Dwa pytania..

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Dwa pytania..

Postprzez urajah » sobota 25 lipca 2015, 13:13

Pytania:
1.http://zapodaj.net/ad239d7254507.bmp.html

Odpowiedź brzmi NIE, wg mnie to bezpośrednio za tym znakiem aż do skrzyżowania nie wolno się zatrzymywać nawet na chodniku. Jeśli nastąpiła awaria to powinno się to zasygnalizować poprzez światła awaryjne i w odległości do 1m postawić trójkąt odblaskowy.
Przecież jak zostawię tak samochód i pójdę sobie gdziekolwiek to Policja czy Straż Miejska nie będzie wiedzieć czy samochód uległ awarii i dostanę mandat.

2. Czy robotnik na jezdni ma zawsze pierwszeństwo? NIE
Nie może chodzić po jezdni? Często robotnicy kierują ruchem w pewnych okolicznościach i nie mają pierwszeństwa znajdując się na jezdni? A służby drogowe takie jak Policjanci i SM nie mogą też wkroczyć na jezdnię od tak..?
urajah

Re: Dwa pytania..

Postprzez szerszon » sobota 25 lipca 2015, 14:59

1. Przeczytaj dokładnie przepis.
2. Jaki robotnik ? Rolny ?
szerszon

Postprzez urajah » sobota 25 lipca 2015, 15:43

1. Znalazłem jedynie to:

Art. 50a.
pkt 2. Podczas zatrzymania lub postoju, w miejscu oświetlonym w stopniu zapewniającym widoczność pojazdu lub znajdującym się poza jezdnią i poboczem, wszystkie światła pojazdu mogą być wyłączone.

Nie potrafię znaleźć reszty przepisów, które byłyby związane z tą sytuacją, możliwe że szukam w niewłaściwym miejscu.
Można parkować za tym znakiem? Na pewno nie można się zatrzymywać na jezdni poniżej 1 min z tego co wiem..

2. Robotnik drogowy, w pomarańczowej kamizelce. Kładący np. asfalt.

prosiłbym o odpowiedź/podpowiedź.. :)
urajah

Postprzez LeszkoII » sobota 25 lipca 2015, 15:45

urajah napisał(a):wg mnie to........
Polecam przeczytać, przeanalizować, przemyśleć, streścić sobie i zapamiętać Art. 50 "kodeksu drogowego", żeby wiedzieć, jak wg. ustawodawcy należy się odpowiednio zachować.
urajah napisał(a):za tym znakiem aż do skrzyżowania nie wolno się zatrzymywać nawet na chodniku
To prawda, ale gdy nastąpi awaria, to należy się zatrzymać jako "wyższa konieczność". W razie wypadku z rannymi nie można nawet przestawiać pojazdu.

Są to sytuacje losowe i chociaż z jednej strony niezamierzone, to postój pojazdu oznacza unieruchomienie pojazdu niewynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego, trwające dłużej niż 1 minutę

Szczerze to nawet nie wiedziałem, że w razie usterki lub wypadku unieruchomienie pojazdu nie wynika z warunków lub przepisów :hmm: Trochę się to kłóci z Art. 44, w którym mowa o zatrzymaniu (wynikającym z przepisów).
urajah napisał(a):Przecież jak zostawię tak samochód i pójdę sobie gdziekolwiek to Policja czy Straż Miejska nie będzie wiedzieć czy samochód uległ awarii i dostanę mandat.
Nie dostaniesz :) Niby dlaczego miałbyś dostać. Odmawiasz przyjęcia mandatu i na rozprawie mówisz że miałeś awarię :lol: - do której sygnalizowania nie jesteś obligowany.
urajah napisał(a): Czy robotnik na jezdni ma zawsze pierwszeństwo? NIE
Zależy kim jest ten robotnik z punktu widzenia definicji osób znajdujących się na drodze. Kierujący ruchem nie jest uczestnikiem ruchu.
urajah napisał(a):A służby drogowe takie jak Policjanci i SM nie mogą też wkroczyć na jezdnię od tak..?
Ich zachowanie reguluje stosowne rozporządzenia ws. kierowania ruchem drogowym. Czym innym jest zatrzymanie pojazdu/pieszego przez policjanta (np. w celu kontroli drogowej).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez urajah » sobota 25 lipca 2015, 16:01

Art. 50.

1. Kierujący pojazdem jest obowiązany sygnalizować postój pojazdu silnikowego lub przyczepy z powodu uszkodzenia lub wypadku:
...
b. na obszarze zabudowanym – w razie postoju na jezdni w miejscu, w którym zatrzymanie jest zabronione.

Rzeczywiście, przyznaję się do niewiedzy :D
Nie trzeba w takim wypadku sygnalizować, że nastąpiła jakaś awaria, co innego gdyby pojazd stał na jezdni.
urajah

Postprzez LeszkoII » sobota 25 lipca 2015, 18:56

...i tylko na drogach twardych
urajah napisał(a):Nie trzeba w takim wypadku sygnalizować, że nastąpiła jakaś awaria, co innego gdyby pojazd stał na jezdni.
Myślę, że jakbyś włączył awaryjne zwyczajowo, to nic by się nie stało.

Wychwyciłem jeszcze drobny błąd.
urajah napisał(a):powinno się to zasygnalizować poprzez światła awaryjne i w odległości do 1m postawić trójkąt odblaskowy.
Trójkątem ostrzegamy w obszarze zabudowanym tylko wtedy, gdy pojazd nie posiada świateł awaryjnych(czyli generalnie nie dotyczy pojazdów silnikowych, bo każdy powinien takowe posiadać w wyposażeniu).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Borys_q » sobota 25 lipca 2015, 20:58

2. Czy robotnik na jezdni ma zawsze pierwszeństwo? NIE

Na większość pytań ze zwrotami "każdy" "zawsze" "w każdym przypadku" odpowiedź jest nie.

Czy pojazd uprzywilejowany, ma prawo wjechać na każde skrzyżowanie o ruchu kierowanym z zachowaniem szczególnej ostrożności, niezależnie od nadawanych sygnałów?
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez urajah » niedziela 26 lipca 2015, 16:38

Trójkątem ostrzegamy w obszarze zabudowanym tylko wtedy, gdy pojazd nie posiada świateł awaryjnych(czyli generalnie nie dotyczy pojazdów silnikowych, bo każdy powinien takowe posiadać w wyposażeniu).

Zasadniczo tak, masz rację. Z tym że, gdyby ktoś jednak dodatkowo postawił ten trójkąt za pojazdem albo na nim (z tyłu pojazdu) to chyba nie zostałyby wyciągnięte żadne konsekwencje przez służby porządkowe. :)

Czy pojazd uprzywilejowany, ma prawo wjechać na każde skrzyżowanie o ruchu kierowanym z zachowaniem szczególnej ostrożności, niezależnie od nadawanych sygnałów?

Z tego co mi wiadomo to nie, powinien stosować się do występującej na tym skrzyżowaniu sygnalizacji..
Dobrze myślę?

Mam kolejne pytanie, albo raczej upewnienie się:
Podczas takiej sytuacji na skrzyżowaniu:

http://zapodaj.net/1177675374c2b.bmp.html

Pytanie jak na obrazku, a odpowiedź brzmi: NIE
Rozumiem, że jest znak D-1 tylko nie wiedziałem że jeśli mamy do czynienia z tramwajem to on nie ma pierwszeństwa przejazdu.
urajah

Postprzez szerszon » niedziela 26 lipca 2015, 16:44

Z tego co mi wiadomo to nie, powinien stosować się do występującej na tym skrzyżowaniu sygnalizacji..
Dobrze myślę?
Źle.
szerszon

Postprzez Borys_q » niedziela 26 lipca 2015, 21:49

Jeslli uwazasz ze uprzywilejowany stosuje sie do sygnalizacji, to jeszcze sporo nauki przed toba.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Sytuacje na drodze