Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Blacksmith » czwartek 11 maja 2023, 00:20

Nie bardzo rozumiem. Co z tego, że jesteśmy w UE?
W USA... największej potędze i wzorze demokracji funkcjonuje kara śmierci. USA należy do ONZ i wielu innych organizacji broniących praw człowieka. Jakoś nie widzę aby rzucano gromami w USA z tego powodu. Tak samo w Japonię gdzie też funkcjonuje kara śmierci.
A co do UE to UE pewnie zaprotestuje i na tym się skończy. Tak samo jak Węgry będące otwarcie zwolennikami Rosji jakoś większych problemów z tego powodu nie mają.

Jedna rzecz też mnie zastanawia... Dlaczego jesteś przeciwnikiem humanitaryzmu? To co będzie wiele wiele lat przeżywał w więzieniu morderca 8 letniego Kamila to nawet nie jesteś w stanie objąć umysłem. Kara śmierci tak naprawdę uchroni go przed dużym złem. Moment i będzie miał spokój. Dlaczego aż tak bardzo pragniesz przeżywania ciągłego piekła dla tego człowieka? Gdzie Twoja empatia??
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » czwartek 11 maja 2023, 05:36

Kompletnie nie rozumiesz jak działa UE.
Jeżeli popełnisz coś na terenie USA podlegasz pod ich prawo, tam będziesz sądzony i jeżeli dostaniesz np. 10 lat, to muszsisz to odsiedzeć, jedynie możesz wnioskować o odbyciu kary we własnym kraju.
Natomiast jeżeli popełnisz jakieś przestępstwo w Niemczech, to polskie władze mogą ubiegać się o Twoją ekstradycję, żebyś za czyn w innym kraju UE był sądzony w Polsce, bo w założeniu system prawny w UE został ujednolicony.
Jednak po manipulacjach obecnej władzy przy systemie sądownictwa tak już nie jest.
Z tego co ja wiem był już jeden przypadek, w którym inny kraj UE odmówił ekstradycji pospolitego przestępcy do Polski, bo zdaniem ich sądu nie miał zagwarnatowanego bezstronnego procesu.

Przypomnę, że poza UE ekstradycję stosuje się tylko w wypadku, gdy popełnisz przestępstwo w naszym kraju, a zostaniesz ujęty w innym, z którym mamy podpisaną umowę ekstradycyjną.

Najbardziej cyniczne jest to, że ustawa w obronie maltretowanych dzieci, która ma zapobiegać takim przypadkom leży w sejmie od lat i nic się z nią nie dzieje, według Rzecznika Praw Dziecka system działa bez zarzutu tylko w Polsce ginie z tego powodu średnio około 30-40 dzieci.

Wygląda że obecna władza, podobnie jak Ty, jest tak zafiksowana na punkcie kary śmierci, że ważniejsze dla niej jest karanie niż przeciwdziałanie.

Choćbyśmy przywrócili palenie na stosie, łamanie kołem życia temu dziecku nie wrócimy, sprawca może otrzymać dożywocie bez możliwości wcześniejszego zwolnienia, co spowoduje, że nikogo więcej nie skrzywdzi i cel zostanie osiągnięty.

Mamy połowę roku i do grudnia jest jeszcze 15-20 dzieci do uratowania, ale to mniej medialne i nie da takiego efektu wyborczego jak puste obietnice, bo wspomnianej ustawy rządzący nie zamierzają wyciągnąć z zamrażarki sejmowej.

Pomyśl o nich, bo moim zdanie z tą empatią coś u Ciebie nie tak.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » czwartek 11 maja 2023, 08:01

Cyryl8 napisał(a):Choćbyśmy przywrócili palenie na stosie, łamanie kołem życia temu dziecku nie wrócimy, sprawca może otrzymać dożywocie bez możliwości wcześniejszego zwolnienia, co spowoduje, że nikogo więcej nie skrzywdzi i cel zostanie osiągnięty.

Bylbym za ! NA pierwszy ogien tego karliputa z kotem i jego przydoopasow !

Cyryl, strasznie naiwny jestes. Zadna kara nie straszy kogos, kto ma nierowno pod kopula, bo on mysli inaczej.

:wink:
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » czwartek 11 maja 2023, 17:12

ja nie piszę o odstraszającym elemencie kary, bo to jest bardzo wątpliwe, jak sam piszesz, ale o ustawie, która ma usprawnić opiekę nad dziećmi, których rodziny są notowane, zbudowanie centralnego rejestru, aby informacje były powszechnie dostępne dla służb opieki, a przenosiny z miejsca na miejsce (jak w tym przypadku) nie spowodowały anonimowości i jeszcze wiele innych elementów.

ustawa ta leży od chyba 5 lat w zamrażarce sejmowej, bo ile głosów można dzięki niej zyskać?
szkoda zachodu, to tylko 30-40 dzieci rocznie, które i tak nie mają prawa wyborczego.

a może ta ustawa by uratowała życie tego dziecka.
nie wiem, ale byłaby większa szansa z nią niż bez niej.
lepiej uratować choć jedno dziecko niż wykonywać 30 kar śmierci.

poza tym jest jeszcze wiele dzieci w podobnych rodzinach.
zamiast dać ten projekt ustawy pod konsultacje i do głosowania, trzepiemy pianę o karze śmierci, która i tak nie zostanie wprowadzona, bo to są tylko działania pozorowane pod publiczkę i naiwnych.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » piątek 12 maja 2023, 18:15

Blacksmith napisał(a):Nie bardzo rozumiem. Co z tego, że jesteśmy w UE?
W USA... największej potędze i wzorze demokracji funkcjonuje kara śmierci. USA należy do ONZ i wielu innych organizacji broniących praw człowieka. Jakoś nie widzę aby rzucano gromami w USA z tego powodu. Tak samo w Japonię gdzie też funkcjonuje kara śmierci.

Jedna rzecz też mnie zastanawia... Dlaczego jesteś przeciwnikiem humanitaryzmu? To co będzie wiele wiele lat przeżywał w więzieniu morderca 8 letniego Kamila to nawet nie jesteś w stanie objąć umysłem. Kara śmierci tak naprawdę uchroni go przed dużym złem.

Powiedz mi, w ktorym momencie USA jest wzorcem demokracji ? Podyskutuj soebie tam z jakimkolwiek policjantem gdy Cie zatrzyma, zobaczysz jak szybko zmienisz o tej demokracji zdanie !

Dwa, sa stany gdzie kara smierci jest a sa takie gdzie jej niema - dziki kraj !

Z tym upierdliwym zyciem umilonym przez wspolosadzonych, to nie musisz w towierzyc, mam kilku znajomkow ktorzy siedzieli i opowiadali, ze nawet ci pedofile mieli " normalne " zycie.

ks-rider

Postprzez Cyryl8 » piątek 12 maja 2023, 22:58

Blacksmith napisał(a):... Dlaczego jesteś przeciwnikiem humanitaryzmu?...

tutaj jeszcze dodam jedno.

humanitaryzm na który się powołujesz to egalitaryzm, braterstwo, a przede wszystkim idea ciągłego doskonalenia się rodzaju ludzkiego.
nie stagnacji, ale właśnie rozwoju.
jak mamy być lepsi jako społeczeństwo, jako całość jeżeli mamy akceptować karę odbierania życia, które to (odbieranie życia drugiemu) nie jest akceptowalne.

nie wiem czy czytałeś (lub oglądałeś) Grę o Tron; na początku jest kwestia domniemanych dezerterów z nocnej straży na których Lord Ned Stark nakłada karę śmierci i sam ją wykonuje, aby nie kalać sumienia innych.

wśród podstaw przyczyn zniesienia kary śmierci między innymi nie jest to jaki będzie miała ona wpływ na skazanych, ale przede wszystkim jak będzie ona wpływała na nas.
czy sami zabijając możemy się rozwijać i czy będziemy nadal ludźmi humanitarnymi?

trzeba pamiętać, że nasz świat - Europa się zmienia:
w roku 2001 mieliśmy w Polsce 1 325 morderstw,
w roku 2021 już tylko 625.
więc prawo do tego się dostosowuje.

natomiast w twoich wymarzonych Stanach w 2020 roku nastąpił gwałtowny wzrost zabójstw o 29,4% licząc rok do roku.
liczba zabójstw w 2020 roku była najwyższa od wczesnych lat 90-tych, gdy liczba zabójstw utrzymywała się na poziomie ponad 23 tys. rocznie.
w przeliczeniu na mieszkańców jest to około cztery razy więcej niż u nas.

nauczmy się doceniać to co mamy.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » piątek 12 maja 2023, 23:19

Cyryl8 napisał(a):jak mamy być lepsi jako społeczeństwo, jako całość jeżeli mamy akceptować karę odbierania życia, które to (odbieranie życia drugiemu) nie jest akceptowalne.

nie wiem czy czytałeś (lub oglądałeś) Grę o Tron; na początku jest kwestia domniemanych dezerterów z nocnej straży na których Lord Ned Stark nakłada karę śmierci i sam ją wykonuje, aby nie kalać sumienia innych.

wśród podstaw przyczyn zniesienia kary śmierci między innymi nie jest to jaki będzie miała ona wpływ na skazanych, ale przede wszystkim jak będzie ona wpływała na nas.

Cyryl,

osobiscie jestem zwolennikiem kary smierci. Zaznaczym, ze gdyby odemnie zalezalo, to za pewne przestepstqa natychmiast bym ja wprowadzil

1. Wszelaki terroryzm

2. Morderstwa / zabojstwa ze szczegolnym okrucienstwem

Wpierwszym przypadku nie stawial bym delikwenta nawet przed sadem tylko na dziendobry wymoerzyl jedyna i sprawiedliwa kare.

Aby nie kalac swego sumniena moglbys " zatrudnic takiego popapraca, ktory siedzi juz za morderstwo. Jemu nie robilo by to najprawdopodobniej roznicy a TY mialbys czyste rece.

U mnie na wsi bylniedawno proces. Matka malego dziecka - notabene Polka ze swoim freund'em przypalali dzieciaka na elektrycznej kuchence, glodzili, lamali kosci.

Co ja z taka qurfa bym zrobil ? nawet nie bede pisal, bo to co zrobila swemu dziecku to byl by przyslowiowy pikus !

ks-rider

Postprzez Cyryl8 » sobota 13 maja 2023, 05:51

ks-rider napisał(a):...Co ja z taka qurfa bym zrobil ?...

A co my, w tym wypadku wy, zrobiliście aby do tego nie doszło?
Jaka by nie była kara dla rodziców nie wymaże z pamieci dziecka ran fizycznych i traumy psychicznej krzywdy że strony osoby najbliższej.

Oczywiście rodzicom oprócz wyroku więzienia są odbierane prawa rodzicielskie, należy jednak pamiętać, że tych czynów najczęśiej dopuszczają się osoby, które same w dzieciństwie zaznały przemocy.

Skupiając się na karaniu rodziców może nam umknąć ważniejsza rzecz: Jeżeli się takiego dziecka nie otoczy właściwą opieką, to w przyszłości może podobnie traktować swoje dzieci.

Obraz tego co było nie może nam przesłonić obrazu tego co będzie.
Moim zdaniem lepiej zbudować takie mechanizmy ochrony, które ograniczą takie rzeczy do minimum.
Bo jak świat światem ludzie źli byli i będą, ale trzeba poprzez budowanie prawa uniemożliwić im krzywdzenie innych.

Natomiast co do karania:
Jakiś czas temu w Polsce zrobiono przepis na mocy którego zabierano byłym funkcjonariuszom komunistycznym emerytury w zamian dając te minimalne.
Byłem i jestem temu przeciwny, bo:
1. tych ludzi nie zostało już wielu,
2. my (ja) okazujemy się takimi samymi małymi, zawistnymi skurcza...mi jakimi oni byli.

Ja doskonale pamiętam kto donosił na moim roku na studiach, kto w każdym zakładzie pracy, czy w drużynach sportowych pisał sprawozdania.
Uważam ich za małych, podłych ludzi, ale nie chcę aby podobne odczucia mną rządziły. Nie chcę być takim jak oni lata temu.

Dodam, że to prawo zrobili ludzie tak zacietrzewieni zemstą i takskupieni na karaniu, że zrobili to bardzo źle.

Dzisiaj osoby którym zabrano te emerytury niesłusznie (sprzątaczkom z komend i posterunków MO, czy byłym siatkarzom Gwardii Wrocław, którzy przez całą karierę sportową byli na fikcyjnych etatach milicyjnych), a co ważniejsze i ci którzy faktycznie niszczyli ludzi dzisiaj w procesach odzyskują dawne apanaże, co więcej jeszcze im wypłaca się odszkodowania z naszej - podatników kasy.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » sobota 13 maja 2023, 08:14

jeszcze przypomnę, że spadek liczby morderstw w naszym kraju nie jest wynikiem zmian w prawie (tym bardziej powrotu kary śmierci), nie jest wynikiem lepszego uzbrojenia społeczeństwa (powszechnego dostępu do broni), ale to rezultat dojrzewania i zmiany myślenia społeczeństwa, które bez pomocy państwa i prawa samo doskonale sobie daje radę.

przypomnę, że podobne zmniejsza się ilość kradzieży.
w 1993 roku w Polsce skradziono ponad 60 tysięcy pojazdów, a w 2021 około 7 000.
a kary nic się nie zmieniły.

więc zamiast majstrować przy prawie, opowiadać bzdury o karze śmierci (której i tak nie ma możliwości przywrócenia, dopóki jesteśmy w UE), czy o broni, nie lepiej uświadamiać i edukować?
co jak widać po statystykach jest o wiele bardziej skuteczne.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » sobota 13 maja 2023, 08:42

Cyryl,

tam gdziepracuja ludzie tam pojawiaja sie bledy. Urzad mial, a ktos olal sprawe.

Ja w swoim zyciu dostalem " wpierdöl " od starych nie raz inie dwa, imi jakos nie zaszkodzilo. Obecnie widze i mam obraz jak wyglada bezstreßowe wychowanie karyn i sebixow i rece czysami mozna zalamac.

Co do kradzionych pojazdow. W Rosji infrastruktura nastepuje powoli ale nastepuje. Polepszenie drog zmniejsza techniczne zmeczenie pojazdow przez co maleje popyt. Obecnie w wiekszosci kradziezy, kradzione sa jedynie na czesci. Europa podzielila sie tez na wschod i poludniowy zachod ( polnocne kraje Afryki).

ks-rider

Postprzez Cyryl8 » sobota 13 maja 2023, 14:14

Czyli uważasz, że to co się stało było OK?

Teraz wystarczy wykonać karę śmierci, a te 15-20 dzieci, które zginą do końca tego roku wpiszą się w błąd statystyczny?

Najwyżej wykonamy więcej kar śmierci.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » sobota 13 maja 2023, 17:16

Cyryl8 napisał(a):Czyli uważasz, że to co się stało było OK?

Teraz wystarczy wykonać karę śmierci, a te 15-20 dzieci, które zginą do końca tego roku wpiszą się w błąd statystyczny?

Najwyżej wykonamy więcej kar śmierci.

Mam wrazenie, ze cos ze zrozumieniem....

Kara smierci dla przypadkow wymienionych w punkcie 1 i 2. Gdzie wyczytales, ze za przestepstwa na dzieciach zadam kary smierci ?

Rownie dobrze mozna do wrobli strzelac z dzial / armat ! Gdzie wyczytales, ze to co siestalo uwazam za OK ?

ks-rider

Postprzez Blacksmith » sobota 13 maja 2023, 17:38

Co do zabójstw to myślę, że wynika to ze zmiany czasów. Po pierwsze obecnie techniki kryminalistyczne są dużo lepsze niż w latach 90-tych, szczególnie na ich początku. Ktoś kto np. planuje zabójstwo ma tego świadomość. Po drugie zlikwidowanie Milicji i wprowadzenie Policji sprawiło, że przez jakiś czas był bałagan w tych służbach. Po trzecie dzisiaj kamery są niemal wszędzie. Kolejna sprawa, że obecnie są przeróżne opcje przestępczego zarabiania.
Co do kradzieży to nie zapominajmy, że w 1993r. poziom życia był inny, wtedy było naprawdę ciężko.

Oczywiście jak najbardziej trzeba zapobiegać i usprawnić system w tym zakresie. W sprawie tego 8 latka okazało się, że wcześniej aż dwa sądy nie zgodziły się na zabranie tym ludziom tego dziecka i umieszczenie w domu dziecka o co wnosiła pomoc społeczna. Tacy sędziowie gdyby to ode mnie zależało zostaliby skazani na długie batożenie.

Ale zapobieganie to zapobieganie a karanie to karanie. Kara dla zwyrodnialca ma być surowa i odstraszająca.

Co do zabranych emerytur to nie zabrali Milicjantom i sprzątaczkom komend tylko UBekom.

Co do całokształtu to napisze to co już kiedyś pisałem bo taka dyskusja tu nie jest nowa... Gdyby cały świat miał takie podejście jak Ty to Hitler by zajął cały świat i dzisiaj jedynym językiem na świecie byłby niemiecki. Niemiecki żołnierz by do Ciebie strzelał a Ty byś powiedział, że nie będziesz taki jak on, rzuciłbyś karabin i niech się dzieje co chce.
Także dziękować Bogu, że nie wszyscy są tacy jak Ty. Choć akurat może jedyny pozytyw z tym jednym językiem na świecie bo byłoby łatwiej, nie trzeba by było uczyć się języków obcych.
Blacksmith

Postprzez ks-rider » sobota 13 maja 2023, 19:20

Blacksmith napisał(a):...dzisiaj jedynym językiem na świecie byłby niemiecki.

I wreszcie moglbym sie w kazdym kraju bez problemu dogadac ! :mrgreen:

ks-rider

Postprzez gumik » sobota 13 maja 2023, 22:18

Blacksmith napisał(a):W sprawie tego 8 latka okazało się, że wcześniej aż dwa sądy nie zgodziły się na zabranie tym ludziom tego dziecka i umieszczenie w domu dziecka o co wnosiła pomoc społeczna. Tacy sędziowie gdyby to ode mnie zależało zostaliby skazani na długie batożenie.
Tylko pamiętaj, że sędziowie oceniają jedynie, daną sprawę w kontekście obowiązującego prawa. Więc pytanie, czy ty było złe prawo, czy sędziowie dokonali złego osądu.
Bo jeśli prawo w tym przypadku nie pozwalało na odebranie dziecka, to jaka w tym wina sędziów?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka