Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Blacksmith » środa 21 października 2020, 11:04

Cyryl napisał(a):jak zawsze opierasz swoją opinię na podstawie wypowiedzi dziennikarza, który ani nie musi pisać prawdy, ani nie ponosi żadnej odpowiedzialności za swoje pomyłki.

A czy Ty w ogóle czytasz i zapoznajesz się z tym co Ci się podaje? Na końcu tego artykułu są jak byk linki z dziennika ustaw do pobrania i tam pisze właśnie to co napisałem. Nawet dla ułatwienia dziennikarz podkreśla w którym konkretnie miejscu w dzienniku ustaw jest ten zapis.

Mam wrażenie, że Ty na siłę czepiasz się czegokolwiek tylko można dla samego czepiania się.

P.S- Czy jak jakiś człowiek Cię zapyta na mieście o godzinę to też odpowiadasz: "Czy tak Pani/Panu ciężko przejść się do zegarmistrza i spojrzeć na zegar?".
Blacksmith

Postprzez Cyryl » środa 21 października 2020, 12:18

A Ty nie mógłbyś podać linka do tych aktów prawnych, a nie do opinii?
Cyryl

Postprzez Blacksmith » środa 21 października 2020, 12:47

Założyłem (jak widać naiwnie i błędnie), że czytelnik nie mający problemów ze wzrokiem i czytaniem zauważy pod koniec tego artykułu podane na tacy linki do dziennika ustaw aby w razie chęci samemu się zapoznać ze źródłem. Wkleiłem artykuł bo jest nawet humorystyczny aniżeli suchy dziennik ustaw.

Obiecuje, że następnym razem będę extra dla Ciebie wklejał czyste źródła abyś nie musiał się zamęczać ich szukaniem, nawet jeśli są w artykułach podane jak na tacy.
Blacksmith

Postprzez Cyryl » środa 21 października 2020, 18:05

a doświadczenie Cię niczego nie uczy?
kiedyś zapłaciłeś mandat za palenie na przystanku, okazało się że nie wolno palić na przystanku i bliżej niż 10m.
najpierw byłeś zdziwiony, że taki przepis istnieje, potem przepis był idiotyczny, a potem strażnicy miejscy chamscy.

dzisiaj jest obowiązek noszenia maseczek w miejscach publicznych, a co za tym idzie zakaz jedzenia i palenia papierosów (w miejscach publicznych).

i co przeczytasz Ty albo inna osoba paląca ten artykuł, bez aktu prawnego i znowu chcesz zapłacić?
Cyryl

Postprzez Blacksmith » środa 21 października 2020, 18:33

Cyryl napisał(a):kiedyś zapłaciłeś mandat za palenie na przystanku, okazało się że nie wolno palić na przystanku i bliżej niż 10m.
najpierw byłeś zdziwiony, że taki przepis istnieje, potem przepis był idiotyczny, a potem strażnicy miejscy chamscy.

Boże jedyny! Ty wszystko przekręcasz... dopowiadasz sobie... tworzysz własne historie.
Wiedziałem doskonale, że jest zakaz palenia do 15m od przystanku. Tylko, że Strażnicy Miejscy okazali się nadgorliwcami. Zapaliłem kilka metrów od pustego przystanku na którym nikogo nie było. A więc... Strażnicy mieli oczywiście prawo dać mi mandat, ale wykazali się nadgorliwością. Myślę, że gdybym nie przyjął mandatu i sprawa skierowana by została do sądu to uważam, że mógłby sąd mnie zwolnić z opłaty. Miałbym prośbę też abyśmy tą historię zostawili bo już była wałkowana.

Cyryl napisał(a): a co za tym idzie zakaz jedzenia i palenia papierosów (w miejscach publicznych).

Jest to nieprawdą. Proszę artykuł... https://www.portel.pl/koronawirus/mozna ... owa/120250
I wypowiada się w nim oficer prasowy KMP w Elblągu, aby nie było że tylko dziennikarz.

Jeść też można, trzeba tylko ruszyć wyobraźnią. Cała tajemnica w tym aby nie ściągać maseczki z twarzy i jeść można...

phpBB [media]

phpBB [media]
Blacksmith

Postprzez gumik » środa 21 października 2020, 19:26

Jak tam Covid? Dopadł już Was albo waszych bliskich? A może uważacie, że to wszystko ogólnoświatowy "spiseg"?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Blacksmith » środa 21 października 2020, 19:39

gumik napisał(a):Jak tam Covid? Dopadł już Was albo waszych bliskich? A może uważacie, że to wszystko ogólnoświatowy "spiseg"?

Szczerze to sam już nie wiem. Nie znam nikogo kto chorował lub choruje ani nie znam nikogo kto zna kogoś.

Moje zdanie jest takie, że każdy przez to przejdzie. Maski i obostrzenia jedynie spowolnią nieuniknione. Ale oczywiście to dobrze bo w innym wypadku w jednej chwili system zdrowia zostałby zdruzgotany całkowicie.
Blacksmith

Postprzez Cyryl » środa 21 października 2020, 19:43

Mój były sąsiad zmarł na COVID19 w tamtym tygodniu. Miał ponad 70 lat i chorował na inne choroby.

Kolega jest na kwarantannie, syn przechodzi COVID19 małoobjawowo.

Drugi kolega na kwarantannie po spotkaniu grona pedagogicznego.
Cyryl

Postprzez szerszon » środa 21 października 2020, 21:54

ks-rider napisał(a):

Problem lezy wlasnie w tym mysleniu, bo kursanty w wiekszosci maja IQ rownym 2 ( dwa ) - mniej wiecej ameby !
A to podobna ja się czepiam Blacksmitha...
szerszon

Postprzez gumik » piątek 23 października 2020, 19:03

ks-rider napisał(a):Problem lezy wlasnie w tym mysleniu, bo kursanty w wiekszosci maja IQ rownym 2 ( dwa ) - mniej wiecej ameby ! nie potrafia zapamietac, ze ruch dla nich jest prawostronny.

Średnie IQ w populacji, to 100. Większość osób ma prawo jazdy, więc średnie IQ kursantów będzie bliskie 100.
Z tego wynika, że niemożliwe jest, aby większość kursantów miało IQ 2.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl » piątek 23 października 2020, 19:11

z tym że to IQ nie gwarantuje logicznego myślenia.

mam na kursie chłopaka inteligentnego, rozsądnego, jeździ osobówkami 20 lat i zawsze manualem.
ma wyjeżdżone 40h i na jednym 2 godzinnym spotkaniu zdarzają mu się trzy, cztery razy kłopoty z ruszeniem, bo dodaje gazu, ale zapomina puścić sprzęgła.
gaz w podłodze, gdy pojazd nie rusza zmienia biegu z jedynki na dwójkę, dopiero muszę mu przypomnieć: "trzeba puścić sprzęgło", a on z rozbrajającym uśmiechem: "faktycznie - zapomniałem".

człowiek z wyższym wykształceniem (równie doświadczony kierowca) zapomina zatrzymać się na znaku STOP, tam gdzie podczas szkolenia przejeżdżał dziesiątki razy.

takich irracjonalnych zachowań podczas egzaminu i szkolenia jest mnóstwo, także wykształcenie, inteligencja, wysokie IQ nic nie gwarantują.
Cyryl

Postprzez gumik » piątek 23 października 2020, 20:29

Oczywista sprawa. Inteligencja to jedno. Druga sprawa, to umiejętność wykorzystania tego w stresowych warunkach. Niektórzy genialni ludzie w stresie po prostu się całkiem zamykają i zachowują się jak małe dzieci.
gumik

Postprzez Blacksmith » piątek 23 października 2020, 21:30

Cyryl napisał(a):człowiek z wyższym wykształceniem (równie doświadczony kierowca) zapomina zatrzymać się na znaku STOP, tam gdzie podczas szkolenia przejeżdżał dziesiątki razy.

Raczej celowo się nie zatrzymuje w pełni na znaku stop a nie, że zapomina.
p.s- Nie przyznasz już popełnieniem gafy ze stwierdzeniem, że obecnie na ulicy nie wolno zapalić ani coś zjeść? Zauważyłem, że gdy twardo Ci Twoją pomyłke udowodni to już udajesz, że nie ma tematu.

Co do IQ to ks-rider trochę odleciał. Tak jakoś już jest na tym świecie, że każde pokolenie uważa te następne za głupsze, mniej inteligentne, itd. i nie jest tak od wczoraj. To chyba jakaś forma pokoleniowego szowinizmu. Gdyby tak w istocie było to ludzkość by do tej pory siedziała po jaskiniach i świat by się nie rozwijał. I w ogóle aktualnie po świecie chodziłyby same ameby i inne szerszony. Podobnie od dawna każde pokolenie uważa, że kiedyś były lepsze czasy i obecnie jest gorzej. Gdyby tak rzeczywiście było to aktualnie powinniśmy mieć piekło na ziemi.

Niech mi ktoś konkretnie uzasadni... Dlaczego obecni młodzi kierowcy mają być niby gorsi od tych powiedzmy sprzed 30 lat? Niby dlaczego mają być mniej inteligentni?
Blacksmith

Postprzez szerszon » piątek 23 października 2020, 22:05

Blacksmith napisał(a):
Niech mi ktoś konkretnie uzasadni... Dlaczego obecni młodzi kierowcy mają być niby gorsi od tych powiedzmy sprzed 30 lat? Niby dlaczego mają być mniej inteligentni?
Bez kamery cofania nie zaparkuje, bez opuszczonych lusterek nie da rady pojechać do tyłu po łuku, bez czujników parkowania przywali, bez abs wpadnie w poslizg, bez kontroli trakcji wyladuje w rowie...takie <&%#$@> w rurkach...a ja...duży fiat, polonez tylnonapędowy, opony "całoroczne", bez wspomagania kierownicy...styki przerywacza sam ustawiałem, pompę paliwową sam naprawiałem, gaźnik sam regulowałem, wymiana świec 5 minut...i takie tam
szerszon

Postprzez ks-rider » piątek 23 października 2020, 23:50

Blacksmith napisał(a):Co do IQ to ks-rider trochę odleciał. Tak jakoś już jest na tym świecie, że każde pokolenie uważa te następne za głupsze, mniej inteligentne, itd. i nie jest tak od wczoraj. To chyba jakaś forma pokoleniowego szowinizmu. Gdyby tak w istocie było to ludzkość by do tej pory siedziała po jaskiniach i świat by się nie rozwijał. I w ogóle aktualnie po świecie chodziłyby same ameby i inne szerszony. Podobnie od dawna każde pokolenie uważa, że kiedyś były lepsze czasy i obecnie jest gorzej. Gdyby tak rzeczywiście było to aktualnie powinniśmy mieć piekło na ziemi.

He, he, Widzisz odpowiedz jestgeneralnie prosta, zalezykto te pokolenia szkolil. Im szkolacy byl starszy, tym lepiej szkolil !

No ale zwasze mozesz sprobowac mi wyjasnic, dlaczego to obecne pokolenie ma takie problemy z

trzymaniem sie prawej strony jezdni, jazda na wpros, w przypadku lekkich lukow nie trzymania odleglosci.

Nie potrafienia w pewnych przypadkach bezpiecznej odleglosci do zaparkowanych pojazdow ( obrywanie lusterek ) o operacji sprzeglem nawetnie wspomne. Zapamietac niepotrafia doslownie nic bo nie maja wytrenowanej pamieci dlugoterminowej, tylko ta srednia przez co nauka trwa znacznie dluzej !
.

Generalnie ci ktorzy placa z wlasnej kieszeni sa o lata swietlne lepsi od tych ktorzy sa spo
Dlaczego kierowcy sa gorsi od tych zprzed 30 lat ?

Ci zprzed 30 lat po prostu CHCIELI te PJ zdac i miec a tym dzisiejszym to generalnie na tym nie zalezy, bo starzy daja kase to sie robi. Prawda jest taka, ze ci ktorzy placa za PJ sami sa o niebo lepsi odtych sponsorowanych, bo im wlasnie zalezy !

Obecni mlodzi nie sa uczeni wykonywania niczego z dokladnoscia, tylko wszystko na odpyerdöl ato sie msci !

Zainteresowan zadnych, co najwyzej pilka nozna, sport i spotkania towarzyskie. Kazdego kursanta pytam o hobby, a odpowiedzi po prostu mnie przerazaja !

:wink:
ks-rider

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka