przez lolik » czwartek 30 kwietnia 2009, 15:44
Witam!
Kurs zrobiłam w auto szkole Agma - na ul. Pomorskiej.
Plusy:miła atmosfera, dobra lokalizacja, młodzi instruktorzy - stosunkowo mili, (polecam pana Bartka, Tomka i Marcina). Najlepiej mi się jeździło z panem Bartkiem- punktualny, skupiony na jeździe, spokojny i cierpliwy, zaangażowany w nauczenie kogoś jak jeździć i otwarty na propozycje gdzie pojedziemy i co zrobimy.
Placyk blisko auto szkoły, jakieś 10-15 min. drogi. 1 godz. wystarcza na dojazd do placyku, poćwiczenie rękawa i górki oraz na powrót do szkoły nawet czasem można zaliczyć parkowanie ale to zależy od ruchu na drodze :wink: .
Kurs teoretyczny odbył się szybko, bez zbędnego rozciągania w czasie. Możliwość ćwiczenia testów na komputerze.
Minusy: często jazdy zaczynały się później i kończyły wcześniej, ale to zależało w dużej mierze od instruktora. Brak punktualności mnie najbardziej wkurzał w każdym razie w tej szkole. Jazdy częściowo tylko po trasach egzaminacyjnych, jest to w jakimś stopniu związane z tym, że placyk jest poza obszarem typowych tras egzaminacyjnych...dlatego jak ktoś chce pojeździć po śródmieściu i zaliczyć placyk to trzeba wziąć 2 godziny. Trzeba samemu się dopominać o jazdę po "trudnych trasach", a jeśli ktoś nie wie gdzie takowe są to jest problem...Tutaj też dodam aby nie wyszło, że ta szkoła jest beznadziejna, że to też zależy od instruktora, np. pan Tomek od początku wozi kursanta po najtrudniejszych skrzyżowaniach w łodzi... Tak czy owak nie ma jednej strategii uczenia kursantów tak wiec to jest minusem.
Po 1 niezdanym egzaminie postanowiłam wziąć dodatkowe jazdy nie tylko w mojej "macierzystej" auto szkole ale spróbować gdzieś jeszcze i tak trafiłam, po wnikliwej lekturze informacji na forum do auto szkoły Łaciński.
Plusy muszę przyznać, że byłam bardzo mile zaskoczona tym, że podane informacje na forum się potwierdziły. Atmosfera super, jeździłam z panem Stanisławem - bardzo sympatyczny, spokojny i zaangażowany w naukę-polecam!Przede wszystkim punktualność a nawet czasem doliczone dodatkowe minuty, trasy trudne, egzaminacyjne. Wszystkie sytuacje na drodze które sprawiały mi trudność powtarzaliśmy 2, 3 razy, dosłownie wracaliśmy na to samo skrzyżowanie i znów ćwiczyłam ten sam manewr. Pan Stanisław był jak egzaminator mówił gdzie jedziemy a ja sama musiałam wykonać manewr bez jego podpowiedzi w stylu: zmień pas na lewy, włącz kierunkowskaz, jedź prosto i teraz skręć... W końcu poczułam że to ja prowadzę a nie jestem osobą od wykonywania poleceń.
Minusy placyk jest daleko. Jest tylko 3 instruktorów tak wiec trzeba się umawiać z 2 dni wcześniej na jazdę. Ustalenie godziny też może być problemem, w tygodniu można jeździć w zasadzie po południu z tego co ja zauważyłam.
Dodam, że w tej auto szkole wzięłam chyba z 5 godzin tak więc nie przedstawię zapewne całego wachlarza plusów i minusów jakie może wskazać osoba która robiła tam kurs...
Po moim 2 niezdanym egzaminie postanowiłam poszukać jeszcze innej szkoły i tak trafiłam do Agry. Zdecydowałam się na tą auto szkołę ze względu na placyk.
Plusy: bardzo blisko placyk, to było dla mnie bardzo ważne, bo na egzaminie poległam na górce :cry:. Kolejnym plusem, zresztą zauważonym przez innych, jest położenie auto szkoły, w zasadzie nie ważne gdzie się jedzie to i tak jest się na trasie egzaminacyjnej. To też było dla mnie istotne.
Jeździłam z panem Andrzejem, bardzo sympatyczny i energiczny pan w średnim wieku 8). Jeździliśmy po trudnych skrzyżowaniach i oczywiście po trasach egzaminacyjnych. Widać jest w tym instruktorze zaangażowanie i pasje w uczeniu (to tak jak pan Stanisław z auto szkoły Łaciński). Bardzo miło wspominam z nim jazdy :yes:. Potrafił na bieżąco mówić co robi się źle a co dobrze bez czarowania.
Minusy dodatkowe godziny kosztują więcej niż w innych auto szkołach, jazda potrafi się zacząć troszkę później.
Raz jechałam z panem (chyba) Sławkiem, taki młodym, średnio miły.
Tak jak w przypadku auto szkoły Łaciński wzięłam w tej auto szkole niewiele dodatkowych godzin, chyba z 6, tak więc nie dostrzegłam innych plusów i minusów.
Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru auto szkoły! :D
24.02.2009r. egzamin teoretyczny :)
09.02.2009r. egzamin praktyczny I podejście [placyk :), miasto :(]
21.03.2009r. egzamin praktyczny II podejście [placyk :(]
27.04.2009r. egzamin praktyczny III i ostatnie podejście :D [placyk :), miasto :)]