Co potrzebuję zrobić/kupić żeby za pomocą smartfonu (konkretnie jest nim Samsung Galaxy S10e) nagrywać filmy, dla których źródłem dźwięku będzie sygnał wyjściowy z karty muzycznej komputera PC albo (jeszcze lepiej) sygnał wyjściowy z gniazda słuchawkowego od jakiegoś instrumentu (np. pianina cyfrowego).
Szukałem już kilka razy w Necie, po kilkanaście minut, no i ... znalazłem pewne rozwiązanie, które u mnie nie działa. Mianowicie kupiłem rozdzielnik słuchawkowy. Jest to przejściówka, która na wejściu ma żeńskie gniazda: jack słuchawkowy oraz jack mikrofonowy, a na wyjściu ma jack 4-pinowy (czyli taki, jaki posiadają każde słuchawki na wtyk jack, będące jednocześnie mikrofonem.
Podczas nagrywania obrazu smartfonem zależy mi na nagrywaniu strumienia AUDIO z karty muzycznej PC (wyjście głośnikowe). Chodzi mi o interfejs połączenia kablem (jack: jakiego konkretnie???) kompa (PC/laptop) z telefonem (system: Android, najnowsza wersja).
Trochę się ostatnio bawię instrumentami i wtyczkami sprzętowymi, które wykorzystują interfejs MIDI, z którym kompatybilne jest moje pianino cyfrowe. Wszystko działa fajnie, dopóki nie zechcę nagrywać w jednym strumieniu obrazu wideo i dźwięku audio jako operacji przetwarzanej przez smartfon. Po prostu nie chce mi się już obrabiać osobno audio i osobno wideo, synchronizować czasy itp.
Zna ktoś odpowiedź?
Dzięki i z góry