Linia zatrzymania a pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Linia zatrzymania a pierwszeństwo

Postprzez kumu » poniedziałek 25 lipca 2016, 13:39

Dzień dobry!

Czy ktoś z forumowiczów pomoże w rozwianiu wątpliwości?

Przy wjeździe na skrzyżowanie, nie było rowerzystów na scieżce. (Mialem skręcać w prawo) Dojechałem do lini ustąpienia pierwszeństwa czekając na możliwość włączenia się do ruchu. Część pojazdu blokowała ścieżkę rowerowa. Kiedy nadjechali rowerzyści zrobiło się trochę emocjonalnie.

https://www.google.pl/maps/@52.1935922, ... a=!3m1!1e3

Proszę o pomoc w interpretacji.
Pozdrawiam!
kumu

Re: Linia zatrzymania a pierwszeństwo

Postprzez Henq » poniedziałek 25 lipca 2016, 19:55

kumu napisał(a):Dzień dobry!

Czy ktoś z forumowiczów pomoże w rozwianiu wątpliwości?

Przy wjeździe na skrzyżowanie, nie było rowerzystów na scieżce. (Mialem skręcać w prawo) Dojechałem do lini ustąpienia pierwszeństwa czekając na możliwość włączenia się do ruchu. Część pojazdu blokowała ścieżkę rowerowa. Kiedy nadjechali rowerzyści zrobiło się trochę emocjonalnie.

https://www.google.pl/maps/@52.1935922, ... a=!3m1!1e3

Proszę o pomoc w interpretacji.
Pozdrawiam!

Przejazd dla rowerów tak samo jak przejście dla pieszych nie służy do zatrzymywania się na i ich blokowania.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 25 lipca 2016, 20:03

Masz prawo (a nawet obowiązek) zatrzymać się przed linią złożoną z trójkątów (znak drogowy), i niestety zablokować przejazd dla rowerzystów. W takiej sytuacji rowerzysta nie może Cię "staranować" rowerkiem, bo zrobi sobie krzywdę.

Tutaj niestety kuleje projekt organizacji ruchu. Nie wszędzie się da zrobić wnękę/śluzę pięciometrową a taką własnie zaleca się dla przejść dla pieszych, co czym świadczy poniższy rysunek (analogicznie dla PdR).

Obrazek
LeszkoII

Postprzez Henq » poniedziałek 25 lipca 2016, 20:07

@LeszkoII - dla PdP zapewne było 5m ale trzeba było dorobić PdR i lipa
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez kumu » poniedziałek 25 lipca 2016, 21:12

Henq napisał(a):Przejazd dla rowerów tak samo jak przejście dla pieszych nie służy do zatrzymywania się na i ich blokowania.

Ja wszystko rozumiem. Kiedy wjeżdżałem na skrzyżowanie ze ścieżką rowerową sprawdziłem czy nikogo nie ma. Musiałem dojechać do linii ustąpienia pierwszeństwa (trójkąty), żeby włączyć się do ruchu (skręcić w prawo).

Okazało się, że nie dam rady, bo samochody jadą zbyt szybko i muszę poczekać. Rowerzyści przejechali mi przed maską i w momencie kiedy chciałem skręcić, jednego z nich bym potrącił. (tu nie mam wątpliwości, że złamał przepisy, ponieważ jechał pod prąd jezdnią)

Czy z okazji takiej a nie innej organizacji ruchu, przy "dołożonych" ścieżkach rowerowych, znaczy to tyle, że powinienem startować do pokonania zakrętu sprzed pasów, żeby nie blokować ścieżki rowerowej przy braku możliwości włączenia się płynnego? Jak by na sprawę patrzyła policja?

Jak się to ma do przepisu o zakazie wjazdu na skrzyżowanie przy braku możliwości kontynuowania jazdy? Ja byłem na skrzyżowaniu ze ścieżką ale stałem prawidłowo przed linią ustąpienia pierwszeństwa.

Dziękuję za pomoc!
kumu

Postprzez sankila » wtorek 26 lipca 2016, 01:05

kumu napisał(a):Czy z okazji takiej a nie innej organizacji ruchu, przy "dołożonych" ścieżkach rowerowych, znaczy to tyle, że powinienem startować do pokonania zakrętu sprzed pasów, żeby nie blokować ścieżki rowerowej przy braku możliwości włączenia się płynnego? Jak by na sprawę patrzyła policja?
Startujesz z miejsca, z którego widzisz drogę poprzeczną. Jeśli musisz zatrzymać się na pasach czy ścieżce rowerowej - mówi się trudno. Ale musisz na rowery uważać i liczyć się z tym, że jakiś patafian ominie Cię od przodu, zamiast przejechać za Tobą.

Policja patrzy na sprawę prosto - kto w kogo wjedzie, tego wina. Ty nie możesz wjechać w rowerzystę, nawet jeśli jedzie pod prąd; rowerzysta nie może wjechać w Ciebie, nawet jeśli stoisz w poprzek przejazdu.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez mp0011 » wtorek 26 lipca 2016, 03:11

sankila napisał(a):Policja patrzy na sprawę prosto - kto w kogo wjedzie, tego wina. Ty nie możesz wjechać w rowerzystę, nawet jeśli jedzie pod prąd; rowerzysta nie może wjechać w Ciebie, nawet jeśli stoisz w poprzek przejazdu.

...chyba, że wjedziesz na przejazd tuż przed jadącego rowerzystę, albo rowerzysta wyskoczy Ci przed maskę jak już jedziesz... to nie zawsze jest takie proste. Mi drogówka wyjaśniała, że jak trafię rowerem w przednią połowę samochodu na DdR to jest jego wina, a jak w tylną - moja ;/
Normalnie nie opłaca się hamować ;)

A wjeżdżanie na przejazd bez możliwości zjechania powinno być karalne. Często stwarza zagrożenie, chociażby zasłaniając rowerzystę innym użytkownikom ruchu... DLATEGO czasem przejeżdżam przed takim pojazdem, a nie za.

phpBB [media]
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez kumu » wtorek 26 lipca 2016, 08:49

Filmik przerażający.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam!
kumu

Powrót do Sytuacje na drodze