Wymiana prawa jazdy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Wymiana prawa jazdy

Postprzez karolina855 » środa 10 czerwca 2015, 19:50

Mam takie pytanie czy to prawda, że należy wymienić polskie prawo jazdy na angielskie? Posiadam prawo jazdy kategorii B zrobione trzy lata temu w Polsce. Od prawie roku mieszkam w Anglii i tam się nim posługuję. Ostatnio trafiłam na dziwny artykuł, że trzeba coś takiego zrobić. Nie mogę sobie przypomnieć gdzie to dokładnie czytałam, ale mimo wszystko mętlik w głowie jest. Czy miał ktoś taki problem? Bardzo proszę o pomoc ;)
karolina855

Re: Wymiana prawa jazdy

Postprzez marekzegarek » środa 10 czerwca 2015, 19:59

Co należy zrobić aby wymienić polskie prawo jazdy na brytyjskie?
1.Wpisać frazę w wyszukiwarkę "jak wymienić polskie prawo jazdy na brytyjskie"

Serio, czy to było aż takie trudne?
marekzegarek

Postprzez micholes » czwartek 11 czerwca 2015, 00:09

Chciałbym się dowiedzieć, gdyż sprawa również dotyczy wymiany prawka, czy jeśli data ważności kończy się 29 czerwca tego roku to czy nowe prawo jazdy będzie z datą 30 czerwca czy też data będzie między datą złożenia (26 maja) a datą otrzymania SMS z informacją o odbiorze (9 czerwca)????? Jeśli chodzi o mnie to fajnie by było gdyby była kontynuacja ale podejrzewam, że tak nie jest. Pozdrawiam.
micholes

Postprzez Eizzy » czwartek 11 czerwca 2015, 08:38

Dwa miesiące temu minął rok odkąd przeprowadziłam się do UK. Równo po roku zgłosiłam się do DVLA o wymianę prawka bo tak mi podpowiedzieli znajomi, którzy już dłużej tam mieszkają. Wypełniłam odpowiedni formularz i po kłopocie. Może poczytaj coś na http://www.emano.co.uk/czy-wymagana-jes ... jskie.html tam jest to lepiej wyjaśnione, albo popytaj rodziny/znajomych z UK. Na pewno coś Ci podpowiedzą ;)
Eizzy

Postprzez pasqudek » czwartek 11 czerwca 2015, 18:41

Nie trzeba wymieniac. Zgodnie z dyrektywa Unii, kraje UE musza honorowac pj wydane na terenie UE.
pasqudek

Powrót do Luźna gadka