Pytanie o olej na egzaminie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Pytanie o olej na egzaminie

Postprzez bercikh » piątek 31 sierpnia 2007, 12:02

Czy egzaminator może się zapytać jaki olej leje sie do samochodu?
Pytam bo moja kuzynka przez to pytanie oblała egzamin i nie wie czy ma składac odwołanie?
Dziękuje za odpowiedzi.
bercikh

Re: Pytanie na egzaminie

Postprzez aaagatkaaa » piątek 31 sierpnia 2007, 12:49

bercikh napisał(a):Czy egzaminator może się zapytać jaki olej leje sie do samochodu?
Pytam bo moja kuzynka przez to pytanie oblała egzamin i nie wie czy ma składac odwołanie?
Dziękuje za odpowiedzi.

Hmmm. Odpowiedni dla danego silnika - moim zdaniem taka powinna byc odpowiedź. Pozatym jak chcesz kupić olej to wystarczy podać moc samochodu i na jakim paliwie jeździ( ( i pewnie cos jeszcze ale ja kompletnym laikiem w tej kwestii jestem ) - i dostaniesz odpowiedni.
Kurcze nie strasz bo ja nie mam pojęcie o olejach - zawsze wymieniamy w warsztacie, coś tam 10 w... :P
aaagatkaaa

Postprzez Anixa » piątek 31 sierpnia 2007, 13:44

bercikh napisał(a):Czy egzaminator może się zapytać jaki olej leje sie do samochodu?
Dziękuje za odpowiedzi.

Taki, jaki zaleca producent samochodu ;)
Niech nie składa odwołania, to itak nic nie da ;)
Anixa

Postprzez Daja » piątek 31 sierpnia 2007, 13:59

Są 3 rodzaje olejów : mineralny, syntetyczny i półsyntetyczny :)
24. 04. 07. - rozpoczęcie kursu
16. 05. 07. - pierwsza jazda ;)
29. 08. 07. - egzamin łączony: teoria +, plac +, miasto - :(
08. 09. 07. - zdane! ;)
Daja

Postprzez kamiles » piątek 31 sierpnia 2007, 14:32

aaagatkaaa napisał(a):Pozatym jak chcesz kupić olej to wystarczy podać moc samochodu i na jakim paliwie jeździ( ( i pewnie cos jeszcze ale ja kompletnym laikiem w tej kwestii jestem ) - i dostaniesz odpowiedni.

:shock:
kamiles

Postprzez Cachorro » piątek 31 sierpnia 2007, 15:31

odpowiedz jest taka ze trezba zajrzeć do instrukcji i tam pisze 8)
www.pajacyk.pl KLIKNIJ !

18.08.2007 godz. 7.00
egzamin teoria + praktyka
WORD Dąbrowa Górnicza
Zdane za 1 razem !! :)
Cachorro

Postprzez Arctic » piątek 31 sierpnia 2007, 15:37

Cachorro napisał(a):odpowiedz jest taka ze trezba zajrzeć do instrukcji i tam pisze 8)

lol :D

Jednak takie pytanie moze zadac na egzaminie, tak tez mowil moj instruktor. Jak mnie zapyta to powiem, ze Olej Silnikowy i tyle... Przynajmniej moj instruktor tak mowil
Arctic

Postprzez Daja » piątek 31 sierpnia 2007, 15:47

mój instruktor mi mówił, żeby odpowiadzieć: ma zostać wlany taki jak był wcześniej wlany :lol: + to, że są 3 rodzaje olejów ;)
24. 04. 07. - rozpoczęcie kursu
16. 05. 07. - pierwsza jazda ;)
29. 08. 07. - egzamin łączony: teoria +, plac +, miasto - :(
08. 09. 07. - zdane! ;)
Daja

Postprzez Gość » piątek 31 sierpnia 2007, 17:26

Daja napisał(a):mój instruktor mi mówił, żeby odpowiadzieć: ma zostać wlany taki jak był wcześniej wlany :lol: + to, że są 3 rodzaje olejów ;)

mi mówił, że ma być taki wlany jak wcześniej tzn. o odpowiedniej gęstości
Gość

Postprzez Gość » piątek 31 sierpnia 2007, 17:40

Hmm egzaminator zawsze znajdzie sposób na "ubicie" kogoś. Ja bym próbowała się ratować odpowiedzią, że odpowiedni olej silnikowy dla tego modelu samochodu. Aczkolwiek nie wiem czy ta odpowiedź by go satysfakcjonowała (w końcu robimy kurs prawa jazdy a nie kurs na mechanika :wink:).
Gość

Postprzez Thomaszek » piątek 31 sierpnia 2007, 18:26

Poprawna odpowiedź to "taki jak był wlany poprzednio". Zadała mi to pytanie instruktorka (tak niespodziewanie przy pokazywaniu pod maską) i powiedziała jak odpowiadać. Mówiła, że takie pytanie może się trafić.
Thomaszek

Postprzez scorpio44 » sobota 01 września 2007, 09:58

Mnie się też wydaje, że egzaminatorowi chodziło o to, że w razie dolewania oleju należy lać taki sam, jaki jest wlany.
scorpio44

Postprzez chupacabra » sobota 01 września 2007, 12:36

Ja bym powiedział: "olej o parametrach identycznych jakie zaleca użyć producent w instrukcji obslugi pojazdu w rozdziale o użytkowaniu i eksploatacji płynów technicznych pojazdu". Myslę, ze było by ok.
chupacabra

Postprzez Paweu » sobota 01 września 2007, 13:16

Płyny zalecane przez producenta macie napisane na nalepce ktora znajduje sie na wewnętrznej stronie maski :) Podnosicie maske i patrzycie :)

EDIT: Tutaj http://www.forex24.pl/panda/strony/6.Oznaczenia%20symboli%20pod%20maska.html wszystko widac :)
Paweu

Postprzez ZIELU » sobota 01 września 2007, 13:58

Jak auto jest nowe to oczywiście należy dolać taki olej jaki zaleca producent (na ogół syntetyczny). Ale jak kupujecie auto używane 10 letnie to kto wie co on ma tam wlane. Zazwyczaj silniki starszych aut jeżdżą na półsyntetykach lub olejach mineralnych, które są gęściejsze dzięki czemu silnik utrzymuje kompresje. Jeśli nalalibyśmy do silnika który jest zalany olejem syntetycznym olej mineralny to nic większego by sie nie stało z silnikiem. Oczywiście oleje mogły by wejść ze sobą w reakcje i sie spienić lub coś podobnego. Natomiast jeśli do silnika zalanego lejem mineralnym nalejemy olej syntetyczny to on wypłuka nam z silnika wszystkie drobinki minerały które osadziły się na gładziach i spowoduje to że na częściach silnika takich jak panewki na wałkach, korbowody pojawią się luzy takie że silnik będzie nadawał sie do remontu.

Jeśli silnik zalewany jest olejami to w kolejności takiej: syntetyczny -> półsyntetyczny-> mineralny. I nie na odwrót :wink:

I oczywiście odpowiedzią poprawną na pytanie będzie olej taki jakim silnik jest zalany silnik, lub jego odpowiednikiem :wink:
ZIELU

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy