Witam
Na forum znalazlem wiele dlugich dyskusji na różne tematy, ale na ten nie do końca. Nie wiem czy tylko dla mnie jest on nie całkiem jasny dlatego pytam mądrzejszych.
Ustawa mówi:
Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni, itd
Należy jeździć prawym pasem o ile to możliwe, to jest jasne (to już było dyskutowane), ale mnie interesuje co innego
Załóżmy sytuację:
-droga dwupasmowa
-pasy szerokie (powiedzmy 3,5m)
Czy w takiej sytuacji kierujący samochodem powinien poruszać sie możliwie blisko prawj krawędzi pasa prawego czy też może spokojnie i zgodnie z ustawą zasuwać środkiem pasa (choć z obu stron ma po 1m jezdni)
Podobnie można się zastanawiać przy skręcaniu na takiej drodze: np bardziej zbliżyć się do krawędzi lewej czy skręcać ze środka pasa lewgo (w koncu zgodnie z ustawą jesteśmy blisko osi jezdni)
Pomijam oczywiście sytuacje częste drodze ale niezgodne z ustawą, np wyprzedzanie na trzeciego, kiedy inni sa zmuszani do zjazdu max na prawo albo robią to z uprzejmności
Nie wiem czyt to problem bardziej teoretyczny czy praktyczny. Wydaje mi się ciekawy, również w jeżeli chodzi o ruch skuterów i motocykli a nawet rowerów.