Witam! mam pare moze dziwnych pytan ale coz ;)
1. Naczytalem sie tu o zawracaniu na roznego rodzaju skrzyzowaniach ze swiatlami znakami itp ale jak sie to robi na takim 'normalnym' skrzyzowaniu, znaczy takim gdzie sa 2 pasy ruchu jeden w jedna strone drugi w druga oddzielone linia (albo i nie ;p) gdzie nie da sie poprostu wziasc i zawrocic bo auto za dlugie na taki numer, slyszalem, ze powinno sie przejechac przez to skrzyzowanie na wprost, wycofac w prawo i potem skrecic w lewo, a co z innymi kombinacjami ? zabronione sa ?
2. znak B-23 (zakaz zawracania) tu w FAQ pisze
zakaz zawracania - do skrzyżowania, można jednak skręcić w lewo
a znalazlem jego opis na http://www.roadking.riders.pl/prawo/znaki_zakazu.htm
Znak B-23 " zakaz zawracania " zabrania kierującym zawracania do najbliższego skrzyżowania włącznie
z tekstu w faq wnioskuje (moze blednie ? ) ze nie obejmuje on skrzyzowania a jedynie droge do skrzyzowania, wiec jak to w koncu jest ? ;)
3.Rozkopali drogowcy chodnik i kawalek jezdni i zwezyla sie przez to ona troszke, poustawiali tam takie slupki bialo czerwone ;) pytanie: czy jechac pare centymetrow od nich po to by nie najechac na podwojna ciagla czy jednak oddalic sie troszke bardziej od nich jadac po linii ? Czy takie cos sygnalizuje sie kierunkowskazem ?
4. Droga szeroka po jednej stronie stoja sobie autka jesli omijajac je nie wjezdzam na sasiedni pas ruchu trzeba omijanie sygnalizowac ?
5. Czy ustawiac sie do srodka drogi jadac na wprost ? bo niby trzeba zjechac na lewo jak sie kreci w lewo ale na prosto ? mam takie dosc szerokie skrzyzowanie i wyjezdzajac z podporzadkowanej jesli jade na wprost i ustawie sie na srodek to ci co jada w prawo beda mogli obok mnie sie zmiescic i moga miec szanse skrecic, wiadomo, ze krocej czekaja bo musza przepuscic pojazdy tylko z jednego pasa wydaje mi sie wiec, ze warto wtedy zjechac do srodka jednak pytanie czy trzeba ? i co z innymi skrzyzowaniami (wezszymi) ?
i to chyba narazie tyle ;)
dziekuje za wszelkie odpowiedzi ;)
pozdrawiam