Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez ks-rider » piątek 06 października 2023, 11:07

Cyryl8 napisał(a):piszesz to do gościa, który całe życie mieszkał we Wrocławiu.

pamiętam jeszcze bicie rekordów Polskim Fiatem na naszej autostradzie:

Tez pamietam, trwalo24 h ! Transmitowano na TVP1 bo zadko kto mial TVP 2 :mrgreen:

Cyryl, a tak miedzy nami, czego ten test dowiodl ?

KAzde inne auto bez jakiegokolwiek przygotowania tez zrobilo by ten dystans, ba i moze nawet w lepszym czasie :mrgreen: Tyle, ze na zachodzie nikt sie w takie rzeczy nie bawil, bo ipo co ?

:wink:
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » sobota 07 października 2023, 14:31

Pamiętam reakcje Włochów, którzy powiedzieli, że nie stać ich na tak długie wynajęcie autostrady.
Na torach, gdzie są głównie zakręty nie byłoby możliwości pobicia rekordu.
To taki ówczesny przekop mierzei.

Bicie rekordu trwało dwa tygodnie od 15 do 30 czerwca.

Poprzedni rekord należał do Simki Aronde, więc ktoś tam się tym bawił.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » środa 11 października 2023, 02:49

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/ak ... ad/vmxrp79

Koleś pod koniec 2021r. rozpędził się na niemieckiej autostradzie swoim Bugatti Chironem do 417 km/h i zrobił to... legalnie. Sprawą zainteresował się niemiecki rząd.

Ale mam nadzieję, że nic się nie zmieni. W końcu tuż za rogiem mamy jedyny w skali światowej kraj gdzie można swoim autem wcisnąć gaz do dechy i poczuć niczym nie skrępowaną WOLNOŚĆ! Nie można tego odbierać.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » środa 11 października 2023, 09:33

Blacksmith napisał(a):...można swoim autem wcisnąć gaz do dechy i poczuć niczym nie skrępowaną WOLNOŚĆ! Nie można tego odbierać.

pamiętaj tylko, że wolność jednych może spowodować zagrożenie dla innych.

jazda po prostej z dużą szybkością, to są tylko wartości pojazdu, a nie umiejętności kierowcy.

w Niemczech jest sporo torów na których można bez szkody dla innych sprawdzić możliwości pojazdu, ale co najważniejsze zweryfikować swoje umiejętności oraz czego się nauczyć.
https://www.youtube.com/watch?v=GwCIEjdzvCk

ale to tylko zrozumieją ludzi, którzy oprócz prostej potrafią jeździć na zakrętach, do tyłu też.

jakbyś wszedł na pałac kultury w Warszawie i skoczył to osiągniesz podobną prędkość przy ziemi.
cena na taras widokowy to 20 zł, a cena Bugatti Chiron 4 mln $.
no i poczucie wolności (na Twoja kieszeń) przy spadku swobodnym o wiele większe.

myślę, że za wartość tego Bugatti spokojnie gość mógłby włączyć się do takiej zabawy i jeszcze by mu zostało na jakieś BMW:
https://www.youtube.com/watch?v=xVBVzPrRpw0

ciekawe czy jest jakiś kraj na świecie, w którym nieskrępowaną WOLNOŚĆ poczułby na ulicy bokser?

u nas poczucie wolności kończy się tak i to całkiem niedawno:
https://spidersweb.pl/autoblog/bmw-sebk ... idve_2LdJY
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 13 października 2023, 02:58

Pierdu Pierdu.... A w Niemczech dalej jest ta wolność i nikt jej nie odbiera. Widzę, że bardzo Ci jest ona nie na rękę tak samo jak dostęp do broni w Texasie.
To, że znajdą się pojedyncze jednostki naginające tą wolność to ABSOLUTNIE nie znaczy, że można tą wolność odbierać wszystkim pozostałym!! Precz z karaniem mas przez błędy jednostek! Precz z wrzucaniem wszystkich do jednego worka!

Możesz zostać władcą Polski, możesz odebrać Polakom prawo do broni, noży, łyżek i widelców! Możesz ustalić prędkość na autostradach do 30km/h. Ale nie odbierzesz tego innym ludziom poza Polską!!
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » piątek 13 października 2023, 07:48

Blacksmith napisał(a):...Widzę, że bardzo Ci jest ona nie na rękę tak samo jak dostęp do broni w Texasie...

różnica między nami jest taka, że Ty w tej wolności widzisz tylko to:
ja mogę mieć broń,
ja mogę jeździć 400 km/h.
i nic więcej.

a ja widzą to tak:
inni mogą mieć broń,
inni mogą jeździć 400km/h.
i to może stanowić zagrożenie nie tylko dla mnie.

na przykład tacy jak Ty,
nie znam się na broni, ale o ruchu drogowym trochę i z tego co piszesz wnioskuję, że Twoje umiejętności są niewystarczające do jechania 150 km/h, nie mówiąc o 400 km/h.
podejrzewam, że z bronią podobnie.
pierwsze trzeba mieć umiejętności, drugie być odpowiedzialnym.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » piątek 13 października 2023, 16:56

Blacksmith napisał(a):...W końcu tuż za rogiem mamy jedyny w skali światowej kraj gdzie można swoim autem wcisnąć gaz do dechy i poczuć niczym nie skrępowaną WOLNOŚĆ! Nie można tego odbierać.

jedna uwaga: to nie jest nieskrępowana wolność, bo tylko na autostradach.
jeżeli ma być rzeczywiście nieskrępowana, to niech będzie wszędzie i poza autostradami i w obszarach zabudowanych i w strefach zamieszkania.

nie można tego odebrać!
Cyryl8

Postprzez ks-rider » piątek 13 października 2023, 18:14

Cyryl8 napisał(a):jedna uwaga: to nie jest nieskrępowana wolność, bo tylko na autostradach.
jeżeli ma być rzeczywiście nieskrępowana, to niech będzie wszędzie i poza autostradami i w obszarach zabudowanych i w strefach zamieszkania.

nie można tego odebrać!

Cyryl,

umowmy sie, ze;

ja osobiscie wdoopiemamto, czy ktos inny jedzie 400 km/h +, czy mniej. Jego sprawa, choc zdaja sobie sprawe z tego jak bardzo moze to byc niebezpieczne. Mam do tego tez prawo i wyobraz sobie, ze czasami z tego przywileju korzystam, mimo, ze moj SL na razie rozwija jedynie

257 km/h

Z Moturem jest juz troche inaczej, bo na 285 km/h sie konczy. I wara tym, ktorzy chca mnie tego przywileju pozbawic. Ale to zrozumiesz dopiero, gdy sam masz taki pojazd.

Taka prawda

ks-rider

Postprzez gumik » piątek 13 października 2023, 20:48

A ja uwielbiam zostawiać śmieci tam gdzie siądę.

Żrę maka, jeb papierki przez okno.
Śmieci z domu? Po co się fatygować do śmietnika jak można do rowu pie...ć.
Mam szczęście że mieszkam przy rzece. Ścieki prosto do niej. Po co płacić?

Dlaczego nie pozwalacie mi być wolnym!?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Blacksmith » sobota 14 października 2023, 01:19

gumik napisał(a):Żrę maka, jeb papierki przez okno.

Sztuczna inteligencja może nam to zobrazować.

"Narysuj gumika jedzącego hamburgera i wyrzucającego papierki za okno"

Obrazek
Blacksmith

Postprzez mp0011 » sobota 14 października 2023, 09:13

Ja tam lubię oponami w piecu palić, a mi pany nie pozwalajo.
Gdzie moja wolność...? Ratunku, uciskają mnie!
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Cyryl8 » sobota 14 października 2023, 10:06

ks-rider napisał(a):1. ja osobiscie wdoopiemamto, czy ktos inny jedzie 400 km/h +, czy mniej. Jego sprawa, choc zdaja sobie sprawe z tego jak bardzo moze to byc niebezpieczne...

2. Z Moturem jest juz troche inaczej, bo na 285 km/h sie konczy. I wara tym, ktorzy chca mnie tego przywileju pozbawic...

kompletnie się nie rozumiemy.

1. czy zdasz sobie sprawę, że jazda 400 km/h może być niebezpieczna dla innych dopiero wtedy gdy poszkodowanym będziesz Ty lub ktoś z Twoich bliskich?
przecież z taką prędkością może jechać ktoś, kto wczoraj zdał egzamin na prawo jazdy za ósmym razem, po przyjeździe z Afryki skwarnej lub gór czy stepów Azji.

2. zła interpretacja, bo użyłeś tu zaimka "mnie".
znasz trochę użytkowników dróg, sam przyznaj ilu na 100 motocyklistów jest gości, którzy potrafią jeździć 285 km/h bezpiecznie dla siebie i innych?
przepisy nie dotyczą tylko Ciebie.

byłem za podwyższeniem wieku emerytalnego, mimo że sam musiałbym dłużej pracować, ale żyjemy coraz dłużej, jesteśmy sprawniejsi od poprzedników i obniżenie wieku emerytalnego jest klątwą dla młodych, ale według mnie ważniejsze jest dobro ogółu od dobra jednostki.
Cyryl8

Postprzez gumik » sobota 14 października 2023, 12:58

Blacksmith którego wolność jest niebezpieczna dla innych ludzi.
Screenshot_20231014-125051.jpg
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » sobota 14 października 2023, 17:50

a mi pasuje to:
łuk tyłem w ruchu drogowym, dwóch wolnych ludzi.

https://www.youtube.com/watch?v=3MWY2-7fq3c
Cyryl8

Postprzez ks-rider » sobota 14 października 2023, 20:59

Cyryl8 napisał(a):a mi pasuje to:
łuk tyłem w ruchu drogowym, dwóch wolnych ludzi.

https://www.youtube.com/watch?v=3MWY2-7fq3c

Przepieknie ! :mrgreen: Dwoch debili na drodze.

Cyryl, poprzednim motocyklem - ten sam model, tylkociut mniejszy silnik jezdzilem z predkoscia 280 km/h. Nowszym, ciut szybszym jakos nie mam tej potrzeby, ale gdy mnie najdzie, to chce miec ta mozliwosc.

Kumam o co Ci chodzi ale jak wiesz, czasami mamy inne poglady :mrgreen:

ks-rider

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka