Pytanie egzaminacyjne nr 161i162 - niedopuszczalna sytuacja

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pytanie egzaminacyjne nr 161i162 - niedopuszczalna sytuacja

Postprzez Prezioso » środa 13 czerwca 2007, 13:52

Witam wszystkich!!!

Od miesiąca uczęszczam na kurs prawa jazdy kat. B. Jak każdy, przerobiłem wszystkie pytania egzaminacyjne.

Mam jednak wątpliwość do jednego z nich. Nie chodzi mi o samo pytanie (bo jest ono proste), ale o sytuację na skrzyżowaniu którą przedstawia.

Obrazek

Konsultowałem tą sytuację z wieloma osobami (m.in. z moim instruktorem - policjantem oraz scorpio44 na GG) i każdy przyznaje mi rację.

Otóż co oznaczają te światła to chyba każdy wie... ale samo ich ustawienie jest niedopuszczalne. Widzę ewidentnie dwa pasy - oba są do jazdy prosto i do skrętu w lewo. Jeśli ktoś będzie chciał skręcać w lewo z prawego pasa, a jechać prosto z lewego to droga będzie kolizyjna... co jest sprzeczne z tymi światłami... (rozumiem że znaki poziome na jezdni wskazują to samo).

Celowo umieściłem sytuację gdy się świecą dwa zielone światła, bo jak się świecą dwa czerowne to jedno zielone może włączać się niezależnie od drugiego.

W niektórych testach "wydaje się" że prawy sygnalizator znajduję się dalej od lewego (jest mniejszy), ale na tym zdjęciu (z płytki dołączonej do GW parę tygodni temu) są w takiej samej odległości od nas.
Prezioso

Postprzez adik1989 » środa 13 czerwca 2007, 14:14

Gdy zaliczałem testy też mnie ta sytuacja zastanawiała.
Absolutnie sie z tobą zgadzam.Jak można z dwóch pasów jechać jednocześnie na wprost i skręcać w lewo :)
~Dla Ziomów Szacunek Dla Frajerów Pogarde~
Życzenia
adik1989

Postprzez karolina1 » środa 13 czerwca 2007, 14:27

Niektóre z pytań egzaminacyjnych zawierają takie same zdjęcia, tylko autorzy zmienili np. znaki czy światła na sygnalizatorach. Być może w tym wypadku ktoś po prostu nie zwrócił uwagi, że przez wprowadzenie takiego a nie innego sygnału sytuacja staje się nonsensowna.
karolina1

Postprzez scorpio44 » środa 13 czerwca 2007, 14:46

Dodam, że nawet i bez tych świateł taka sytuacja jest chyba raczej niedopuszczalna - że z dwóch pasów znajdujących się obok siebie możliwa jest jazda na wprost i w lewo. Jedynie byłoby to do przyjęcia, gdyby sygnalizatory na tych dwóch pasach działały niezależnie (zielone tylko na jednym z nich), ale przecież i sygnalizacja kiedyś w końcu ma prawo się zepsuć, i problem zostanie.
scorpio44

Postprzez jjaacc » środa 13 czerwca 2007, 21:17

Gdzieś już było to omawiane na forum. Oczywisty błąd, zdjęcie zmontowane przez gamonia.
jjaacc

Postprzez ella » środa 13 czerwca 2007, 21:28

Już kiedyś Sonix pisał o tym absurdzie.
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 0427#30427
W realu tam jest zupełnie inaczej. Bo to chyba skrzyżowanie Ostrobramskiej z czymś tam....Tam są (albo były bo tam jakis remont był) dwa pasy do jazdy tylko w lewo i dwa do jazdy na wprost. Tak więc autor coś przedobrzył :D
ella
Moderator

Postprzez Prezioso » środa 13 czerwca 2007, 23:12

Sorki za dublowanie tematu. Nie znalazłem go (ale szukałem - widocznie nie postarałem się) :oops:
W trakcie kursu kat. B (18/30 h)
Prezioso

Postprzez ella » środa 13 czerwca 2007, 23:20

Prezioso napisał(a):Sorki za dublowanie tematu. Nie znalazłem go (ale szukałem - widocznie nie postarałem się) :oops:

W tym przypadku dość trudno było go znaleźć nowym osobom :wink:
Ale najważniejsze, że doszliśmy do wniosku, że to radosna twórczość autora sprawia takie cuda :roll:
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » środa 13 czerwca 2007, 23:56

Prezioso, zanim założył wątek, pytał mnie wcześniej (jak gadaliśmy na GG), czy już o tym nie było mowy, i powiedziałem mu, że nie. ;) Bo też nie pamiętałem.
scorpio44

Postprzez Prezioso » czwartek 14 czerwca 2007, 10:02

Ok. Wystarczyło wpisać w wyszukiwarkę 161 lub 162 :P
W trakcie kursu kat. B (18/30 h)
Prezioso

Powrót do Sytuacje na drodze