Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez ks-rider » wtorek 22 grudnia 2020, 08:03

Cyryl napisał(a):
Blacksmith napisał(a):...test zrobiłem z rana, za godzinę otrzymałem wynik negatywny i w ten sam dzień...

No to elegancko. Ja na test pojechałem we Wrocławiu na ul. Ziębicką (obok WORD-u), czynny od 8:00 do 12:00.
29.10 byłem o 9:00 I nie załapałem się, 30.10 byłem już o 6:00 I również nie zdążyłem, taka kolejka, więc tego samego dnia przyjechałem kamperem o 21:00, odpaliłem ogrzewanie i poszedłem spać. 31.10 byłem pierwszy. Już 9.11 dostałem wynik - pozytywny i do 13.11 miałem kwaranntanę.
Myślałem, że to ja jestem pechowy, ale od kursanta dowiedziałem się, że w Środzie Śl. na wynik czekałem się dwa i pół tygodnia.

Wyrazy wspolczucia !

pozdro

:wink:
ks-rider

Postprzez Blacksmith » wtorek 22 grudnia 2020, 13:44

Cyryl napisał(a):No to elegancko. Ja na test pojechałem we Wrocławiu na ul. Ziębicką (obok WORD-u), czynny od 8:00 do 12:00.
29.10 byłem o 9:00 I nie załapałem się, 30.10 byłem już o 6:00 I również nie zdążyłem, taka kolejka, więc tego samego dnia przyjechałem kamperem o 21:00, odpaliłem ogrzewanie i poszedłem spać. 31.10 byłem pierwszy. Już 9.11 dostałem wynik - pozytywny i do 13.11 miałem kwaranntanę.
Myślałem, że to ja jestem pechowy, ale od kursanta dowiedziałem się, że w Środzie Śl. na wynik czekałem się dwa i pół tygodnia.

No to nieźle czekałeś. A te dwa i pół tygodnia to już w ogóle paranoja. Jaki to ma wtedy sens w wypadku gdy człowiek zakażony? Dwa i pół tygodnia wirusa wtedy roznosi. To już chyba wtedy kwarantanny nie nakładają bo i po co.

Ja na zlecenie agencji pracy na test pojechałem z Elbląga do Olsztyna (ponoć tam najbliżej od Elbląga jest opcja uzyskania wyniku w j. niemieckim). Test antygenowy na 9:50 i punktualnie mnie przyjęli. Wynik po godzinie na stronie internetowej. Znajomy (nie Rumun) był ostatnio w Elblągu i od razu na umówioną godzinę miał test. Wynik po 2 dniach. Nie wiem skąd takie rozbieżności w czekaniu na te wyniki. Może to zależy od punktu diagnostyki i opłaty, choć nie wiem ile kosztował mój test bo załatwiała to agencja i dostałem Voucher.
Blacksmith

Postprzez Cyryl » wtorek 22 grudnia 2020, 17:28

Trochę się mylisz, bo kwarantannę nakładają od daty otrzymania wyniku. Mnie trochę ulgowo potraktowała lekarka.
Cyryl

Postprzez Cyryl » czwartek 24 grudnia 2020, 11:46

Chciałbym wszystkim użytkownikom naszego forum złożyć życzenia z okazji Świąt Bożego Narodzenia z nad morza.
Cyryl

Postprzez ks-rider » czwartek 24 grudnia 2020, 13:31

Cyryl, dzieki, iwzajemnie

dla wszystkich rowniez i odemnie !

:wink:
ks-rider

Postprzez Blacksmith » czwartek 24 grudnia 2020, 17:20

Wesołych świąt i pozdrowienia prosto z Bawarii.
Blacksmith

Postprzez Cyryl » czwartek 24 grudnia 2020, 18:22

No a ja mam rzut beretem do Elbląga
Cyryl

Postprzez Blacksmith » czwartek 24 grudnia 2020, 20:00

Gdzie dokładnie jesteś? Hotele zamknięte, spędzasz święta w kamperze? No i nad morzem przecie zimno i ponuro o tej porze.
Blacksmith

Postprzez Cyryl » piątek 25 grudnia 2020, 08:22

Poniważ w mojej rodzinie starzy powymierali, a młodzi powyjeżdżali, spędzamy święta nad morzem.
W tamtym roku Święta Bożego Narodzenia spędziliśmy w Ustroniu, a Sylwestra w Chłapowie.
W tym roku kempingi są zamknięte od 28.12, więc chcieliśmy chociaż tydzień pobyć nad morzem, jesteśmy więc w Chłapowie, jest 6 kamperów i jedną przyczepa.
Gdyby kemping był czynny w Sylwestra trzeba byłoby rezerwować miejsca, bo zapowiadało się blisko 100 kamperów i przyczep.
Na Wielkanoc też jesteśmy nad morzem, jak od lat.
Cyryl

Postprzez LeszkoII » piątek 25 grudnia 2020, 19:58

Co potrzebuję zrobić/kupić żeby za pomocą smartfonu (konkretnie jest nim Samsung Galaxy S10e) nagrywać filmy, dla których źródłem dźwięku będzie sygnał wyjściowy z karty muzycznej komputera PC albo (jeszcze lepiej) sygnał wyjściowy z gniazda słuchawkowego od jakiegoś instrumentu (np. pianina cyfrowego).

Szukałem już kilka razy w Necie, po kilkanaście minut, no i ... znalazłem pewne rozwiązanie, które u mnie nie działa. Mianowicie kupiłem rozdzielnik słuchawkowy. Jest to przejściówka, która na wejściu ma żeńskie gniazda: jack słuchawkowy oraz jack mikrofonowy, a na wyjściu ma jack 4-pinowy (czyli taki, jaki posiadają każde słuchawki na wtyk jack, będące jednocześnie mikrofonem.

Podczas nagrywania obrazu smartfonem zależy mi na nagrywaniu strumienia AUDIO z karty muzycznej PC (wyjście głośnikowe). Chodzi mi o interfejs połączenia kablem (jack: jakiego konkretnie???) kompa (PC/laptop) z telefonem (system: Android, najnowsza wersja).

Trochę się ostatnio bawię instrumentami i wtyczkami sprzętowymi, które wykorzystują interfejs MIDI, z którym kompatybilne jest moje pianino cyfrowe. Wszystko działa fajnie, dopóki nie zechcę nagrywać w jednym strumieniu obrazu wideo i dźwięku audio jako operacji przetwarzanej przez smartfon. Po prostu nie chce mi się już obrabiać osobno audio i osobno wideo, synchronizować czasy itp.

Zna ktoś odpowiedź?

Dzięki i z góry :-P
LeszkoII

Postprzez szymonix » sobota 26 grudnia 2020, 11:39

LeszkoII napisał(a):Zna ktoś odpowiedź?

Zapytaj na https://www.elektroda.pl/rtvforum/forums.html, bo wątpię aby tak specjalistyczny problem tutaj ktoś rozwiązał..
szymonix

Postprzez Blacksmith » środa 13 stycznia 2021, 18:41

Może kogoś zaciekawi... https://autokult.pl/39969,nowe-znaki-na ... e-zmianami

Na drogach krajowych i wojewódzkich zostanie zwiększony limit nacisku na oś z 10T do 11,5T. Do wymiany mnóstwo znaków. Tak nakazała UE wskazując na niezgodność Polskich przepisów z Unijnymi.

P.S- Ciekawe kiedy w końcu zajmą się kwestią niezgodności Polskich zarobków z Unijnymi? :>
Blacksmith

Postprzez Cyryl » czwartek 14 stycznia 2021, 00:29

bardzo fajnie, ale zmienić znaki to jedno, a jak zwiększyć wytrzymałość dróg, z których większość tych wojewódzkich jest albo poniemieckich, albo z przed wojny, albo z czasów Gomułki czy Gierka?

można np. zgodnie z przepisami unijnymi napisać, że do windy w pałacu kultury, która dotąd mogła przewozić powiedzmy 10 osób, od dzisiaj może wsiąść 15 i zmienić tabliczki, ale czy zmienimy tym wytrzymałość windy?

w większości takie drogi nie wytrzymują dzisiaj dopuszczalnego nacisku 8t, a co będzie jak będą tam jeździć pojazdy z naciskiem 10t lub 11,5t?
Załączniki
Droga wojewódzka.jpg
Cyryl

Postprzez Blacksmith » czwartek 14 stycznia 2021, 00:42

Zgadzam się w zupełności. Moim zdaniem Polska powinna najpierw z całą mocą nadrabiać infrastrukturę i dostosowywać do standardów Europejskich. Mogli poczekać z takim 500+ który ogromnie drenuje budżet i innymi. No i w końcu... W końcu rozpoczęli przygotowania do budowania autostrady A2 w odcinku do Brześcia, tak potrzebnego do transportu w kierunku wschód-zachód.
Blacksmith

Postprzez Cyryl » czwartek 14 stycznia 2021, 12:16

Blacksmith napisał(a):Zgadzam się w zupełności. Moim zdaniem Polska powinna najpierw z całą mocą nadrabiać infrastrukturę i dostosowywać do standardów Europejskich. Mogli poczekać z takim 500+ który ogromnie drenuje budżet i innymi. No i w końcu... W końcu rozpoczęli przygotowania do budowania autostrady A2 w odcinku do Brześcia, tak potrzebnego do transportu w kierunku wschód-zachód.

no te 500+, dotacje unijne nie powinny mieć znaczenia, w Polsce są największe podatki drogowe na świecie, ale większość z nich idzie nie wiadomo gdzie, a najśmieszniejsze/najsmutniejsze jest to, że nikt nad tym nie panuje.
Cyryl

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka