony przeze mnie przepis.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 17 września 2007, 22:33 przez cwaniakzpekaesu, łącznie zmieniany 1 raz
cwaniakzpekaesu

Postprzez KUBA_1 » poniedziałek 17 września 2007, 22:32

Bo znak dotyczy drogi - dwu jezdni - (sam narysowałeś).
Nie obowiazywanie do mnie nie przemawia i wogóle nie rozumiem Twojego toku rozumowania. Upierasz sie nad drugą częściom definicji pomijając część pierwszą.
niestety jeszcze nie zrobiłem zdjęcia ale jak tak rozgorzała dyskusja to widze że muszę je zrobić ale tam chodzi o cos zupełnie innego - pisałem wcześniej
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Postprzez jjaacc » poniedziałek 17 września 2007, 22:35

Ten w obrębie skrzyżowania dotyczy najbliższej jezdni, ten przed skrzyżowaniem dotyczy całego skrzyżowania. Coś mi się wydaje, że ci łowcy odszkodowań nie wygrali by w żadnym sądzie.
jjaacc

Postprzez cwaniakzpekaesu » poniedziałek 17 września 2007, 22:37

Znak ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem przejazdu. To fakt. Ale dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony. Tu jest sedno...
cwaniakzpekaesu

Postprzez ella » poniedziałek 17 września 2007, 22:42

Znak A-7 „ustąp pierwszeństwa” ostrzega
o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem

A nie na całym skrzyżowaniu - tylko najbliższej jezdni - tak stanowi przytoczony przeze mnie przepis.

a to skrzyżowanie składa się z dwóch jezdni. Sam tak narysowałeś. Czyli w tym przypadku dotyczy dwóch jezdni. Na Twoim rysunku nie ma czterech osobnych skrzyżowaniań a odnoszę wrażenie, że tak chyba myślisz.
Wczuj sie w jego sytuację - on tego nie wie, widzi pojazd z prawej, nic poza tym, jak wie o co chodzi ustepuje na zasadzie art. 25 ust. 1.

Nie musi widzieć powinien za to znać co określa znak A-7 przed takim skrzyżowaniem.
ella
Moderator

Postprzez cwaniakzpekaesu » poniedziałek 17 września 2007, 22:42

Jeśłi już się spieramy (mam nadzieję w dobrej wierze) to czy w końcu usłyszę jakiś przepis, który zburzy moje tezy, czy tylko to będzie - tak jak do tej pory : nie masz racji - bo nie...
cwaniakzpekaesu

Postprzez jjaacc » poniedziałek 17 września 2007, 22:44

To jak to rozumieć i po co to jest:
„1) drodze z pierwszeństwem - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowana;
2) drodze podporządkowanej - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga podporządkowana, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującym zbliżającym się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako droga z pierwszeństwem;”
a i jeszcze to:
„Znak A-7 "ustąp pierwszeństwa" ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem.”
To jest błąd czy jak? A może piszesz z innego państwa albo z innej planety?
Poza tym ja odpowiadałem na pytania nie wiedząc do czego zmierzasz jak widzę ty nie zamierzasz.
jjaacc

Postprzez cwaniakzpekaesu » poniedziałek 17 września 2007, 22:45

Prosze o 5 minut przerwy - rysuje konkret...
Niestety, nie da sie tego narysować tak, by było czytelne (przynajmniej ja tego nie potrafię). Ale wyobraźmy sobie, że jest więcej wlotów na skrzyżowaniu - czy ten jedyny znak A-7 dalej na każdym obowiązuje? Dlatego przepis reguluje tę kwestię, że znak A-7 dotyczy najbliższej jezdni - przed każdą następną albo będzie następny A-7, albo nie - i wtedy ma zastosowanie art. 25 ust. 1.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 17 września 2007, 23:09 przez cwaniakzpekaesu, łącznie zmieniany 1 raz
cwaniakzpekaesu

Postprzez cwaniakzpekaesu » poniedziałek 17 września 2007, 23:14

Ella:
Jedno jest pewne jak Ty będziesz jechał 2 i traktował to jako skrzyżowanie równorzedne i ja jakbym jechała 2 i traktowała drogę jako podporządkowaną to na jedno wyjdziemy, zawsze ustąpimy

Tak, tylko nie zastanawia Cię co będzie (wg moich szkiców), jak pojedziemy z kierunków przeciwnych, i np. Ty będziesz miała A-7 i pojedziesz prosto, a ja bedę skręcał w lewo - i nie będę miał znaku A-7?
cwaniakzpekaesu

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów