Witam, lubie bardzo pieniadz a jeszcze bardziej obliczac zyski z pewnych interesow i zabralem się za obliczenia ile to na szkole jazdy zarobie.
Obliczylem... i cos za pieknie by to wygladalo, moze koledzy troche skoryguje moje obliczenia.
Szkole jazdy zakładamy na osiedlu (nie w centrum), na takim osiedlu tez troche "wiary" jest. Czesto bywa na nich po 2-3 szkoly gdzie chodzi okolo 500-700 osób. Wiec nie jest to odludzie.
Co potrzebujemy aby rozkrecic interes:
- własny samochód koszt: 50 000 zł
- reklama na samochodzie koszt: 200 zł
- pedały przystosowane do L koszt: 200 zł
- wmontowanie gazu koszt: 2000 zł
Co jeszcze nam jest potrzebne (koszt miesieczny):
- sala + biuro (najlepiej zaplacic szkole za udostepienie tego) koszt: 300 zł
- łuk, lokalizacja na osiedlu (nie zadne centrum) koszt: 700 zł
- ZUS dla siebie koszt: 800 zł
- telefon, abonament koszt: 50 zł
Dowiadywałem się ile osób przychodzi do takiej jednoosobwej szkoly miesiecznie, zlokalizowanej wlasnie w takim położeniu jakie robie obliczenia bez zadnej wielkiej reklamy (tylko ulotki, plakaty). Jest to liczba od 7-12, średnia 10 osób.
Jakie koszta musimy poniesc przez tych kursantów?
Licze, że każdy kursant wyjezdzi 300 km (wlasnie duzo czy malo?) i samochod spali 10 l gazu (tyle palil samochod mojego instruktora).
Cena gazu 2,15 zł.
Kazdy kursant wyjezdza 300 km czyli 30l gazu.
Jeden kursant wyjezdza gazu na 65 złotych
10 osób wyjezdzi 650 złotych.
Jakie mamy jeszcze wydatki? Mi się wydaje że tyle.
Mamy: sale, biuro, łuk, zus dla siebie oraz koszt paliwa.
Ile nas to wszystko kosztuje ?
Wkład na dzień dobry:
52 400 zł (auto, reklama, pedaly, gaz)
Wkład miesieczny:
1850 zł (sala, biuro, łuk, zus, paliwo)
Teraz zyski.
Jak już powiedziałem przychodzi do nas 10 osób. Cena kursu to 1400 zł + lekarz.
10 osób zostawi u nas 14 000 złotych minus podatek (19%?) zostaje nam 11 340 złotych.
Jesli odejmiemy wydatki (1850 zł) od zysków (11 340 zł) zostanie nam magiczna suma 9490 złotych. Duzo, bardzo dużo wrecz nie możliwe. Ale jedziemy z koksem dalej.
Jeśli przez 12 miesiecy utrzymamy szkole jazdy na dobrym, srednim poziomie 10 osob na miesiac da ona nam zyski rzędu (9490 zł x12 = 113 880 zł)
Teraz wydatki roczne:
- przeglad odpada mamy nowe auto
- wymiana sprzegła raz na dwa miesiace, czyli 6 razy w roku koszt: 6x200 zł = 1200 zł
- ubezpieczenie OC i AC koszt: 2500 zł (cos koło tego płaci moj instruktor)
- różne wymiany w samochodzie, no własnie ale na jaka sume ? Chyba 5000 zł wystarczy
Wydatki roczne razem: 8700 złotych.
Od sumy 113 880 zł - 8700 zł = 105 180 złotych rocznego zysku.
Zainwestowana suma 52 400 zwraca nam sie juz po roku i to dwukronie. Miesiecznie zarabiamy około 8500 zł.
Wiadomo, ze człowiek wszystko nie wie, sa to obliczenia na bazie wiedzy jaka posiadam, możliwe ze jakies sumy są za niskie, badz za wysokie. Moze o czyms zapomnialem? Bardzo proszę o korygowanie błedów, dodawanie swoich opini co jest tutaj nie tak.
Chce zrobic rowniez inne obliczenia, ale musze wiedziec ile zarabia instruktor na godzine ze swoim samochodem, liczac ze ja place mu ubezpieczenie tego samochodu, oraz zwracam cene gazu jaka wyjezdzi.
Mam nadzieje ze sie nie wyglupilem i moje obliczenia nie odbiegaja az tak bardzo od rzeczywistosci.
Czekam z niecierpliwoscia na odpowiedzi w tym temacie.
Pozdrawiam