Kto ma pierwszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kto ma pierwszeństwo?

Postprzez agusjot » poniedziałek 03 września 2007, 21:06

Zakorkowana, rozkopana Łódź... Dla Łodzian nazwy ulic :)

Jadę z młodym do przedszkola ( mam prawko od 4 miesięcy). Skrzyżowanie Narutowicza/Kopcińskiego. Jadę Kopcińskiego z północy.

Duże skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną. W związku z korkiem za skrzyżowaniem nie wjechałam na nie, bo stanęłabym pośrodku blokując ruch. Stoję tuż przed. Zapala się czerwone światło. Jadą samochody ulicą prostopadłą do mojej. Jeden z nich, jadący od mojej lewej skręca w lewo i zatrzymuje sie pośrodku skrzyżowania, bo nie ma światła na lewoskręt, czeka, czeka...

W związku z korkiem i wolną jazdą aut, nie zdąża na "swoim" zielonym skręcić. Zapala się po chwili zielone dla mnie. Ruszam ja i rusza pan w oplu i obydwoje jedziemy na ten sam pas ruchu.
Gdybym szybko nie zahamowała, byłaby kolizja.

I tu moje pytanie, bo już sama nie wiem. Czy mając zielone światło jestem zobowiązana do ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi, który nie zdążył opuścić skrzyzowania i jest na moim kolizyjnym??
Czy to jego "wina" i musi mnie przeuścić???

Z góry dzięki za odpowiedzi. Jutro znów jadę tą trasą i boję się, że może zdażyć się taka sama sytuacja.
agusjot

Postprzez tom634 » poniedziałek 03 września 2007, 21:29

Poczytaj definicję sygnału świetlnego barwy zielonej nadawanego przez sygnalizator świetlny.
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez agusjot » poniedziałek 03 września 2007, 21:40

tom634 napisał(a):Poczytaj definicję sygnału świetlnego barwy zielonej nadawanego przez sygnalizator świetlny.

"2. Sygnał zielony nie zezwala na wjazd za sygnalizator, jeżeli:

1) ruch pojazdu utrudniłby opuszczenie jezdni pieszym lub rowerzystom,

2) ze względu na warunki ruchu na skrzyżowaniu lub za nim opuszczenie skrzyżowania nie byłoby możliwe przed zakończeniem nadawania sygnału zielonego."

Pkt 2 - opuszczenie skrzyżowania było możliwe przezd zakończeniem nadawania sygnału zielonego. Warunki ruchu w tym momencie pozwalały na wjazd.
Ten drugi pojazd nie stał na moim pasie, tylko na niego wjechał prawie w tym samym momencie, w którym ja byłam na jego wysokości.

Nie wiem. :oops:
agusjot

Postprzez DEXiu » poniedziałek 03 września 2007, 22:08

Z góry przepraszam za dosadność, ale tłumacząc powyższy przepis na "ludzki": sygnał zielony zezwala na wjazd za sygnalizator, ale NIE zezwala na ślepe jechanie przed siebie nie patrząc na innych :roll: Jego wina, że wjechał na skrzyżowanie mimo, że nie mógł go opuścić, ale litości - nie jesteśmy na egzaminie i każdy rozsądny by się tak zachował żeby nie tamować ruchu, natomiast Twoja wina, że nie zachowałaś szczególnej ostrożności... i że nie patrzysz co się dzieje dookoła :wink:
DEXiu

tak

Postprzez agusjot » poniedziałek 03 września 2007, 23:37

Ten facet wyjechał w tym samym momencie na mój pas, co ja. Myślał pewnie, że zdąży wjechać. Nie jechałam ślepo :wink: , bo pomimo zielonego światła przy poprzedniej zmianie zatrzymałam się przed skrzyżowaniem, bo na skrzyżowaniu już bym się nie zmieściła.
Przypuszczam, że gdyby było inaczej, to nasze reflektory ( mój lewy i jego prawy) już byłyby do wyrzucenia.

Pytałam, bo zastanawiałam się, czy gdyby doszło do kolizji, to kto byłby sprawcą?

A tak a propos ludzkich zachowań, to zapraszam do rozkopanej Łodzi. :lol: Po prostu kosmos :wink:
agusjot

Postprzez ella » poniedziałek 03 września 2007, 23:52

Jadą samochody ulicą prostopadłą do mojej. Jeden z nich, jadący od mojej lewej skręca w lewo i zatrzymuje sie pośrodku skrzyżowania, bo nie ma światła na lewoskręt, czeka, czeka...
Ten facet wyjechał w tym samym momencie na mój pas, co ja.

Widziałaś stojąc na swiatłach, że facet wjechał i czeka aż będzie miał drogę wolną do skrętu w lewo. Nie powinno cię więc zaskoczyć to, że będzie próbował zjechać z tego skrzyżowania przed Tobą. Sytuacja dość często spotykana na skrzyżowaniach.
ella
Moderator

Postprzez agusjot » poniedziałek 03 września 2007, 23:59

ella napisał(a):
Jadą samochody ulicą prostopadłą do mojej. Jeden z nich, jadący od mojej lewej skręca w lewo i zatrzymuje sie pośrodku skrzyżowania, bo nie ma światła na lewoskręt, czeka, czeka...
Ten facet wyjechał w tym samym momencie na mój pas, co ja.

Widziałaś stojąc na swiatłach, że facet wjechał i czeka aż będzie miał drogę wolną do skrętu w lewo. Nie powinno cię więc zaskoczyć to, że będzie próbował zjechać z tego skrzyżowania przed Tobą. Sytuacja dość często spotykana na skrzyżowaniach.

To prawda. Widziałam go.
Powinnam pozwolić mu zjechać z tego skrzyzowania i dopiero sama ruszyć dalej. Zgadzam się.

Ale jest dla mnie istotne to, czy to moja dobra wola, uprzejmość, czy jak to tam nazwać, czy obowiązek wynikający z przepisów
agusjot

Postprzez cman » wtorek 04 września 2007, 00:11

PoRD napisał(a):4. Kierującemu pojazdem zabrania się:
1) wjeżdżania na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy;
cman

Postprzez scorpio44 » wtorek 04 września 2007, 01:14

Cman, ale Agusjot odbije pałeczkę, mówiąc, że miała miejsce do kontynuowania jazdy, bo ten samochód nie był na jej pasie, tylko dopiero wjechał przed nią (tak jak przy jednym z podpunktów o sygnale zielonym). I problem polega na tym, że teoretycznie ma rację... Choć praktycznie jest dla mnie oczywiste, że nie wolno w takiej sytuacji wjeżdżać na skrzyżowanie.
scorpio44

Postprzez kkk6969 » wtorek 04 września 2007, 12:58

Na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną, ruch pojazdów jest otwierany i zamykany za pomocą sygnalizatorów świetlnych S-1 lub S-2 - sygnał zielony - zezwolenie na wjazd za sygnalizator,
Sygnał zielony nie zezwala na wjazd za sygnalizator, jeżeli: 1) ruch pojazdu utrudniłby opuszczenie jezdni pieszym lub rowerzystom, 2) ze względu na warunki ruchu na skrzyżowaniu lub za nim opuszczenie skrzyżowania nie byłoby możliwe przed zakończeniem nadawania sygnału zielonego (§ 95 ust. 1 i 2 cyt. rozporządzenia).

Kierującemu pojazdem zabrania się: wjeżdżania na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy, co jest podyktowane koniecznością zapewnienia płynności ruchu; jego istota sprowadza się do tego, by na skrzyżowanie nie wjeżdżały pojazdy, jeżeli warunki ruchu na skrzyżowaniu lub za nim (np. ze względu na utworzony "korek") nie pozwalają na zjazd z niego bez blokowania ruchu z drogi przecinającej się,
Krzysztof
kkk6969

Postprzez DEXiu » wtorek 04 września 2007, 14:08

OK. No to odpowiadając na Twoje pytanie, agusjot: gdybyś nie zahamowała lub "nie popisała się kulturą" to przypuszczalnie i tak orzeczona zostałaby jego wina - ślady wskazywałyby, że Ty jechałaś po swoim pasie na wprost, a on zajechał drogę.
DEXiu

Postprzez cman » wtorek 04 września 2007, 15:06

agusjot (Agnese?), policjanci już Ci chyba wyjaśnili sytuację i wiadomo, kto byłby winny.
cman

Postprzez agusjot » wtorek 04 września 2007, 17:35

cman napisał(a):agusjot (Agnese?), policjanci już Ci chyba wyjaśnili sytuację i wiadomo, kto byłby winny.

To było dla mnie ważne, więc zapytałam jednocześnie w dwóch miejscach profesjonalistów :)

Dziękuję bardzo, pozdrawiam
agusjot

Powrót do Sytuacje na drodze