raphal napisał(a):światła nie mają tu nic do rzeczy, kiedy stoisz już na środku. Jeśli uznasz że masz już czerwone a jesteś na środku to chyba głupotą byłoby zostać tam - wtedy dopiero spowodujesz zagrożenie no i skutecznie zatamujesz ruch poprzeczny co jest równoznaczne z negatywem.
Z tym zjeżdzaniem na czerwonym to jest różnie.
wjechalismy na skrzyzowanie (dwa pasy ruchu dla kazdego kierunku jazdy) z sygnalizacja swietlna po czym egzaminator kazal mi skrecic w lewo ustawilem sie na lewym pasie i czekalem na sygnal zielony gdy sie zapalil wjechalem na sirodek skrzyzowania i przepuszczalem auta z naprzeciwka ktore tez mialy sygnal zielony (bylo ich duuzo) nastepnie zapalilo sie czerwone swiatlo i gdy sie na nim zatrzymali pojechalem tak jak kazal egzaminator czyli w lewo, poinformowal mnie po chwili ze pojechalem na czerwonym swietle!!!
Moja sytuacja wyglądała następująco:
- przed skrzyżowaniem dostałem polecenie skrętu w lewo
- dojechałem do skrzyżowania, przed którym stały dwa auta również sygnalizujące skręt w lewo (paliło się czerwone światło)
- zapaliło się zielone światło
- dwa auta przede mną ruszyły, ja za nimi
- auta przede mną dojechały do środka skrzyżowania i czekały na możliwość kontynuowania jazdy (z przeciwka pojazdy jechały prosto)
- na skrzyżowaniu zatrzymałem się za autami przede mną
- auta ruszyły, a ja za nimi
Po zjechaniu ze skrzyżowania egzaminator przerwał egzamin. Na ARKUSZU PRZEBIEGU EGZAMINU odnotował następujące pozycje:
"3. Zachowanie przy przejeżdzaniu przez skrzyżowania:
d) przestrzeganie zasad pierwszeństwa przejazdu" oraz "5. Zachowanie w odniesienu do sygnałów świetlnych lub poleceń kierujących ruchem"
Za drugim razem sytuacja była niemalże identyczna, jednak przed skrzyżowaniem, na czerwonym świetle, stał przede mną tylko jeden samochód.
W tym przypadku również egzamin został przerwany z wynikiem negatywnym, a wytłumaczniem była pozycja 5ta:
"5. Zachowanie w odniesienu do sygnałów świetlnych lub poleceń kierujących ruchem".
z adnotacją: "zjazd ze skrzyżowania przy sygnale czerwonym".
Dowiedziałem się, że wjechałem na skrzyżowanie na sygnale zielonym, jednak opuściłem je już na czerwonym.
Co o tym sądzicie,oblany egzamin,czerwone złapało mnie na środku skrzyżowania. .Stoje pierwsza na krzyżówce chce skręcić w lewo,mam zielone wjazd na skrzyżowanie, ustepuje jadącym prosto jedzie kilka samochodów zostaje na czeronym na środku skrzyżowania,oblany egzamin,spowodowanie niebezpiecznej sytuacji