Mandat za przekroczenie prędkości. Złożona sytuacja.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Mandat za przekroczenie prędkości. Złożona sytuacja.

Postprzez Black_Flower » środa 29 sierpnia 2007, 17:50

Witam!

Postanowiłem sprzedać swój samochód, znalazł się kupiec, spisaliśmy więc umowę i sfinalizowaliśmy transakcję. Dzisiaj, około tydzień po spisaniu umowy przyszły na mój adres dwa mandaty za przekroczenie prędkości przez nowego właściciela. Wykroczenie to miało miejsce dzień po transakcji, jeszcze przed wyrejestrowaniem przeze mnie auta. Fotoradar uchwycił go dwa razy na tej samej drodze, jadąc w jedną stronę przekroczył prędkość o 27 KM/h (4punkty, 170zł), w drugą zaś o 33KM/h (6punktów, 230zł). Na jednym zdjęciu ukazana jest wyraźnie twarz właściciela.

Chciałbym zapytać jak odkręcić tą sprawę, szczególnie w przypadku, gdyby okazało się że nowy właściciel podał na umowie nieprawdziwe dane osobowe (mam takie podejrzenie).

Postprzez _Sylwan_ » środa 29 sierpnia 2007, 18:22

No nie ciekawa historia. Ale nie jesteś udupiony :) Na umowie masz datę transakcji to raz, a dwa to że sprawca jest wyraźnie widoczny na zdjęciu
gdyby okazało się że nowy właściciel podał na umowie nieprawdziwe dane osobowe (mam takie podejrzenie).

a skąd takie podejrzenie?
Obrazek
_Sylwan_

Postprzez Black_Flower » środa 29 sierpnia 2007, 18:49

_Sylwan_ :

Moim błędem było, że nie sprawdziłem zgodności danych, które napisał Kupujący. Przyniósł własną umowę, wyciętą z gazety z ogłoszeniami już uzupełnioną danymi osobowymi.

Postprzez Thomaszek » środa 29 sierpnia 2007, 19:32

Możesz się bez problemu odwoływać z umową kupna/sprzedaży. Byle data była poprawna.
Thomaszek

Postprzez scorpio44 » środa 29 sierpnia 2007, 19:38

Black_Flower, ale powiedz, skąd Twoje podejrzenia co do prawdziwości jego danych.
scorpio44

Postprzez Black_Flower » środa 29 sierpnia 2007, 19:46

Scorpio44 :

Tak jak wyżej napisałem; nie porównałem z danych osobowych Kupującego z jego dowodem osobistym. Ponadto z rozmów z nowym posiadaczem wywnioskowałem że nie zamierza trzymać auta dlużej niż jeden miesiąc (czyli praktycznie nie musi rejestrować auta).

Postprzez BOReK » środa 29 sierpnia 2007, 21:12

Oj, chyba musi rejestrować. Tak czy owak Ty możesz się wykpić tą umową i reszta Ciebie nie interesuje tak właściwie.
BOReK

Postprzez scorpio44 » czwartek 30 sierpnia 2007, 00:51

Black_Flower, ale ja cały czas nie rozumiem, skąd Twoje podejrzenie, że gość podał fałszywe dane! :D Jaki masz choćby najmniejszy powód, żeby tak sądzić? Jak dla mnie, to nadal nie odpowiedziałeś na to pytanie. Nie porównałeś danych, to nie porównałeś - wtedy byś się przekonał, czy Twoje podejrzenie jest słuszne. Ale nadal nie kumam, skąd to podejrzenie.

BOReK napisał(a):Oj, chyba musi rejestrować.

To jest tak - on ma miesiąc na zarejestrowanie, więc jeżeli nie będzie miał tego auta dłużej niż miesiąc, to nie musi go rejestrować. Tylko że... ten następny nabywca (któremu on sprzeda) będzie miał problem z zarejestrowaniem. I będzie w WK potrzebował również poprzedniej umowy (czyli Black_Flowera z tym, od którego kupuje), ponieważ w dowodzie rejestracyjnym będzie Black_Flower, a nie ten, od którego on to auto kupił. Sam niestety to przerabiałem, więc wiem dokładnie. ;)
scorpio44

Postprzez BOReK » czwartek 30 sierpnia 2007, 15:28

scorpio44 napisał(a):I będzie w WK potrzebował również poprzedniej umowy

Racja, zapomniałem o tym ^_^'. A podejrzenia biorą się pewnie po prostu stąd, że nie sprawdził danych. Wiadomo, że różnie bywa - nie upewnił się, to teraz ma nad czym rozmyślać.
BOReK

Powrót do Luźna gadka