podwyższenie prędkości dopuszczalnej

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

podwyższenie prędkości dopuszczalnej

Postprzez krist67 » poniedziałek 20 sierpnia 2007, 21:46

Mam pytanie w sprawie podwyższenia dopuszczalnej prędkości na obszarze zabudowanym.Słyszałem,że znaki podwyższające prędkość np.do 70km/h dotyczą tylko samochodów osobowych i jadąc samochodem ciężarowym nadal nie będę mógł przekroczyć prędkości 50km/h.Jeżeli tak jest,to może ktoś mi powie jakie przepisy to regulują.Przejrzałem Kodeks Drogowy i nie ma tam żadnej wzmianki,że znaki te dotyczą tylko samochodów osobowych.Bo jeśli tak jest,to co ze znakami które zmniejszają prędkość dopuszczalną?Jeśli jest np.do 30km/h to ciężarówką nadal mogę jechać 50 Very Happy
krist67

Postprzez cman » poniedziałek 20 sierpnia 2007, 22:48

Rozporządzenie napisał(a):§ 27. 1. Znak B-33 "ograniczenie prędkości" oznacza zakaz przekraczania prędkości określonej na znaku liczbą kilometrów na godzinę. Dopuszczalna prędkość określona na znaku obowiązuje, z zastrzeżeniem ust. 4 i § 32, do miejsca:
1) wprowadzenia innej dopuszczalnej prędkości znakiem B-33 lub B-43,
2) umieszczenia znaku D-40 oznaczającego początek strefy zamieszkania,
3) umieszczenia znaków oznaczających odpowiednio początek lub koniec obszaru zabudowanego, o których mowa w § 58 ust. 3 i w § 114 ust. 1 pkt 1 i 2.
2. Umieszczona pod znakiem B-33 tabliczka, o której mowa w § 23 ust. 2, wskazuje, że ograniczenie prędkości dotyczy kierującego pojazdem, którego symbol znajduje się na tabliczce.
3. Znak B-33, określający dopuszczalną prędkość większą niż 60 km/h, umieszczony na obszarze zabudowanym, dotyczy samochodu osobowego, motocykla i samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem:
1) pojazdu przewożącego materiały niebezpieczne, o którym mowa w art. 20 ust. 5 ustawy,
2) pojazdu z urządzeniem wystającym do przodu więcej niż 1,5 m od siedzenia kierującego, o którym mowa w art. 20 ust. 6 pkt 2 ustawy,
3) pojazdu holującego pojazd silnikowy, o którym mowa w art. 31 ust. 1 pkt 1 ustawy,
4) motocykla, którym przewozi się dziecko w wieku do lat 7, o którym mowa w art. 20 ust. 6 pkt 3 ustawy,
5) samochodu ciężarowego przewożącego osoby poza kabiną kierowcy, o którym mowa w art. 63 ust. 2 pkt 4 ustawy.
cman

Postprzez krist67 » poniedziałek 20 sierpnia 2007, 23:24

Dzięki wielkie.W środę mam egzamin na C+E i gdybym się rozpędził do 70 to hiba byłoby po egzaminie:)Na jazdach tak się rozpędziłem i instruktor o tym uświadomił mnie,ale jakoś nie chciało mi się w to wierzyć,ale teraz przekonałem się.
krist67

Postprzez scorpio44 » wtorek 21 sierpnia 2007, 00:33

Przyznam się, że i ja o tym nie wiedziałem.
scorpio44

Postprzez _Sylwan_ » wtorek 21 sierpnia 2007, 10:39

może dlatego że nie masz kat. C :P ?
Obrazek
_Sylwan_

Postprzez dylek » wtorek 21 sierpnia 2007, 13:04

Ten zapis nie dotyczy tylko wyższych kategorii.... :D
zauważcie, że podwyższenie prędkości nie jest również dla np. motocykla z koszem czy dla samochodu osobowego z przyczepą lekką....

Jest jasno określone kto może skorzystać z podwyższenia - całą resztę dalej obowiązuje 50km/h ....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez ivytomek » wtorek 21 sierpnia 2007, 16:02

zauważcie, że podwyższenie prędkości nie jest również dla np. motocykla z koszem

hmm, a dlaczego nie jest dla motocykla z koszem (rozumiem, że chodzi o motocykl z wózkiem bocznym)? Jest napisane, że podwyższenie dotyczy motocykla, nie ma mowy o 1-śladowym motocyklu, więc chyba dotyczny wszystkich (motocykli)
ivytomek

Postprzez dylek » wtorek 21 sierpnia 2007, 22:37

ivytomek napisał(a):hmm, a dlaczego nie jest dla motocykla z koszem (rozumiem, że chodzi o motocykl z wózkiem bocznym)? Jest napisane, że podwyższenie dotyczy motocykla, nie ma mowy o 1-śladowym motocyklu, więc chyba dotyczny wszystkich (motocykli)

Thx za uściślenie - z bocznym wózkiem oczywiście dalej pozostaje motocyklem wg definicji....
Ale bywały kiedyś (ciekawe czy ktoś pamięta... :D )takie przyczepki koszowe do motocykli i to o nią mi chodziło - ciągnąc ją za sobą jedziemy już zestawem więc się nie łapiemy :D]
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Powrót do Sytuacje na drodze