Jazda po pijaku rowerem

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Jazda po pijaku rowerem

Postprzez Michuuuuu » sobota 18 sierpnia 2007, 13:40

Witam,
miała miejsce taka sytacja: w sierpniu 2006 złapali pewną osobę jadącą pod wpływem na rowerze, jakiś tydzień temu przyszedł list z informacja o odebraniu prawa jazdy. Na ile czasu zostaje odebrane prawo jazdy ? proszę o podanie sytaucji dla więcej niż 0,5 promila i dla mniej niż 0,5 promila. Czy taka osoba będzie musiała ponownie zdawać egzamin na PJ ? czy po okresie przejściowym zostaje PJ oddane ? ile okres przejściowy wynosi ? Pzdr
Podczas jazdy najważniejsze jest nie mieć ogona, ani z tyłu, ani z przodu.... ]:->
Michuuuuu

Postprzez marcij » sobota 18 sierpnia 2007, 13:59

hehe, to maja niezly poslizg. Wszystko zalezy od tego na jak dlugo odbieraja. Jesli na mniej niz rok , to potem oddaja , jesli na wiecej to trzeba zdawac egzamin. Zazwyczaj nie odbierajka na krocej niz rok , chyba ze ma sie dobre uklady. Nie jestem pewny czy z tym jest tak samo jak z punktami , ale podejrzewam , ze gdy sytuacja ta nastapila gdy kierujacy mial prawo jazdy mniej niz rok , to mozliwe ze bedzie musial od nowa robic kurs, ale tej informacji pewny nie jestem. O badaniach specjalistycznych nie wspominam.
Obrazek
marcij

Postprzez Michuuuuu » sobota 18 sierpnia 2007, 14:09

No prawo jazdy miał napewno więcej niż rok. i miał poniżej 0,5 promila.
ahha w liście zostało napisane żeby oddać w depozyt, co to oznacza ? że zostaje odebrane i bedzie musial zdawac egzamin czy oddadza mu np. po 6 mies ?
Podczas jazdy najważniejsze jest nie mieć ogona, ani z tyłu, ani z przodu.... ]:->
Michuuuuu

Postprzez Gość » sobota 18 sierpnia 2007, 14:20

ja ostatnio słyszałem, że gościu miał 3,6 promila i ma zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów na okres 7 lat [to jest liczone co 0,5 promila].... odebrali mu prawo jazdy i będzie musiał zdawać egzamin ponownie
Gość

Postprzez EgoisicBoY » sobota 18 sierpnia 2007, 14:25

bizon napisał(a): [to jest liczone co 0,5 promila]....

hm ... całkiem możliwe :P mi za 1,4 odebrali na 3 lata :?

ale w każdym bądź razie jest to taka nie pisana zasada bo w KK niema nic o tym napisane ...
EgoisicBoY

Postprzez Gość » sobota 18 sierpnia 2007, 14:30

no właśnie.. nie ma nic powiedziane w KK....
Gość

Postprzez Michuuuuu » sobota 18 sierpnia 2007, 15:33

To teraz uważajcie: czy na osobę której zabrali prawo jazdy na okres od 6 do 12 mies. będzie można ubezpieczyć samochód wraz ze wszelkimi zniżkami ?
Michuuuuu

Postprzez EgoisicBoY » sobota 18 sierpnia 2007, 16:35

tak ...

to że ktoś niema prawka nie oznacza że nie może posiadać samochodu i ubezpieczenia ;]

do tego prawko nie jest wymagane :P
EgoisicBoY

Postprzez Michuuuuu » sobota 18 sierpnia 2007, 17:22

no dobra ale przecież jak sprawdzają czy ktoś ma prawko od np. 15 lat i tyle samo bez szkodowej jazdy ?
Michuuuuu

Postprzez marcij » sobota 18 sierpnia 2007, 17:40

Jak to jak , przeciez na plastiku i tak nie masz tego wypisanego. Znizki sa przyznawane na podstawie historii z poprzedniego zakladu ubezpieczen. A jesli chodzi o dlugosc posiadania uprawnien , to nie wiem czy gdzies przy znizkach na to patrza .
Obrazek
marcij

Postprzez gardziej » poniedziałek 20 sierpnia 2007, 04:01

list swoja droga, jeszcze czeka go wyrok sadowy. i sad zasadzi, czy dotychczasowe nieposiadanie prawka bedzie wliczony w wyrok czy nie. nie jest to problem, bo pewnie od 2 do 5 lat dostanie zakazu na prowadzenie pojazdow mech. plus grzywne :)
gardziej

Powrót do Luźna gadka