parkowanie a przejscie dla pieszych??

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

parkowanie a przejscie dla pieszych??

Postprzez rocko19 » środa 12 września 2007, 12:53

Witam mam dylemat pewnien który mnie meczy juz bardzo dlugo a mianowicie w przepisach ruchu drogowego jest napisane iż przy parkowaniu obok przejscia dla pieszych musimy zostawić minimum 10m odstępu??
Jak wy to rozumiecie? np mam parking zaraz przy przejsciu dla pieszych i mam tam miesjce do postoju a mam powiedzmy 1-2 m odstepu to to jest zlamanie przepisu?? przyglądam sie od dawna samochodom zaprakowanym i zauwazyłem ze kierowcy lekceważą ten przepis i parkują zaraz przy przejsciu dla pieszych nie zostawiają przepisowej odleglosci??
Moze ktos sie wypowie na ten temat.Z góry dzieki /.
rocko19

Postprzez DEXiu » środa 12 września 2007, 13:13

Jeśli są wyznaczone miejsca do parkowania (oznaczone znakiem D-18 "parking") to zakaz ten nie obowiązuje. Zresztą trzeba tu spojrzeć na intencję autorów tego przepisu - chodzi o to, aby nie ograniczać widoczności samochodom zbliżającym się do przejścia poprzez ustawienie swojego pojazdu na lub częściowo na jezdni, albo na chodniku ale drogi po której się poruszamy (nie wiem czy dobrze rozumiem co masz na myśli, ale na wszelki wypadek napiszę: w przepisie tym nie chodzi o zakaz parkowania w kole o promieniu 10 metrów zakreślonym wokół przejścia ze wszystkich stron, lecz o odcinek drogi przed (i czasem także za) przejściem o tej długości :wink: ). Natomiast parkingi są albo "po drugiej stronie chodnika", albo w takich miejscach (zwykle przy wąskich uliczkach w centrach miast), gdzie prędkość samochodu jest minimalna, a widoczność okolic przejścia i tak zła.
DEXiu

Postprzez rocko19 » środa 12 września 2007, 14:23

dzieki ale jeszcze mam wątpliwosc co do tego co napisałes.. poniewaz pisze tam ze mamy zostawic 10m odstepu wiec ja to rozumiem poprzez to iż z kazdej stron przejscia dla pieszych ma byc 10 m a co niektorzy to zaraz przy pasach parkują jest to dozwolone??
i mam jeszcze drugie zapytanie??
Mamy zakaz wyprzedzania przez samochody osobowe czy ten zakaz takze sie tyczy do pojazdów powyzej 3,5 t tzn do ciezarówek ??
rocko19

Postprzez DEXiu » środa 12 września 2007, 17:05

rocko19 napisał(a):dzieki ale jeszcze mam wątpliwosc co do tego co napisałes.. poniewaz pisze tam ze mamy zostawic 10m odstepu wiec ja to rozumiem poprzez to iż z kazdej stron przejscia dla pieszych ma byc 10 m a co niektorzy to zaraz przy pasach parkują jest to dozwolone??

Zależy. Na drogach dwukierunkowych o dwóch pasach ruchu (potocznie zwanych "jednopasmówkami") zakaz obowiązuje zarówno przed jak i za przejściem. Na pozostałych drogach jedynie przed przejściem.
rocko19 napisał(a):Mamy zakaz wyprzedzania przez samochody osobowe czy ten zakaz takze sie tyczy do pojazdów powyzej 3,5 t tzn do ciezarówek ??

Domyślam się, że chodzi Ci o znak B-25 "zakaz wyprzedzania". Otóż jak sama nazwa wskazuje zakazuje on wyprzedzania nie tylko przez samochody osobowe, lecz ogólnie - wyprzedzania pojazdów silnikowych wielośladowych przez pojazdy silnikowe, a więc także "ciężarówki". Natomiast znak B-26 "zakaz wyprzedzania przez samochody ciężarowe" nie dotyczy w zasadzie wszystkich pojazdów silnikowych poniżej 3,5 t
DEXiu

Postprzez scorpio44 » środa 12 września 2007, 19:32

DEXiu napisał(a):Zależy. Na drogach dwukierunkowych o dwóch pasach ruchu (potocznie zwanych "jednopasmówkami") zakaz obowiązuje zarówno przed jak i za przejściem. Na pozostałych drogach jedynie przed przejściem.

Przed i za to jedno, ale koledze najwyraźniej chodzi o obok. ;)

rocko19 napisał(a):Mamy zakaz wyprzedzania przez samochody osobowe

To kolejna z najczęściej spotykanych bzdur z niewiadomych przyczyn rozpowszechnionych w świadomości ludzi - to nie jest zakaz wyprzedzania przez samochody osobowe. To jest "zakaz wyprzedzania". DEXiu resztę dopowiedział.
scorpio44

Postprzez rocko19 » środa 12 września 2007, 20:06

lecz ja dalej niewiem jak z tym przejsciem dla pieszych ?? jezeli mam przejscie dla pieszych np to sa pasy
---------------------
-------------------- << --->>
---------------------
--------------------- no i czy musze aby zaparkowac np:tutaj wyrzej sa strzalki ze np tutaj parkuje:) zachowac odstep 10M??
rocko19

Postprzez DEXiu » środa 12 września 2007, 22:06

Jeśli jest parking (np. taka zatoczka z boku wzdłuż jezdni, albo wydzielony pas do parkowania) to możesz nawet przy przejściu. Jeśli nie ma - ma być odstęp minimum 10 metrów między przejściem a Twoim samochodem; ci co parkują bliżej łamią przepisy. Natomiast jeśli faktycznie chodzi Ci o parkowanie obok przejścia (w sensie: np. na parkingu po drugiej stronie chodnika), to tu już nie ma znaczenia.
DEXiu

Powrót do Sytuacje na drodze