podręczniki kat C

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

podręczniki kat C

Postprzez jjaacc » niedziela 16 września 2007, 20:45

Uwaga na podręczniki kategorii C, C+E.
Od jakiegoś czasu przyglądam się podręcznikom jakie przychodzą do naszego OSK. Muszę stwierdzić, że właściwie zmieniły się tylko okładki, umieszcza się na nich ładne nowoczesne ciężarówki lub ciągniki. Jednak treści umieszczone w tych podręcznikach są mocno nieaktualne. Jeżeli chodzi o budowę, to nadal jest to wysłużony star 200.
Największe błędy zauważyłem w tematach poświęconych pracy kierowcy czyli.
Czas prowadzenia, przerw i odpoczynków
Wymagania w stosunku do kierowców
Badania okresowe
I tym podobne błędy, nie wiem czy nikt nie weryfikuje kolejnych wydań, pod względem zgodności ze zmieniającymi się przepisami?
Co o tym sądzicie, może warto by było wytknąć na tym forum błędy wydawców z ich wskazaniem oraz powiadomienie wymienionych.
Wkurza mnie jak musze mówić kursantom, tego i tego nie czytajcie ba to jest z lat 60 a to czy tamto się zmieniło.
A może opracujemy własny intrnetowy podręcznik na inne kategorię niż B.
jjaacc

Postprzez ella » niedziela 16 września 2007, 23:39

może warto by było wytknąć na tym forum błędy wydawców z ich wskazaniem oraz powiadomienie wymienionych

A może warto nie tylko na forum ale rzucić problem na światło dzienne poprzez "Szkołę Jazdy" i puścić do wszystkich OSK. Może szkoły przestaną kupować nieaktualne podręczniki.
ella
Moderator

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów