Duże litery

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Duże litery

Postprzez lled3 » poniedziałek 21 lipca 2008, 19:00

Ps: wyrazy typu Was, Ty, Wy piszemy z dużej liter - to taka forma grzecznościowa i okazanie szacunku.

Niestety muszę to naprawić - te wyrazy zaimkami zwane piszemy literką małą, użycie wielkiej nie jest żadnym ugrzecznieniem. Tak samo niestety przyjęło się to u nas, jak jazda 20km/h szybciej niż można, a jest to nieprawidłowe.

wszystko jest przyjeciem pewnych rzeczy ...
i tak się przyjeło że jak sięzwracamy do kogos to z szacunku do niego piszemy to wielka litera :)
Obrazek
lled3

Postprzez BOReK » poniedziałek 21 lipca 2008, 19:09

Zajrzyj zatem do słownika, jest to niepoprawne gramatycznie. Ja wiem, że życie życiem, a reguły regułami - patrz na porównanie z naginaniem ograniczenia prędkości. Jak zmienią regułę, nie będę się czepiał.

Z szacunku do kogoś lepiej poprawnie dobierać słowa. Jak mi ktoś pisze całkiem po chamsku, ale używa wielkich liter w zaimkach, to jakoś tego szacunku nie czuję. ;)
BOReK

Postprzez lled3 » poniedziałek 21 lipca 2008, 20:08

BOReK napisał(a):Zajrzyj zatem do słownika, jest to niepoprawne gramatycznie. Ja wiem, że życie życiem, a reguły regułami - patrz na porównanie z naginaniem ograniczenia prędkości. Jak zmienią regułę, nie będę się czepiał.

Z szacunku do kogoś lepiej poprawnie dobierać słowa. Jak mi ktoś pisze całkiem po chamsku, ale używa wielkich liter w zaimkach, to jakoś tego szacunku nie czuję. ;)

Zaimki osobowe, jeśli są zwrotem do adresata w tekstach listów, ale także w rozmowie pisanej na GG�i in.komunikatorach, należy pisać dużą literą.�
W ten sposób wyraża piszący wyraża swój szacunek do adresata.
W dialogach filmowych uznałbym to za błąd. Choć jest on znacznie mniejszy niż użycie pospolitego, ale jednak wulgarnego zwrotu ("po jaką cholerę"), jak to jest w Pana mailu.
Prof. dr hab. Mirosław Skarżyński

http://poradnia.polonistyka.uj.edu.pl/?modul=16

wielkie litery w korespondencji
Zaimki osobowe w korespondencji piszemy, rozpoczynając je wielką literą. Czy zasada ta powinna być stosowana także w Internecie, jeśli w tekście umieszczonym na forum dyskusyjnym lub czacie zwracamy się bezpośrednio do konkretnej osoby lub grupy osób?
Zasady pisowni zaimków (osobowych i dzierżawczych) są takie same i w korespondencji tradycyjnej, i w internecie (także w SMS-ach). Powinniśmy więc pisać: „Myślę o Tobie”, „Chcę Cię zapytać...”, „Odpowiem Wam jutro”, „Twój pomysł mi się nie podoba”.
Wątpliwości co do pisowni omawianych zaimków mają zapewne związek z tym, że grzeczność językowa się demokratyzuje i upraszcza. Mówimy i piszemy szybko, stąd piszącemu w szybkim tempie na klawiaturze komputera wygodniej jest nie używać klawisza shift. Być może w przyszłości wskazane zasady się zmienią. Na razie ze względów grzecznościowych adresata każdego komunikatu, niezależnie od medium, należy zapisać wielką literą.

— Małgorzata Marcjanik, prof., Uniwersytet Warszawski

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?kat=6& ... isz%B1cemu

Witam. Mam pytanie: czy na zaproszeniach ślubnych mogę napisać dużymi literami Ceremonia Podpisania Aktu Małżeństwa, czy poprawnie jest napisać to małymi literami? Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.
Zasadniczo należałoby wyrażenie to pisać małymi literami, ale stosuje się czasem wielką literę ze względów uczuciowych i grzecznościowych, o czym mówi reguła [97] podawana przez duże słowniki ortograficzne PWN. A skoro chodzi o zapis na zaproszeniach ślubnych – to znaczy w kontekście szczególnym – można taką pisownię uznać za dopuszczalną.

— Jan Grzenia, Uniwersytet Śląski
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?kat=1& ... czuciowych

FORMY GRZECZNOŚCIOWE

Spytano Radę także o to, czy zmieniły się zasady stosowania dużej litery w formach grzecznościowych w listach. Odpowiedziała na to pytanie sekretarz Rady:

(...) nic nam nie wiadomo o tym, że formy grzecznościowe w listach miałoby się pisać małą literą.

http://www.rjp.pl/?mod=oip&type=inne&id=192&letter=

nie wiem jakie słowniki kolega czytał - ale w każdym lepszym powinny być zabrane zasady pisowni - i tak zwroty o których mówimy piszemu DUŻĄ lietrą i nie jest to jakieś przyzwyczajenie - a zasada.
Obrazek
lled3

Postprzez BOReK » poniedziałek 21 lipca 2008, 21:07

http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629417 - tu jest coś więcej w tym temacie. Chciałbym wskazać na swobodę pozostawiona piszącemu. Wniosek - nie ma obowiązku używania wielkiej litery w przypadku zaimków osobowych, a istnienie takiego właśnie podważyłem.

Podtrzymuję co powiedziałem: stanowczo wolę okazywanie szacunku przez odpowiedni dobór słów, niż poprzez wielka literę. Czy wyraża szacunek stwierdzenie "Nie znoszę Cię, Ty durniu"? Oczywiście to tylko przykład, żadna wycieczka osobista. Jeśli ktoś chce natomiast obsypywać wszystkich dookoła wielkim respektem, to jego indywidualna sprawa. Tylko proszę mi nie pisać bzdur, że trzeba.

A zdania zaczyna się z wielkiej litery i to już jest obowiązek.
BOReK

Postprzez lled3 » poniedziałek 21 lipca 2008, 21:17

Zajrzyj zatem do słownika, jest to niepoprawne gramatycznie. Ja wiem, że życie życiem, a reguły regułami - patrz na porównanie z naginaniem ograniczenia prędkości. Jak zmienią regułę, nie będę się czepiał.

sam podałeś:

19.1. Użycie wielkiej litery ze względów uczuciowych i grzecznościowych jest indywidualną sprawą piszącego. Przepisy ortograficzne pozostawiają w tym wypadku dużą swobodę piszącemu, ponieważ użycie wielkiej litery jest wyrazem jego postawy uczuciowej (np. szacunku, miłości, przyjaźni) w stosunku do osób, do których pisze, lub w stosunku do tego, o czym pisze.

to tak jak mówienie "dzień dobry" "przepraszam" "prosze" itp.
też nie musisz tego robić - ale jest to objaw Twojej kultury osobistej. :)

"Nie znoszę Cię, Ty durniu"?

również można kogoś walnąć w łeb - i powiedzieć przepraszam. To mamy nie używać "przepraszam" ?

jak 99.99% to stosuje - a Ty nie - to mimo tego co Ty o tym myslisz - ktos moze to wziąć za brak kultury osobistej ...
Obrazek
lled3

Postprzez BOReK » poniedziałek 21 lipca 2008, 22:27

Niech bierze zatem. Dawno już stwierdziłem, że z osobami rozumiejącymi moje słowa jakoś szczególnie opacznie niekoniecznie chcę mieć do czynienia, bo to oznacza brak wspólnego języka. Po co mamy się męczyć?

Poza tym nie nawykłem chadzać jak wszyscy, nie lubię tłoku. ;)
BOReK

Postprzez dariex » poniedziałek 21 lipca 2008, 22:55

Kolejna osoba ze specyficznym podejściem do życia.
Na złość mamie odmrożę sobie nos.
Jak wszyscy to wszyscy ale nie ja,a co tam,choćby to była zwyczajnie sprawa grzecznościowa.
dariex

Postprzez BOReK » poniedziałek 21 lipca 2008, 23:20

E tam. Po prostu według mnie to nie jest żadna grzeczność.
BOReK

Postprzez lled3 » wtorek 22 lipca 2008, 00:00

BOReK napisał(a):E tam. Po prostu według mnie to nie jest żadna grzeczność.

ehhh :P nie chce tu nikogo wychowywać ... ale ...

grzeczność to nie jest coś co może ustalić jedna osoba ... żyjemy w społeczeństwie.
Obrazek
lled3

Postprzez BOReK » wtorek 22 lipca 2008, 00:08

A o względności słyszałeś kiedyś? Nie ma prawdy absolutnej, masz tylko to co widzisz i czego dotkniesz. :P

I moze zmień temat na "Grzeczność", "Dobre wychowanie" czy cos w tym rodzaju? Temat się przeistacza. ;)
BOReK

Postprzez dariex » wtorek 22 lipca 2008, 18:45

BOReK napisał(a):E tam. Po prostu według mnie to nie jest żadna grzeczność.

Ok ale są pewne zasady "współżycia" w społeczeństwie.Ot po prostu.
Nikt nie zmusi Cię rzecz jasna do pisania "Cię","Was",etc ,wielką literą ale to faktycznie Twoja sprawa czy chcesz być postrzegany ogólnie jako osoba kulturalna czy jako bufon ;)
Choice is yours ;)
dariex

Postprzez BOReK » wtorek 22 lipca 2008, 19:13

Jeśli ktoś tak szybko i na podstawie takich drobiazgów wydaje osądy, to ja bardzo wątpię, czy rozmowa z nim będzie ciekawa.
BOReK

Postprzez dariex » wtorek 22 lipca 2008, 20:05

To nie osąd,a jedynie luźne spostrzeżenie ;)
dariex

Postprzez BOReK » wtorek 22 lipca 2008, 20:35

Czysto akademicki szczegół, wciąż jest to wyrobienie sobie pewnej opinii.
BOReK

Postprzez dariex » wtorek 22 lipca 2008, 20:42

Jak zwał tak zwał .
dariex

Następna strona

Powrót do Luźna gadka